وزير امور خارجهي مصر با تاكيد بر پايبندي اعراب به طرح صلح عربي، از تصميم اعراب جهت قرار دادن سال 2009 به عنوان سال حل و فصل عادلانه مساله فلسطين خبر داد.
به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، احمد ابوالغيظ وزير امور خارجهي مصر، در گفتوگويي تفصيلي با روزنامهي الشرق الاوسط -چاپ لندن- درخصوص نتايج نشست وزيران امور خارجهي شش كشور عربي در امان گفت: اين نشست در راستاي توافق به عمل آمده در نشست دوحه صورت گرفت و هم اكنون سه تحول اساسي جديد و مهم در عرصهي بينالمللي به وجود آمدهاند كه يكي از آنها به روي كار آمدن دولت جديد در آمريكا و تمايلات اين دولت به ايجاد روابط جهان اسلام و تلاش فعال جهت حل و فصل بحران فلسطين و اسراييل و تمامي مشكلات خاورميانه است.
ابوالغيط همچنين اظهار داشت: اما مسالهي دوم، دولت جديد راستگراي اسراييل است كه اميدي به حركت اين دولت در راستاي تحقق صلح وجود ندارد؛ لذا طرف عربي نياز به انجام تماسها با رييس جمهور جديد آمريكا را جهت موضعگيري در قبال اين دولت ضروري ميداند. بر همين اساس وزيران امور خارجه شش كشور عربي در امان توافق كردند تا موضعگيري متحد خود را در اين خصوص به باراك اوباما رييس جمهور آمريكا، ابلاغ كنند كه اين پيام نه به صورت كتبي بلكه توسط ملك عبدالله دوم پادشاه اردن به اوباما ابلاغ ميشود.
وي ادامه داد: اين موضعگيري بر نحوهي تلاش در فعالسازي و اجراي طرح صلح كشورهاي عربي استوار خواهد بود.
ابوالغيط ادامه داد: اما موضوع سوم تاثير اوضاع داخلي فلسطين بر اين موضوعات است و ما در تلاش هستيم تا شرايطي به وجود آيد تا دولت جديد اسراييل نتواند مدعي شود كه شريك فلسطيني براي صلح وجود ندارد. اگر چنين امري روي دهد ما به خانهي اول بازگشتهايم.
وزير امور خارجهي مصر در ادامه دربارهي برجستهترين موضعگيري كشورهاي عربي در قبال مسائل و مشكلات جهان عرب گفت: مهمترين موضعگيري ما تصميم كشورهاي عربي براي اين موضوع است كه سال 2009 سال حل و فصل عادلانهي مسالهي فلسطين باشد.
وي گفت: اعراب به طرح صلح عربي و اجراي عملي آن كه بر اصل زمين مقابل صلح تاكيد دارد، پايبند هستند و هر گونه پيشرفت اسراييل در عقبنشيني از اراضي اشغالي و موافقت با درخواستهاي كشورهاي عربي ميتواند به تحكيم روند صلح كمك كند.
وزير امور خارجهي مصر تاكيد كرد: اعراب از راهكار تشكيل دو كشور مستقل فلسطين و اسراييل سخن ميگويند و بر ضرورت توقف شهركسازيهاي اسراييل بر اراضي فلسطيني پافشاري دارند و بر ضرورت پايبندي به اصول حل و فصل بحران بر اساس آنچه كه طي مذاكرات گذشته در خصوص آن توافق شده تاكيد دارند.
وي همچنين در خصوص موضعگيريهاي اخير باراك اوباما دربارهي ضرورت عاري سازي جهان از سلاح هستهيي گفت: مصر بارها در پيامها و موضعگيريهاي مختلف بر ضرورت جلوگيري از منع توليد و گسترش سلاحهاي هستهيي تاكيد كرده است و از موضع گيريهاي اخير اوباما در نشستهاي سازمان پيمان آتلانتيك شمالي (ناتو) در پراگ و همچنين اظهاراتش در آنكارا در اين خصوص استقبال كرده است.
ابوالغيط گفت: همانطور كه گفته شده موضوع ممانعت از گسترش سلاحهاي هستهيي بايد به شكل فراگير بررسي شود. من تصور نميكنم كه جهان و غرب تمام توجهات خود را بر ايران و پروندهي هستهيي ايران متمركز سازند و از تهران بخواهند به خواستههاي جامعهي بينالمللي بر اساس توافقنامهي منع توليد و گسترش سلاحهاي هستهيي پاسخ دهد؛ در حالي كه خود اين كشور عضو ان.پي.تي است و ديگر اين كه اين موضوع را ناديده بگيرند كه كشور ديگري نيز به نام اسراييل وجود دارد كه داراي توانمنديهاي هستهيي است.
وي ادامه داد: چنانچه از ايران سخن گفته ميشود، بايد در مقابل از اسراييل نيز گفته شود و جهان غرب بايد معيار دوگانهاش را در قبال اين مساله متوقف سازد.
وزير امور خارجهي مصر در خصوص درخواست فلسطين از وزيران امور خارجهي عرب مبني بر بررسي مسالهي بيتالمقدس در نشست اين وزيران گفت: ما از اين درخواست حمايت ميكنيم، در آن شركت خواهيم كرد و انتظار داريم كه در هر زمان ممكن اين نشست در سطح وزيران امور خارجهي اتحاديهي عرب برگزار شود.
ابوالغيط در خصوص تعامل مصر با آويگدور ليبرمن وزير امور خارجهي رژيم صهيونيستي، گفت: وي هرگز به قاهره سفر نخواهد كرد و من هم آن طور كه قبلا گفتهام چنانچه ليبرمن در يك نشست بينالمللي مشاركت كند كه من در آن حضور داشته باشم، به او تنها به عنوان يك عضو شركت كننده در اين نشست نگاه خواهم كرد و هيچ گونه مراودهاي با وي نخواهم داشت.
وي دربارهي اين كه آيا مصر با دولت بنيامين نتانياهو نخست وزير اسراييل تعامل خواهد داشت يا خير، گفت: چنانچه اين مساله به سود مصر و ملت فلسطين باشد، مسلما اين تعامل صورت خواهد گرفت.
ابوالغيط گفت: نتانياهو قرار است به مصر سفر كند و اين سفر در حالي صورت ميگيرد كه طرف اسراييلي قصد دارد ديدگاههايش را دربارهي فرايند صلح اعلام كند و مصر آماده است تا اين پيشنهادات و موضعگيريها را بررسي كند.
ايسنا