ليبي

خبرگزاری فارس: دستگاه‌های امنیت و اطلاعات رژیم قذافی در تمام کشور لیبی نفوذ کرده بود و کوچکترین تحرکات مخالف رژیم را به شدت و بدون هیچ چشم‌پوشی شرکوب می‌کرد.

به گزارش فارس به نقل از پایگاه خبری الفجر، هم اکنون که دیکتاتوری معمر قذافی پس از 42 سال سرنگون شده و کشور بدست انقلابیون افتاده، ابعاد تازه‌ای از جنایات چهار دهه‌ای این رژیم برملا می‌شود که زندان‌های قذافی گوشه‌ای از این جنایات است، در این گزارش سلسله‌وار تلاش شده‌ به این زندان‌ها و جنایات صورت گرفته در آنها پرداخته شود.
در بخش اول این گزارش به معرفی مهمترین زندان‌های قذافی پرداخته می‌شود.

تکذیب گزارش‌های سازمان‌های مدافع حقوق بشر

با این‌که سازمان‌های مدافع حقوق بشر از جمله "سازمان دیده‌بان حقوق بشر" گزارش‌های بیشماری از نقض حقوق بشر در زندان‌های قذافی سخن ‌گفته بودند، اما همواره این گزارش‌ها توسط رژیم قذافی تکذیب می‌شدند، درحالی‌که برخی از این جنایات مانند قتل عام زندان ابو سلیم انکارناپذیر و برخی دیگر مانند حادثه "زندان الغیران" در 18/12/2004 حتی دل رژیم قذافی را به درد آورد.

شکنجه زندانیان به شیوه‌های تحریم شده بین المللی

اکثر زندانیان زندان‌های رژیم قذافی در معرض شکنجه‌هایی قرار داشتند که درسطح بین المللی تحریم شده بود و ایم نکته‌ای است که شاهدان عینی و یا کسانی‌که در معرض چنین شکنجه‌هایی قرار داشتند به آن اعتراف می‌کنند.

عملیات ضیافت

شکنجه در همان اولین لحظه بازداشت پیش از پای گذاشتن به مراکز رسمی باز جویی توسط گروهی که اقدام به بازداشت فرد نموده‌اند، آغاز می‌شود و این شکنجه‌های نخستین به "عملیات ضیافت" یا "مهمانی" معروف است و به عینه در زندان زاره و بسیاری از مراکز امنیتی موجود در لیبی مشاهده می‌شد.
در عملیات ضیافت زندانی تحت انواع و اقسام شکنجه‌های بدنی و روحی تحریم شده بین المللی قرار می‌گیرد و سپس بر اساس جرمی که فرد مرتکب شده راهی یکی از مراکز زیر می‌شد:

1- مراکز امنیت داخلی که در سراسر کشور پراکنده شده بود.
2- یگان‌های امنیتی که آنها نیز در سراسر کشور منتشر بودند و مهمترین آنها باید از یگان امنیتی بنغازی نام برد.
3- دوایر اطلاعات نظامی منتشره در سراسر کشور.
4- یگان‌های پاسدار انقلاب که معروفترین یگان "محمد المقریف" بود و آنها نیز بالطبع در سراسر کشور پراکنده شده بودند.
5- زندان اصلی ابو سلیم واقع در طرابلس.
6- زندان اصلی عین زاره.
7- زندان سیاسی اجدیده.
8 دایره امنیت داخلی و معروف به دفتر راه آهن که در منطقه بن‌عاشور در طرابلس قرار دارد.
9- دفتر دستگاه امنیت داخلی (النصر) در طرابلس.
10- دفتر امنیت داخلی (پیشگیری و مبارزه).
11- اداره اصلی دستگاه امنیت خارجی که در آن زندان‌هایی با سلول‌های انفرادی وجود دارد و به افراد خارجی و بیگانه و مخالفان خارج و مخالفانی که در اینترنت اقدام به انتشار بیانیه یا اقدامات ضد رژیم می‌کردند، اختصاص دارد.
12- دفتر امنیت خارجی (در راه فرودگاه).
13- دفتر امنیت خارجی (در راه رودخانه)دفتر و معروف به دفتر عقبه بن نافع.
14- دفتر امنیت داخلی (فشلوم) و معمولا به زندانیان دارای جرایم اینترنتی اختصاص یافته بود.
15- دفتر امنیت خارجی "ارض الفلاح" در طرابلس و بسیاری مناطق و زندان‌ها و بازداشت‌گاه‌های دیگر که ملت لیبی از آن بی‌خبرند.

سلولی با مساحت 3 متر مربع

زندانی به محض ورود به این زندان‌ها در وعرض انواع و اقسام شکنجه‌های روحی و جسمی قرار می‌گیرد،‌ اکثر این زندان‌ها دارای سلول‌هایی هستند که مساحت انها فراتر از 3 متر مربع نیست و اکثر مواقع حتی این 3 متر مربع هم فاقد هرگونه پوشش یا زیر اندازی است، این سلول‌ها هیچ‌گاه روی افتاب را به خود ندیده‌اند و بالطبع فاقد چیزی به نام تهویه هستند، تنها در این سلول‌ها شکافی گنجانده شده تا غذای اندکی به زندانی داده شود.

بازجویی و شکنجه توامان از همان ابتدای بازداشت

بازجویی و شکنجه هردو توامان برای زندانی آغاز می‌شوند و تا زمانی که در زندان وجود داشته باشد، هر روز مورد بازجویی قرار می‌گیرد، در طول بازجویی زندانی از خواب و قضای حاجت جز سه بار در روز منع می‌شود و بطور مستمر مورد ضرب و شتم قرار می‌گیرد.

نمونه‌ای از شکنجه‌های آغازین

شکنجه‌ها در این مرحله بصورت بستن محکم و دردناک دست‌ها و محکم کردن آنها به پشت از زیر صندلی و سپس هل دادن بدن زندانی به سمت عقب و استفاده از موزیک‌ در بالاترین صدای ممکن است که بازتاب آن ایجاد استرس و اضطراب‌های روحی و روانی در فرد است، این شیوه شکنجه تا سال 2000 در زندان ابو سلیم استفاده می‌شد، تحت فشار گذاشتن زندانیان بیمار یا تهدید به قتل زندانی یا افراد خانواده وی، دادن تکان‌های شدید و خشونت‌آمیز و محروم کردن زندانی از هرگونه ملاقات با خانواده، بستگان یا وکیل، پوشاندن سر و صورت یا بستن محکم چشم‌ها یا تاباندن نور بسیار قوی به شکل مستقیم به چشم‌ها همه و همه بخش کوچکی از شکنجه‌های اعمال شده در زندان‌های رژیم قذافی بود.

نمونه‌ای دیگر از شکنجه‌ها که با گذر زمان تشدید می‌شوند

از دیگر شیوه‌های شکنجه مورد استفاده در زندان‌های رژیم قذافی باید از واداشتن زندانی به نشستن بر نوک انگشت‌های پا بدون این‌که زانوهایش با زمین تماس داشته باشند و قرار دادن سر به‌گونه‌ای که با دست‌هایش بدن خود را نگه‌داشته و به این طریق تعادل خود را برای مدتی طولانی حفظ کند یا واداشتن زندانی به از تن درآوردن لباس‌ها و ایجاد زخم‌هایی در پشت زندانی توسط تیغ ریش تراشی که در دست بازجو قرار دارد، یاد کرد، شیوه اخیر از جمله شکنجه‌های معروف "صلاح المشری" از جمله بازجویان بی‌رحم زندان‌های قذافی است و به شکلی گسترده در زندان ابو سلیم کاربرد داشت.

باز هم از شکنجه‌های قذافی

اگر باز بخواهیم از شیوه‌های شکنجه در زندان‌های قذافی بگوییم باید به موارد زیر اشاره کنیم؛ از جمله شکنجه پاشیدن آب بسیار سرد به زندانی در سرمای زمستان یا خواباندن زندانی از پشت بر روز زمین درحالی که دست‌هایش نیز به پشت بسته است با هدف ایجاد دردهای کشنده در دست‌ها از طریق فشارهای وارده توسط بازجو و وزن خود زندانی یا قرار دادن جسمی سنگین بر روی زندانی برای گرفتن اعتراف یا واداشتن زندانی به خوابیدن بر روی شکم به‌گونه‌ای که صورت وی از دو جهت بر روی زمین قرار گیرد، در این شرایط یکی از زندانبانان پای خود را بر گونه و صورت زندانی فشار می‌دهد و دیگر زندانبانان اقدام به وارد آوردن ضربات مهلک بر صورت زندانی می‌کنند، در این شرایط اگر زندانی بخواهد روی برگرداند، صورتش با زمین تماس پیدا می‌کند و به زمین کشیده می‌شود و اگر نخواهد این کار را بکند، باید ضربات مهلک زندانبانان را که به صورتش وارد می‌شود، تحمل کند یا واداشتن زندانی به سرپا ایستادن‌های بسیار طولانی و تهدید به این‌که اگر اظهار خستگی کند یا کوچکترین حرکتی به خود دهد، سگی را به جان او خواهند انداخت یا این‌که تا جایی که در توان دارد او را ترکه خواهند کرد.

اشاره‌ای به دیگر نمونه‌ها

اما شکنجه‌های شکنجه‌گران قذافی به اینجا ختم نمی‌شود و آنها باز هم شیوه‌های دیگری برای آزار دادن و شکنجه کردن زندانیان جهت گرفتن اعتراف از آنها دارند که عبارتند از:
- ضرب و شتم شدید زندانی با دست و پا و قنداق تفنگ و سیم‌های برق و عصا و زنجیرهای آهنی هنگام بازداشت و بازجویی.
- واداشتن زندانی به عریان کردن خود و وارد آوردن ضربات به مناطق حساس بدن و تهدید به تجاوز به آنها؛ به عنوان مثال "صالح رجب المسماری" رئیس سابق امنیت داخلی هنگام بازجویی از یکی از زندانیان سیاسی بنغازی برهنه کردن وی به یکی از زندانبانان حاضر هنگام بازجویی دستور داد، در صورت عدم اعتراف زندانی به او تعرض کند.
- واداشتن زندانی به توصیف خود به ناشایست‌ترین اوصاف یا واداشتن آنها به بیان این‌که آنها سگ‌های ولگرد یا کافر هستند یا ناسزا گفتن به اعتقداتشان.
- خواباندن زندانیان بر روی شکم و راه‌ رفتن بر روی آنها، بگونه‌ای که معروف بود، یکی از زندانبانان زندان ابو سلیم هر زندانی که اقدام به بیدار کردن زندانیان برای نماز صبح می‌کرد یا قران می‌خواند یا اذان می‌گفت را به این طریق شکنجه می‌کرد.
- واداشتن زندانی به برهنه کردن خود و وارد کردن شیشه یا عصا یا چوب به بدن وی.
- سلول انفرادی؛ از جمله شیوه‌های رایج در زندان‌های رژیم قذافی است و هم اکنون زندانیان بیشماری وجود دارند که 5 سال است در سلول انفرادی بسرمی‌برند.

ممنوعیت مراجعه زندانی به مراکز پزشکی تا سرحد مرگ

در این میان اگر زندانی دچار خونریزی‌های شدید شود یا موارد پیش آید که نیاز به انتقال وی به بیمارستان باشد،‌ هیچ‌گاه این اقدام درباره او به اجرا گذاشته نخواهد، چرا که رسوایی رژیم را به دنبال خواهد داشت، به همین دلیل زندانی به حال خود رها می‌شود تا بمیرد یا بهبودی یابد؛ بسیاری از زندانیان بی‌گناه لیبی به این شیوه جان خود را از دست دادند.

انواع زندانیان

اما اگر بخواهیم درباره انواع زندانیان یا به عبارتی بهتر انواع باز داشت‌ها در لیبی زمان قذافی سخن بگوییم باید گفت:
1- بازداشت و زندانی کردن شهروندان برای چندین سال متوالی بدون حکم جلب یا تفهیم اتهام؛ بگونه‌ای که بسیاری از شهروندان بی‌گناه لیبی به این شیوه و تنها به صرف تشابه اسمی یا سوء ظن یا گروگان سال‌های سال در زندان‌های رژیم قذافی بسربرده و تحت انواع و اقسام شکنجه‌ها قرار گرفتند.
نمونه بارز این‌گونه شهروندان "احمد خنقور" از شهر اجدابیا بود که صرفا به خاطر تشابه اسمی با برادر خود "حمد خنقور" 11 سال را در زندان بسربرد و جالب آن‌که وقتی برادرش بازداشت شد،‌ باز رژیم به آزادی وی رضایت نمی‌داد.
2- بازداشت شهروندان آن هم بدون داشتن حکم جلب و نگهداری آنها در اماکنی غیر از زندان‌ها یا بازداشت‌گاه‌ها به عنوان مثال در شهر بنغازی و منطقه الهواری مزرعه‌ای وجود داشت که از ان به عنوان یک بازداشتگاه استفاده می‌شد و افراد بی‌گناه بسیاری تحت شکنجه مزدوران قذافی در این مزرعه جان خود را از دست دادند.


صفحه مناسب چاپ پیشنهاد این صفحه از این خبر یک pdf بساز

سایر خبرها

  • ۱۷ تیر ۱۴۰۲ - ۰۹:۴۱ استقبال امیرعبداللهیان از همتای الجزایری در تهران
  • ۱۷ تیر ۱۴۰۲ - ۰۹:۴۰ دیدار سفیر ایران با وزیر خارجه سیرالئون
  • ۱۷ تیر ۱۴۰۲ - ۰۹:۳۹ ملاقات سفیر ایران با زندانیان ایرانی در موزامبیک و کسب اطلاع از سلامت آنها
  • ۱۷ تیر ۱۴۰۲ - ۰۹:۳۸ رسانه اماراتی: حمیدتی و البرهان دیدار می‌کنند
  • ۰۴ تیر ۱۴۰۲ - ۰۴:۳۹ گفت‌وگوهای منطقه‌ای بن‌سلمان و السیسی در پاریس
  • ۰۴ تیر ۱۴۰۲ - ۰۴:۳۸ مغرب نشست «النقب» را به تعویق انداخت
  • ۰۴ تیر ۱۴۰۲ - ۰۴:۳۷ سودان جنوبی مرزهایش با سودان را بست
  • ۰۴ تیر ۱۴۰۲ - ۰۴:۳۶ دیدار سفیر ایران با رئیس مجلس نمایندگان تونس
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۶ تأسف وزیر خارجه مصر از موضع اتحادیه اروپا درباره سوریه
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۵ امیرعبداللهیان: توسعه روابط با کشورهای آفریقایی در دستورکار دولت است
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۴ کنعانی حمله تروریستی در اوگاندا را به شدت محکوم کرد
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۳ تصمیم دولت بورکینافاسو برای راه‌اندازی سفارت در تهران
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۲ رئیس حزب‌ الوفد رسما نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری مصر شد
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۸ تمدید سه روزه آتش‌بس در سودان
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۷ کرملین: تحقق طرح صلح آفریقا درباره اوکراین سخت است
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۶ دعوتنامه اردوغان برای السیسی
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۶ 17 غیرنظامی سودانی از جمله چند زن و کودک در حمله هوایی کشته شدند
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۵ کشته شدن 38 دانش‌آموز اوگاندایی در یک حمله تروریستی
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۴ یونیسف: بیش از 1 میلیون کودک به علت جنگ در سودان آواره شدند
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۳ «نیروهای پشتیبانی سریع» سودان، ارتش را به مثله کردن 2 عضو خود متهم کردند
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۲ العربیه از تشکیل کمیته‌ ایرانی-مصری برای احیای روابط خبر داد
  • ۲۲ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۷ سفر نخست‌وزیر عراق به قاهره با محوریت ایران و تقویت روابط
  • ۲۲ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۶ تشدید جنگ داخلی در سودان پس از پایان آتش‌بس 24ساعته
  • ۲۲ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۵ رژیم صهیونیستی به دنبال تولید تسلیحات در مغرب
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۸ وعده ایتالیا برای کمک ۷۰۰ میلیون یورویی به تونس
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۷ نشست شورای همکاری خلیج فارس و مصر درباره مسائل منطقه‌
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۶ مشارکت رژیم صهیونیستی در رزمایش «شیر آفریقا» در مغرب
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۵ درگیری‌های خونین بین مردم و نیروهای امنیتی در سنگال
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۴ کشته شدن ده‌ها کودک در شمال نیجریه در پی حمله مردان مسلح
  • ۱۳ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۶ تمایل کومور برای ازسرگیری روابط رسمی با ایران