واحد مرکزی خبر/ خبرگزاری فرانسه در گزارشی از اگادز به قلم بورمیا هاما نوشت برای شمار زیادی از اعضای قبیله طوارق در نیجر ، سقوط معمر قذافی به معنای از دست رفتن یک متحد بزرگ است که در طول دهه ها روابط ممتازی با این جامعه برقرار کرده بود.
جامعه طوارق در منطقه ای بین مالی ، نیجر ، الجزایر و بورکینا فاسو پراکنده هستند . قذافی سال دو هزار و پنج در برابر رهبران طوارق که او آنان را به قرابی ( جنوب غرب لیبی) دعوت کرده بود گفته بود : quotation mark لیبی سرزمین طوارق ، پایگاه و حامی آنان است.
یکی از کارکنان یکی از دفاتر مسافرتی در اگادز مرکز طوارق در شمال صحرا که همواره شاهد تردد طوارق به سمت لیبی بوده است تاکید می کند: قذافی بی انکار متحد طوارق است ، او آنان را عزیز می داشت.
یاسین سلیمان از مهاجران سابق لیبی می گوید: مقامات لیبیایی به ما به طور خودکارمجوز کار می دادند ، درحالی که دیگر ساکنان بدون مجوز غرب آفریقایی تحت پیگرد قرار می گرفتند.
قذافی به مناسبت های مختلف حمایت بدون قید و شرط خود اعلام کرده است. وی در سال دو هزار و هشت در برابر جنگجویان طوارق در طرابلس گفت: من شخصا بررسی خواهم کرد آیا واقعا طوارق در نیجر و مالی با تبعیض مواجه شده اند.
رهبر مخلوع لیبی حتی پس از آنکه در پی چهل و دو سال حکومت از کار برکنار شد همچنان در اگادز و همچنین دورترین محل های اسکان طوارق محبوبیت دارد: عکس های او بر روی دیوارهای مغازها نصب شده است و پرچم سبز رنگ حکومت او بر روی مغازه ها به اهتزاز در آمده است. ادریسه از مالکان یکی از قهوه خانه های مرکز آگادز با تاسف می گوید: قذافی مانند فرشته نگهبان ما بود ، او همیشه در قلب های ما باقی خواهد ماند.
قذافی که تا همین اخیرا در نیجر به سبب حمایت احتمالی از شورشیان طوارق بی اعتبار بود با بحران در کشورش همدردی بسیاری از نیجری ها به ویژه ساکنان منطقه طوارق نشین را سبب شد. در سال دو هزار و نه ، رهبر سابق لیبی پیش از این پس از به دست آوردن آتش بس بین نیامی و شورشیان طوارق که خواستار امتیازات استخراج اورانیوم در منطقه بودند با نیجری ها آشتی کرده بود. در آگادز که در آن قذافی با تشریفات زیاد در سال دو هزار وهفت میلاد پیامبر اسلام (ص) را جشن گرفت با هزینه میلیاردی مساجدی ساخته ، فرودگاه را نوسازی کرده است و راه های عمومی و خیابان ها را بازسازی کرد. مرد سابق قدرتمند لیبی برای مرتبط کردن این شهر بزرگ شمال نیجر با کشورش هزینه ساخت جاده ای به طول هزار و صد کیلومتر موسوم به جاده صحرایی را متقبل شد. اما این مناقشه عملیات ساخت را متوقف کرد. سقوط قذافی همچنین یکی از رویاهای او یعنی متحد کردن طوارق در درون صحرای بزرگ را در هم شکست. سال دو هزار و سه ، قذافی بر خلاف نظر روسای جمهوری مالی و نیجر که به مناسبت میلاد پیامبر اسلام در تومبوتکو( مالی) گردهم بودند از طوارق خواست تا پایه های فدراسیون خود را بنا نهند. صدها تن از شورشیان سابق طوارق نیجر و مالی برای مبارزه کردن در کنار او به لیبی رفتند اما پس از شکست حکومت قذافی راهی کشور خود شدند که این از دیگر دلایل پایبندی طوارق به رهبر سابق لیبی محسوب می شود. به عقیده سانوسی جاکو سیاستمدار طوارق نیجر ، لیبی تحت رهبری یک ناسیونالیست و یک میهن پرست عرب قرار داشت و غربی ها ملی گرایانی را که در برابر آنان مقاومت می کنند دوست ندارند. در مقابل ، عسکر موسی رئیس دو هفته نامه خصوصی اونمان می گوید قذافی همچنان از طوارق برای بی ثبات کردن همسایگان خود استفاده کرده است.