واحد مرکزی خبر/ خبرگزاری فرانسه در گزارشی از طرابلس به قلم دومینیک سوگِل نوشت مدارس طرابلس خود را برای سال تحصیلی رها از سوگندهای وفاداری به معمر قذافی، ارباب سابق مطلق لیبی که اکنون فراری است آماده می کنند.
رفا الشریف پانزده ساله می گوید: ما خود را خوشبخت احساس می کنیم زیرا آزاد هستیم.
این نوجوان که یک پرچم انقلابیون را دور خود پیچانده است می گوید می خواهد همه چیز را درباره دوره پادشاه سابق ادریس السنوسی که که معمر قذافی او را در سال هزار و نهصد و شصت ونه از کار برکنار کرد بداند. وزارت آموزش دوره انتقالی لیبی با آغاز سال تحصیلی جدید که برای هفده سپتامبر اعلام شده است تلاش می کند برنامه ها را با واقعیت جدید در لیبی آزاد که از شش ماه جنگ نشات گرفته است آماده کند. جمال بن عیسی یکی از والدین دانش آموزان که خود از جنگجویان ضد قذافی است می گوید: ضروری است که برنامه ها تغییر کند زیرا برنامه های قبلی لیبیایی ها را در جهالت باقی می گذاشتند و آنان را به حمایت از حکومت وادار می کردند.
کامله علی مشوات مدیر یکی از مدارس متوسطه که برخی از فرزندان قذافی در آن آموزش دیده اند برای تحول در برنامه های درسی اعلام آمادگی کرد. مدرسه او پذیرای دویست دانش آموز جدید بعلاوه چهارصد دانش آموز قبلی آن است. وی با شِکوِه می گوید: قذافی هرگونه بحثی را ممنوع می کرد.
ما وظیفه داشتیم او را به مانند خدا معرفی کنیم و همه چیز بر محور کتاب سبز بود.
در حالی که در دیگر کشورها دانش آموزان رنگ های رنگین کمان را می ستودند دانش آموزان لیبیایی یاد می گرفتند که هیچ رنگی زیباتر از سبز ، رنگ نمادین حکومت، نیست.
مشوات می گوید: لحن جدیدی جود خواهد داشت.
وی می افزاید دو هفته برای انتقال افکار انقلاب جدید کافی خواهد بود زیرا هریک از خانواده ها در لیبی اکنون می داند قذافی رفته است. تصاویر رهبر سابق لیبی پایین آورده شده است اما یک خیمه بدوی به رنگ قرمز و سیاه همچنان آنجا است.
مسایل اساسا تغییر کرده است.
اما باوجود چندین وقفه در ا بتدای آشوب ها در فوریه مدارس پایتخت تا ژوئیه به فعالیت خود ادامه داد.
هر روز با شعار سنتی الله ، معمر ، لیبی و دیگر هیچ، آغاز می شد. اما برخی از والدین از فرستادن فرزندانشان به مدارس بیمناک هستند. محمد ماریود پدر شش کودک می گوید: آنان برای سال جدید تحصیلی آماده نیستند زیرا آنان دوره جنگ را پشت سرگذاشته اند.
وی می افزاید: ما به فرزاندان خود می گفتیم که انفجارها صدای تُندر است اما باتوجه به اینکه این صداها هیچ وقت متوقف نمی شد آنان متوجه شدند که صداهای بمب است.
بسیاری از فرزندان احتمالا با استرس های بعدی مواجه خواهند شد. به گفته علی المریم یکی از معلمان مدارس ، باید به فرزندان اجازه داد که از جمله از طریق بازی ها مانند شطرنج که آرام بخش است اظهار نظر کنند. وزیر آموزش مقامات جدیدی لیبی اعلام کرد معلمان درباره مبانی علم روانشناسی آموزش دیده اند.
علاوه بر این گروه های کاری برای ایجاد برنامه های جدید تشکیل شده است. سلیمان الساحلی می گوید: طرابلس یکی از موارد خاص است زیرا تبلیغات حکومت در آن بسیار شدید بود و این شهر به شدت آسیب دیده اند.
وی افزاید: برخی افراد هنوز از خیابان خارج نشده اند زیرا آنان از بازگشت حکومت سابق می ترسند.
تاکنون ، مردم ترس دارند زیرا آنان نمی دانند قذافی در کجا بسر می برد.
به جای تاریخ و علوم اجتماعی که در آن از حکومت سابق تجلیل شده است آموزه هایی با محوریت شهروندی و دمکراسی تدریس خواهد شد.