واحد مرکزی خبر/ خبرگزاری فرانسه در گزارشی به قلم انیس بالعیبا از بن غازی گزارش داد، با تنگتر شدن حلقه محاصره قذافی، به نظر می رسد این دیکتاتور سرنگون شده تنها دو گزینه پیش رو دارد: اول: تلاش برای مخفی شدن در صحراهای پهناور لیبی و دوم: تلاش برای عبور از مرزهای لیبی و ورود به کشورهای همسایه از زمان سقوط رژیم قذافی ، هیچکس محل قذافی را نمی داند.
وی تلاش می کند طرفدارانش را تشویق به مقاومت کند و همزمان به حملات پیاپی لفظی خود به دشمنانش یعنی انقلابیون و ناتو ادامه می دهد. براساس شایعات، وی اکنون احتمالا یا در زادگاهش در سرت در حاشیه دریای مدیترانه یا در بنی ولید در جنوب شرق پایتخت یا در واحه سبها دیگر پایگاهش و یا نزدیک مرز نیجر یا الجزایر است.
اگر مخفیگاه قذافی مشخص نشود، ممکن است این احساس در وی شکل بگیردکه می تواند در خاک لیبی بماند و رهبری مقاومت را به عهده بگیرد و یا این امکان برای وی فراهم شود که از لیبی فرار کند.
وی در نخستین پیام خود طی چند روز اخیر گزارشها درباره اینکه وی به نیجر متواری شده است را رد کرد.
بیشتر اعضای شورای ملی انتقالی لیبی که قدرت را پس از قذافی در این کشور در دست گرفته اند بر این باورند که قذافی همچنان در داخل لیبی است اما به شدن به دنبال راه فرار است.
محمد زواوی سخنگوی شورای ملی انتقالی لیبی معتقد است وی اکنون در منطقه ای مرزی نزدیک نیجر است اما نمی تواند مدت زیادی آنجا بماند. زواوی می گوید: قذافی نمی تواند در لیبی بماند کار وی تمام است.
تنها کاری که وی می تواند بکند این است که به یک کشور افریقایی که وی را می پذیرد برود.
گفتنی است همچنان مناطق زیادی در مرز لیبی است که نیروهای انقلابی لیبی انرا کنترل نمی کنند چرا که نود درصد از خاک لیبی بیابان است .
قذافی همچنین می تواند بر حمایت شبه نظامیان سابق قبیله طوارق حساب کند.
یک مسئول لیبیایی مستقر در مرز این کشور با نیجر که خواست نامش فاش نشود گفت اگر وی هنوز در داخل لیبی است احتمالا منتظر فرصتی مناسب برای عبور از مرز است.
این مقام مسئول که عضو قبیله توبو است می گوید امن ترین مسیر برای قذافی به نیجر از طریق صحرای الجزایر است.
بریگی رافینی نخست وزیر نیجر پس از دیدار اخیرش با بلز کومپائوره رییس جمهور بورکینا فاسو گفت شایعات زیادی وجود دارد برخی می گویند وی در بورکینا فاسو است و دیگر می گویند در نیجریه است اما در حال حاضر قذافی در هیچ یک از دو کشور نیست.
وی گفت: دستکم در حال حاضر ما به وی پناه نداده ایم.
با این حال طی روزهای اخیر دستکم دو کاروان خودروهای لیبی وارد نیجریه شده است که این امر موجب گمانه زنیهای گسترده درباره این مسئله شده است که قذافی یا عازم نیامی است یا واگادوگو.
هر دوی این کشورهای غرب افریقا، بیشترین نفع را از گشاده دستی های گذشته قذافی برده اند و از جمله مقاصد احتمالی وی به شمار می روند. با این حال قذافی و شماری از افراد نزدیک به وی تحت تعقیب دادگاه بین المللی جنایی هستند و این امر کشورهای افریقایی را در معرض رسوایی احتمالی در صورت پذیرش قذافی قرار داده است.
افریقای جنوبی از عملیات ناتو در لیبی انتقاد کرده است و همچنان از نقشه راه اتحادیه افریقا مبنی بر اینکه دولت انتقالی لیبی باید شامل نمایندگان قذافی نیز باشد حمایت می کند.