شبكه الجزيره قطر روز شنبه اعلام كرد رژيم صهيونيستي توان اتخاذ تصميم قاطع عليه مصر به دليل حمله روز گذشته به سفارت اين رژيم را ندارد.
به گزارش گروه اخبار صوتي و تصويري ايرنا به نقل از الجزيره ، روز 9 سپتامبر به عنوان 'روز تحول در روابط مصر با رژيم صهيونيستي' در تاريخ مصر باقي مي ماند. نشانه هاي تحول در روابط بين مصر و اسرائيل كه بيش از 3 دهه از برقراري آن سپري شده، پس از پيروزي انقلاب مصر به صورت تدريجي در صحنه سياسي مصر نمايان شد اما پس از كشته شدن 5 سرباز مصري بر اثر تير اندازي نيروهاي اسرائيلي در مرزهاي مشترك در ماه گذشته ميلادي به اوج رسيد و حوادث روز گذشته هم نقطه عطفي بر اين تحول گذاشت. از اين پس روز 9 سپتامبر 2011 به عنوان روز تحول در روابط با اسرائيل در تاريخ مصر و حتي منطقه ثبت مي شود.
بلافاصله پس از آغاز حركت انقلابي مردم مصر در 25 ژانويه گذشته، اسرائيل نگراني خود را نسبت به سرنوشت حسني مبارك ابراز داشت و يكي از مقام هاي اسرائيلي، مبارك را 'گنجي استراتژيك براي اسرائيل' توصيف كرد. نگراني اسرائيل پس از سرنگوني مبارك افزايش يافت هر چند رهبران جديد مصر متعهد شدند به تعهدات بين المللي مصر از جمله توافق هاي صلح با اسرائيل پايبند بمانند. درجه نگراني هاي اسرائيل هنگامي سير صعودي را با شتاب طي كرد كه حملات عليه خط لوله صدور گاز مصر به اسرائيل پي در پي تكرار شد و قاهره هم تل آويو را براي تجديد نظر در قيمت گاز صادراتي به اسرائيل تحت فشار قرار داد. آغاز تلاش هاي مصر براي تحقق آشتي بين جنبش هاي فتح و حماس، امضاي توافق آشتي بين دو طرف در ماه مي گذشته (ارديبهشت) ، بازگشايي گذرگاه مرزي رفح بين مصر و نوار غزه، عواملي ديگري بود كه تشنج در روابط دو طرف را بيش از پيش آشكار كرد. اين تشنج هنگامي از محدوده نهادهاي سياسي خارج و به خيابان هاي مصر كشيده شد كه 5 سرباز مصري به دست اسرائيلي ها كشته شدند. اعتراض رسمي دولت مصر و اعلام ضمني فراخوان سفير مصر از اسرائيل و سپس ابراز تاسف وزير جنگ اسرائيل از كشته شدن سربازان مصري فراز و نشيب ديگر روابط بود اما اسرائيل هر گونه عذرخواهي از اين حادثه را مردود دانست. تحصن مردمي در برابر سفارت اسرائيل و متحد شدن گروه هاي سياسي و كنار گذاشتن اولويت هاي داخلي براي تمركز بر خواسته اخراج سفير اسرائيل شديدترين واكنش مردمي در مقابل اسرائيل بود. تل آويو با اعزام چندين نماينده ويژه به قاهره كوشيد بحران را آرام كند. اسرائيل همچنين وعده داد تحقيق مشتركي درباره كشته شدن سربازان مصري انجام شود و با استقرار واحدهاي بيشتري از نيروهاي ارتش مصر در شبه جزيره سينا موافقت كرد. دو هفته پيش تحصن در برابر سفارت اسرائيل در قاهره متوقف شد اما روز گذشته اوضاع در برابر سفارت اسرائيل به مرحله انفجاري بيسابقه رسيد. در اين امر شكي نيست كه همه جناح هاي سياسي مصر درباره نياز به بررسي شيوه جديد در برخورد با اسرائيل اتفاق نظر دارند اما هيچ يك از آنهامايل نيستند با عمليات حمله به سفارت اسرائيل ارتباطي داشته باشند.
يك روزنامه نگار مصري در تحليل وضعيت كنوني حاكم بر مصر گفت: خشم مردمي در مصر دشمن شماره يك خارجي يعني اسرائيل را نشانه گرفته است. اسرائيل بتدريج درك مي كند كه سياست خارجي مصر بعد از 25 ژانويه متفاوت از سياست خارجي اين كشور قبل از اين تاريخ است و تل اويو چاره اي ندارد مگر اينكه خود را با تحولات در اين سياست تطبيق دهد.
اين روزنامه نگار افزود: عصام شرف نخست وزير مصر در برخورد با حوادث اخير هيچ گزينه اي پيش روي خود ندارد مگر راضي كردن افكار عمومي داخلي مصر. بنا بر اين وزارت خارجه مصر از كانال هاي ديپلماتيك اين امر را هم به اسرائيل و هم به آمريكا و ساير متحدانش اطلاع خواهد داد. مدت ها است كه محافل مردمي مصر خواستار تجديد نظر در معاهده كمپ ديويد و حداقل در بندهاي امنيتي اين معاهده هستند لذا براي همه مشخص است كه اوضاع داخلي مصر ديگر توان تحمل هيچ گونه لجاجت و سرسختي اسرائيل را ندارد.
شبكه الجزيره همچنين اعلام كرد: در پي حمله روز گذشته گروهي از تظاهر كنندگان خشمگين مصري به سفارت اسرائيل در قاهره و اقدام آنان در نابودسازي و پخش بسياري از اسناد اين سفارتخانه، عصام شرف نخست وزير مصر در ساعات بامداد امروز با گروه بحران كابينه خود ديدار و گفت و گو مي كند. در اين جلسه گزارش هاي امنيتي درباره مسئولان تامين امنيت سفارت اسرائيل و چگونگي نفوذ تظاهر كنندگان به حلقه امنيتي اطراف سفارت ارائه مي شود. گرچه رسانه هاي اسرائيل از آغاز مشورت هاي گسترده بين مقام هاي اسرائيلي، مصري و آمريكايي و اروپايي درباره حوادث روز گذشته سخن گفتند اما هنوز هيچ خبر رسمي در قاهره درباره امكان مشورت با اسرائيل منتشر نشده است. بلافاصله پس از اعلام خبر درخواست رئيس جمهور آمريكا از مقام هاي مصري براي محافظت از سفارت اسرائيل و كاركنان آن، اين درخواست با واكنش بسيار تند جوانان تظاهر كننده در اطراف سفارت اسرائيل مواجه شد. آنان اعلام كردند هنگامي كه اوباما خبر كشته شدن سربازان مصري را شنيد هيچ اقدامي نكرد اما چگونه است كه به محض حمله صرف به سفارت اسرائيل به تكاپوي حمايت از سفارت اسرائيل افتاده است.
هنوز چند صد نفر از جوانان در اطراف سفارت اسرائيل حضور دارند و برخوردهاي محدودي بين آنان و پليس نظامي با پرتاب سنگ يا ساير اشيا مشاهده مي شود. نيروهاي حاضر در اين منطقه نيروهاي امنيتي با لباس هاي مشكي رنگ هستند كه رنگ سياه لباس هاي آنان در مصر معمولا نشان دهنده نوع ماموريت اين نيروها است و همين رنگ سياه عامل تحريك احساسات جوانان مستقر در منطقه است. آنان اصرار دارند كه اطراف سفارت از نيروهاي امنيتي مذكور خالي شود. به هر حال هنوز تعقيب و گريز جوانان و نيروهاي پليس در اطراف سفارت اسرائيل ادامه دارد. علاوه بر همه نيروهاي امنيتي، تعدادي پليس با لباس شخصي هم در منطقه حضور دارند كه تظاهر كنندگان براي حضور اين افراد اهميتي قائل نيستند اما اين افراد لباس شخصي با محاصره افراد معترض، آنان را دستگير كرده و به ساير نيروهاي امنيتي تحويل مي دهند. بتدريج روند دستگيري بقيه تظاهر كنندگان موجود در اطراف سفارت اسرائيل رو به افزايش است.
خبرنگار الجزيره در رام الله هم در باره واكنش ها در اسرائيل نسبت به حوادث اخير قاهره گفت: همه كاركنان سفارت اسرائيل حتي ماموران امنيتي سفارت تا بامداد امروز به اسرائيل باز گشتند. بلافاصله پس از حمله به سفارت اسرائيل در قاهره، نيروي هوايي اسرائيل چندين پرواز را براي خارج كردن كاركنان سفارت از مصر به قاهره اعزام كرد. بر اساس برخي خبرها در مشورت هاي امروز بنيامين نتانياهو رئيس كابينه اسرائيل با وزيران جنگ و خارجه، احتمال انتقال سفارت اسرائيل از قاهره به شرم الشيخ هم بررسي شد زيرا به گفته اين مقام ها امكان محافظت از سفارت در شرم الشيخ بيشتر از قاهره است. وزارت خارجه اسرائيل از زمان حمله به سفارت در قاهره تاكنون در تماس دائمي با آمريكا است. با وجود همه اين حوادث، اسرائيلي ها اصرار دارند كه روابط با مصر هيچ تغيير اساسي نكرده و نمي كند. طي سال جاري دومين ضربه به روابط خارجي اسرائيل وارد شده زيرا اخيرا روابط تل آويو و آنكارا به دليل حمله سال گذشته اسرائيل به كشتي مرمره ( از كشتي هاي كاروان آزادي حامل كمك هاي انساني براي مردم تحت محاصره در نوار غزه) به پايين ترين سطح خود طي چندين سال گذشته رسيد و روز گذشته هم حمله مصري هاي خشمگين، ضربه بزرگي به پيكره روابط مستحكم اسرائيل با مصر وارد كرد. پيش بيني مي شود تا امشب جلسه كابينه سياسي امنيتي اسرائيل براي بررسي اين بحران جديد تشكيل شود. قرار بود جلسه ويژه اي امشب به رياست ليبرمن وزير خارجه اين رژيم براي بررسي بحران در روابط با تركيه برگزار شود كه به نظر مي رسد بحران در روابط با مصر از اولويت در اين جلسه برخوردار شود. رسانه هاي اسرائيلي ادعا كرده اند تل آويو اقدامات قاطعي در قبال مصر اتخاذ خواهد كرد اما به نظر نمي رسد غير از موضوع انتقال مقر سفارت به شرم الشيخ كار ديگري از اسرائيلي ها ساخته باشد زيرا آنان مي دانند افكار عمومي مصر اساسا مخالف هر گونه رابطه قاهره با تل آويو است و هر گونه واكنش نسنجيده اسرائيل مي تواند جرقه مورد نياز افكار عمومي مصر را روشن كند. موضوع انتقال سفارت هم به سادگي ميسر نيست زيرا طرف مقابل يعني مقام هاي مصري هم بايد اين انتقال را بپذيرد در حالي كه هنوز نهادهاي دولت پس از انقلاب مصر به طور نهايي شكل نگرفته و وضعيت جاري در مصر روابط با اسرائيل را بيش از آنكه به سوي بهبود سوق دهد به پرتگاه تشنج مي كشاند. البته برخي در اسرائيل اميدوارند موضوع حمله به سفارت بتواند تل آويو را از شر بار سنگين لزوم عذرخواهي به دليل قتل سربازان مصري خلاص كند.