واحد مرکزی خبر / خبرگزاری رویترز در گزارشی از قاهره به قلم آمنه بکر و محمد عبدالله نوشت: حمله تظاهرکنندگان مصری به ساختمانی در قاهره که سفارت اسرائیل در آن واقع است و فرار سفیر اسرائیل از مصر، این کشور را وارد دشوارترین بحران دیپلماتیک خود از زمان سرنگونی حسنی مبارک رئیس جمهور سابق کرده است.
خبرگزاری مصری الشرق الاوسط (خاورمیانه) به نقل از عبدالمجید اباظه معاون وزیر بهداشت مصر اعلام کرد شمار مجروحان حوادث روز جمعه در مقابل سفارت اسرائیل و مدیریت امنیت الجیزه به 1049 نفر رسید و سه نفر نیز جان باختند.
وی افزود، حال همه مجروحان خوب است و اکثر مصدومیتها ناشی از شلوغی و فروریختن بخشهایی از دیواری که در مقابل ساختمان سفارت اسرائیل ساخته شده بود و استفاده پلیس از گاز اشک آور برای متفرق کردن تظاهرکنندگان بوده است. پس از آن که تظاهرکنندگان مصری اسناد و مدارک سفارت اسرائیل را از پنجره های ساختمان سفارتخانه بیرون ریختند و پرچم اسرائیل را برای دومین بار در دو ماه اخیر پائین کشیدند، آمریکا از مصر خواست از این سفارتخانه محافظت کند.
از زمان امضای پیمان صلح بین مصر و اسرائیل در سال 1979 واشنگتن میلیاردها دلار کمک نظامی در اختیار قاهره قرار داده است.
محیی علاء تظاهرکننده بیست و چهار ساله که در تظاهرات روز جمعه شرکت کرده بود، نزدیک محلی که قطعات بتون و بقایای نارنجک های اشک آور پراکنده شده بود گفت: شرافت خود را بازپس گرفتیم .
وی افزود: پول آمریکایی ها را نمی خواهیم .
اظهارات این جوان مصری بیانگر آمادگی فزاینده بسیاری از مصری ها برای نشان دادن خشم و نارضایتی خود از اسرائیل به علت نحوه تعامل با فلسطینی ها پس از چند دهه روابط رسمی بین مصر و اسرائیل است. پلیس مصر برای متفرق کردن تظاهرکنندگانی که اقدام به آتش زدن لاستیکها در خیابانها کرده و دست کم دو خودرو را نزدیک سفارت اسرائیل به آتش کشیدند، اقدام به تیراندازی هوایی و شلیک گاز اشک آور کرد.
سفارت اسرائیل در طبقات بالای ساختمانی مسکونی در کنار رودخانه نیل واقع است. جسد یکی از سه قربانی این حوادث به بیمارستان العجوزه نزدیک سفارت اسرائیل منتقل شد.
بامداد روز یکشنبه، حدود پانصد تظاهرکننده مصری همچنان در منطقه باقی بودند و شمار اندکی از آنان به سوی خودروها و نیروهای ارتش و پلیس سنگ پرتاب می کردند ولی پلیس به تدریج آنان را عقب راند و منطقه را امن کرد. مصری ها ماه گذشته پس از کشته شدن پنج نفر از نیروهای امنیتی مصری به دست نظامیان اسرائیلی در مرز سینا، چند روز در مقابل سفارت اسرائیل در قاهره تحصن کرده بودند.
کشته شدن نظامیان مصری موجب شد مصر مدت کوتاهی به احتمال فراخواندن سفیر خود از تل آویو اشاره کند.
اسرائیل رسما به علت این حادثه عذرخواهی نکرده و اعلام کرده است همچنان در حال تحقیق درباره این حادثه است. مقامات مصری در واکنش به اعتراضات هر روزه در مقابل سفارت اسرائیل، دیواری بتونی در مقابل ساختمان سفارت برپا کردند که تظاهرکنندگان به سرعت روی آن عباراتی در محکومیت اسرائیل نوشتند و پرچم مصر را روی آن نقاشی کردند.
تظاهرکنندگان روز جمعه پس از تظاهرات گسترده در میدان التحریر برای درخواست اصلاحات سریعتر و پاکسازی بقایای رژیم مبارک، این دیوار بتونی را تخریب کردند.
اسحاق لیوانون سفیر اسرائیل در قاهره و کارکنان سفارت اسرائیل و خانواده هایشان از مصر فرار کردند و وارد اسرائیل شدند ولی یک مسئول اسرائیلی گفت یک دیپلمات اسرائیلی برای اداره سفارتخانه در مصر باقی مانده است.
اسرائیل هم اکنون بر مسئله حمله کماندوهایش به یک کشتی کمک رسانی ترکیه در مسیر غزه که بر اثر آن 9 شهروند ترک کشته شدند درگیر بحران دیپلماتیک با ترکیه است.
مصری ها در زمان حکومت مبارک بر کشورشان نتوانسته بودند این میزان خصومت با اسرائیل نشان دهند بدون آن که با سرکوب نیروهای امنیتی مواجه شوند.
روابط مصر و اسرائیل از ستونهای سیاست خارجی حسنی مبارک بود و به وی کمک کرد خود را به عنوان میانجی منطقه ای نشان دهد. یک مسئول اسرائیلی گفت سفیر و اعضای خانواده اش و کارکنان سفارتخانه با یک هواپیما قاهره را ترک کرده اند و هواپیمای دوم نیز شش نفر از اعضای تیم امنیتی سفارت اسرائیل را که از سفارتخانه محافظت می کردند به اسرائیل منتقل کرد.
این شش نفر با مداخله نیروهای امنیتی مصر موفق به خروج از ساختمان سفارت شدند. بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل در بیانیه ای تعامل قاطعانه مقامات مصر با این حادثه را شایسته تقدیر دانست و اعلام کرد مصر نمی تواند در برابر این ضربه شدید به روابطش با اسرائیل و نقض آشکار عرف بین المللی ساکت بنشیند.
نتانیاهو همچنین از واشنگتن به علت حمایت از اسرائیل تشکر کرد. تظاهرکنندگان مصری قبل از آن که راهی سفارت اسرائیل شوند به ساختمان مدیریت امنیت الجیزه حمله و به سوی نیروهای پلیس سنگ پرتاب کردند و دست کم چهار خودرو را به آتش کشیدند.
تظاهرکنندگان یک ساختمان دولتی دیگر را نیز آتش زدند. جنبش ششم آوریل که به سرنگونی حکومت مبارک کمک کرد اعلام کرد حمله به خودروهای پلیس و دیگر اموال عمومی کار کسانی است که تلاش می کنند وجهه انقلاب مصر را مخدوش کنند.
این جنبش، هواداران مبارک را مسئول این حوادث دانست. شماری از سیاستمداران و فعالان مصری به رغم اعلام حمایت از تظاهرات ضد اسرائیلی، از توسل به خشونت در درگیریها انتقاد کردند.
حمدین صباحی نامزد احتمالی ریاست جمهوری مصر از ارتش این کشور خواست موضعی جدی اتخاذ کند که متناسب با خشم مردمی در برابر اسرائیل باشد ولی در عین حال تاکید کرد خشونت، به وجهه انقلاب مصر آسیب می رساند.