خبرگزاری فارس: زمانی که امام موسی صدر در لیبی ربوده شد مردم لیبی در ذهنشان هم تصور انقلابی بزرگ را در سالهای آینده نداشتند ولی اینکه چرا امام موسی صدر در لیبی ربوده شد را می توان به وعدههای صهیونیستها به قدافی مرتبط دانست.
دقیقا 33 سال پیش بود که امام موسی صدر در اخرین مرحله از سفرهای دوره ای خود به کشورهای عربی به دعوت معمر قذافی در تاریخ سوم شهریورماه سال 57 وارد کشور لیبی و در نهم شهریور همان سال توسط عناصر نامعلومی ربوده شد و تاکنون هیچ اطلاع دقیقی از وضعیت ایشان در دست نیست. هرچند که دولت لیبی مدعی است که وی این کشور را ترک کرده است اما دستگاه های قضایی دولتهای لبنان و ایتالیا و همچنین تحقیقات صورت گرفته از سوی واتیکان ادعای رژیم لیبی مبنی بر خروج امام صدر را از این کشور و ورود وی به ایتالیا را رسما تکذیب کرده است و این گزارشات نشان می دهد که وی هرگز خاک لیبی را در این مدت ترک نکرده و کماکان در این کشور به سر می برد.
برخی نقل قول ها حاکی از این است که امام صدر در همان روزهای اول با دستور دیکتاتور لیبی به شهادت رسیده و پیکر ایشان به اقیانوس انداخته شده است و یا نیز گفته می شود ایشان بعد از ربوده شدن سوار برهلیکوپتری شده و به مقصد نامعلومی در پرواز بوده است که به دستور شخص قذافی این هلیکوپتر منفجر و ایشان به شهادت رسیده است.
ناگفته نماند که این نقل قول ها عموما از جانب عوامل رژیم گذشته در دیدار با قذافی عنوان شده که نسبت به صحیح بودن این اظهارات باید شک وتردید داشت.
اما اظهار نظر دیگری نیز موجود است دال براینکه ایشان تا کنون به مرگ طبیعی از دنیا رفته اند که این فرضیه به طور کلی به دلیل اظهارات اسرا و زندانیانی که در چند سال اخیر از زندان رژیم لیبی آزاد شده اند و هرکدام شخصی را با مشخصات امام موسی صدر مشاهده وبا او گفتوگو کرده اند رد می شود که ناگفته نماند آخرین این اظهارات به قول مهدی فیروزان داماد امام موسی صدر مربوط به سال 2008 میلادی است.
در حال حاضر و با پیروزی انقلابیون لیبیایی اقداماتی در خصوص یافتن این رهبر شعیان لبنان از سوی جوامع مختلف مانند جنبش امل و مجلس شورای اسلامی و برخی از ارگان ها مانند وزارت امور خارجه لبنان در حال انجام است که به عنوان نمونه می توان به حضور برخی از اعضای جنبش امل در تهران در ابتدای شهریورماه سال جاری و دیدار با برخی از مقامات دولتی و خانواده امام موسی صدر اشاره وباید اضافه کرد که تیمی نیز از کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی قصد دارد در سفری که در چند روز آینده صورت می دهند به لیبی رفته و پیگیر پرونده امام موسی صدر شوند تا شاید نشانی از این گمشده دریابند.
در همین زمینه برخی از اعضای مجلس اعلای عراق و حزب الله لبنان نیز به طور جد در این پرونده مشغول بررسی هستند و از انقلابیون لیبیایی درخواست کرده اند که به محض بدست آوردن اطلاعاتی از ایشان این گروه را نیز در جریان قرار دهند.
امام موسی صدر در ورق تاریخ
امام موسی صدر در روز 14 خرداد سال 1307 هجری شمسی در شهر مقدس قم دیده به جهان گشود. پدر ایشان مرحوم آیت الله سید صدرالدین صدر، جانشین مرحوم آیت الله شیخ عبدالکریم حائری مؤسس حوزه علمیه قم و از مراجع بزرگ زمان خود بود جد پدری ایشان مرحوم آیت الله سید اسماعیل صدر، جانشین مرحوم آیت الله میرزا حسن شیرازی و مرجع مطلق زمان خود، و جد مادری ایشان مرحوم آیت الله حاج آقا حسین قمی، جانشین مرحوم آیت الله سید ابوالحسن اصفهانی و رهبر قیام مردم مشهد بر علیه رضا خان بود.
وی پس از اتمام سیکل اول و بخش مقدمات علوم حوزوی، در خرداد سال 1322 رسما به حوزه علمیه قم پیوست، و طی مدتی کوتاه، ضمن بهره گیری از محضر حضرات آیات سید محمد باقر سلطانی طباطبایی، شیخ عبدالجواد جبل عاملی، امام خمینی و سید محمد محقق داماد، دروس دوره سطح را به پایان رسانید. وی از ابتدای بهار سال 1326 وارد مرحله درس خارج گردید، و تا اواخر پاییز سال 1338، یعنی قریب سیزده سال تمام، از مدرسین بزرگ حوزه های علمیه قم و نجف کسب فیض نمود. اساتید اصلی دروس خارج ایشان در قم، حضرات آیات سید حسین طباطبایی بروجردی، محقق داماد، صدر و سید محمد حجت، و در نجف حضرات آیات سید محسن حکیم، سید ابوالقاسم خویی، شیخ حسین حلی و شیخ مرتضی آل یاسین بودند. امام موسی صدر دروس فلسفی را نزد حضرات آیات سید رضا صدر و علامه سید محمد حسین طباطبایی در قم، و نزد آیت الله شیخ صدرا بادکوبه ای در نجف فرا گرفت. دوستان اصلی هم بحث امام موسی صدر را در قم، حضرات آیات سید موسی شبیری زنجانی، شهید دکتر بهشتی، سید عبدالکریم موسوی اردبیلی و شیخ ناصر مکارم شیرازی، و در نجف آیت الله شهید سید محمد باقر صدر تشکیل می دادند.امام موسی صدر در طول زندگی حوزوی خود شاگردان برجسته ای را تربیت کرده است.معروف ترین آنان در ایران آیت الله شیخ یوسف صانعی از مراجع معظم امروز ، و در لبنان شهید عباس موسوی دبیر کل سابق حزب الله است.
از ویژگیهای مهم امام موسی صدر داشتن روحیه تساهل وتحمل عقیده دیگران است و با داشتن این روحیه توانست در غالب کلیساهای مهم به دیدار و سخنرانی بپردازد، به گونهای که برخی از مسیحیان او را مسیح زمان قلمداد کردند. امام موسی صدر هیچگاه در مقام تحمیل عقیده خود بر نمیآمد وهر کسی را نسبت به آئینش احترام میگذاشت. او میدانست که ادیان الهی تحمیل کردنی نیست وهر کس باید با اختیار واشتیاق خود آئینی را بپذیرد شاید بتوان گفت ایشان جمله " لااکراه فیالدین" را با تمام وجود درک کرده و ان را در جامعه جاری کرده است؛ کاری را به کسی تحمیل نمیکرد و شاید بارزترین ویژگی امام موسی صدر در دایره اخلاق و سیاست در رابطه با مخالفین خود این بود که بدگویی کسی را نمیکرد. اینها را میتوان جزیی از شخصیت امام موسی صدردانست که به طور عمیقی در وی نهادینه شده است.
آشنایی مردم لبنان با مفاهیمی همچون "نه شرقی و نه غربی"، "ظلم ستیزی"، "مقاومت در برابر اسراییل"، "فرهنگ شهادت"، و... از جمله اقداماتی مهم ایشان برای روشنگری لبنانیها در برابر خطر اسراییل بود شاید پیروزی مردم لبنان در برابر اسراییل در جنگ 33 روزه را بتوان نوشتهها و زحمات امام موسی صدر در طول دروان اقامتش در لبنان بیان کرد.
پرواضح است که عملکرد و جهتگیری امام موسی صدر در خصوص روشنگری مردم منطقه نسبت به حکام دیکتاتور و اینکه مردم مسلمان فارغ از قوم و ملیت باید با هم متحد باشند باعث به خطر افتادن منافع بسیاری از قدرتمندان منطقه شد به همین دلیل هم بسیاری از ظالمان و عوامل وابسته به رژیم صهیونیستی از وجود چنین گوهری در منطقه بیمناک بودند و شاید مدتها درصدد نابوی و برکناری وی از منطقه شب را صبح میکردند.
اینکه امام موسی صدر با نقشه قبلی به لیبی دعوت شده بود تا به وسیله معمر قذافی ربوده شود را می توان از لابیهای شوم قذافی با صهیونیست ها دانست.
برای دیکتاتوری که به مردم خود رحم نمیکند معامله بر سر چنین گواه زندهای در تاریخ جای تعجب ندارد اینکه قذافی به چه قیمتی امام موسی صدر را ربود و به زندان انداخت خود جای سوال دارد.
زمانی که امام موسی صدر در لیبی ربوده شد مردم لیبی در ذهنشان هم تصور انقلابی بزرگ را در سالهای آینده نداشتند ولی اینکه چرا امام موسی صدر در لیبی ربوده شد را می توان به وعدههای صهیونیستها به قدافی مرتبط دانست.
اینکه امام موسی صدر واقعا زنده است و بین ما بازمیگردد را فقط خداوند میداند. البته برای ما زنده بودن ایشان جای تعجب ندارد و همه امیدواریم که به زودی خبری از وضعیت ایشان به همه شیعیان برسد.