بررسی استراتژیک - ایران/ واقعه تسخیر سفارت رژیم صهیونیستی در قاهره، از نگاه بسیاری از ناظران خاورمیانه مهمترین رویدادی است که انقلابیون مصر بعد از سقوط حسنی مبارک، آن را رقم زدند. این واقعه روابط مصر و اسرائیل را که در ۳۲ سال دوران حاکمیت مبارک تا مرحله یک اتحاد استراتژیک ارتقا یافته بود به نقطه صفر رسانده و عنصر «تضاد و تقابل» را جایگزین اصل «همکاری و شراکت» کرد. درباره دلایل و زمینههای وقوع این تحول و پیامدهای آن نظرات دکتر سناء السعید نویسنده و تحلیلگر سرشناس مصری را جویا شدهایم.
انقلابیون مصر از ابتدا مخالفت خویش را با تداوم دوستی قاهره و تل آویو اعلام کرده بودند اما چه دلایلی موجب شد که آنها برای پیاده کردن این خواست خودشان رأساً اقدام کنند؟
چنان که شاهد بودید در جریان انقلاب مصر، یکی از جدیترین اصول مورد تأکید انقلابیون توقف همکاری راهبردی قاهره با اسرائیل بود.اما در چند ماه گذشته این خواسته روشن مردم انقلابی چندان جدی گرفته نشد. از طرف دیگر، ریشههای حرکت مردم مصر در روز نهم سپتامبر به حوادثی بر میگردد که ظرف چند ماه گذشته در امتداد مرزهای مصر و اسرائیل رخ داد و هر یک از آنها تأثیر عمیق بر ذهنیت و نگرش انقلابیون داشت. در رأس این حوادث باید از حمله ارتش اسرائیل به مرزبانان مصری و شهادت ۵ سرباز این کشور یاد کرد که تل آویو ادعا کرد که به تلافی عملیات تعرض به اتباع این رژیم در ایلات انجام داده است در حالی که مردم مصر کشته شدن سربازان خویش به دست اسرائیل را نوعی حرکت پر معنی بر ضد تحولات انقلابی کشورشان ارزیابی کردند.آنچه در این میان خشم مردم مصر را نسبت به تل آویو شدیدتر کرد، خودداری دولت نتانیاهو از عذرخواهی و پذیرش مسئولیت یک چنین اقدام ضد انسانی و جنایتکارانه بود.ادامه…
آیا میتوان حادثه اخیر را نوعی تغییر نگاه مصر نسبت به قضیه فلسطین ارزیابی کرد؟
مصریها به رغم خط مشی دولتمردان سابق همواره مدافع جدی فلسطینیها در دستیابی به حقوق تاریخی شان بودهاند. در این میان اتفاقات اخیر غزه که در برابر دیدگان مردم مصر رخ داده بیش از همه بر احساسات و علایق ملت مصر تأثیر گذاشت. این وضعیت برای مردم مصر غیر قابل تحمل شده که آنها در همسایگی غزه امکان و اجازه هر گونه امدادرسانی به زنان و کودکان غزه را نداشته باشند و حتی اسرائیل اجازه عبور کاروانهای بینالمللی از گذرگاه رفح را ندهد. به همین دلیل میبینید که بعد از کشتار اعضای کاروان آزادی غزه به دست کماندوهای اسرائیل خیابانهای قاهره یکپارچه اعتراض علیه اسرائیل شد و بعد از این مرحله ملت مصر خواهان قطع همکاری با تل آویو شدند.
آیا گروهها و احزاب مصر بویژه جنبش اخوانالمسلمین درباره درخواست اخیر تظاهرکنندگان برای قطع روابط با تل آویو اتفاق نظر دارند؟
قریب به اتفاق جناحهای سیاسی مصر خواهان تجدید نظر در مناسبات قاهره و تل آویو هستند بهطور مثال اغلب آنها از بازنگری در پیمان کمپ دیوید سخن میگویند. شاید برخی از آنها درباره نحوه تغییر و زمانبندی آن تفاوت نظر داشته باشند.
فکر میکنید پیامدهای تسخیر سفارت رژیم صهیونیستی چه خواهد بود و جناح نظامی حاکم بر مصر و طرف اسرائیلی چه واکنشی در این باره خواهند داشت؟
بدون شک با این اتفاق روابط دو طرف وارد مرحله پر چالشی خواهد شد. البته ارتش و نیروهای امنیتی مصر در حال حاضر با مسئولیتها و مشغلههای بزرگی در داخل و نیز حفظ امنیت مرزها روبهرو است. به همین دلیل انتظار میرود درباره مسئله دشواری مثل لغو پیمانهای سازش با اسرائیل مانند کمپ دیوید با احتیاط عمل کند اما طرف اسرائیلی بدون شک فشارها تهدیدات خویش بر قاهره را بویژه با کمک امریکا افزایش خواهد داد.