نخست وزير تركيه كه به مصر سفر كرده، گفت: نميتوانيم نسبت به وقايع سوريه بيتفاوت باشيم.
به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، رجب طيب اردوغان، نخست وزير تركيه در گفتوگو با روزنامه مصري الشروق گفت: روابط ما با سوريه در گذشته بسيار بهتر از روابط كنوني بود و ما در تمامي زمينهها با اين كشور همكاري داشتهايم و در تمام زمينهها توافق كامل وجود داشت، اما زماني كه سوريها درخواست اصلاحات را مطرح كردند، اوضاع تغيير كرد. ما دراين راستا وزير خارجه خود را به دمشق فرستاديم تا آنچه را كه در تماس تلفني با سوريها توافق كرده بوديم، عملي كنيم.
وي خاطرنشان كرد: ما از بشار اسد، رئيس جمهوري سوريه خواستيم گامهاي مشخصي را براي بهبود اوضاع بردارد، زندانيان سياسي را آزاد كند و وضعيت فوقالعاده عملا پايان يابد.
وي در ادامه تاكيد كرد: سوريه از نظر تركيه يك كشور عادي نيست، چرا كه ما با اين كشور همسايه، مرزي مشترك به طول 910 هزار كيلومتر داريم. منافع ما مشترك است و نميتوانيم آن را ناديده بگيرم. آرام شدن اوضاع در سوريه جزئي از امنيت ملي ماست و نميتوانيم دستاوردهاي آن را ناديده بگيرم. از اين رو نگراني خود را نسبت به سوريه و سناريوهاي آينده اين كشور پنهان نميكنيم.
نخست وزير تركيه تأكيد كرد: بدترين سناريو درباره سوريه آغاز جنگ داخلي بين علويون و اهل سنت است و بهترين راه حل درباره سوريه اين است كه بشار اسد به حرف مردم گوش كند و به تحولات جهان عرب توجه نمايد.
اردوغان درباره ايران نيز گفت: به طور رسمي روابط ما با تهران تغيير نكرده است، روابط اقتصادي و تحولات تجاري ميان دو طرف بسيار گسترده است، ايران منبع اوليه صادرات گاز به تركيه است و تبادل تجاري ميان دو كشور به 10 ميليارد دلار ميرسد و ما با ايران توافق كردهايم كه اين تبادلات را در سال 2015 به 15 ميليارد دلار افزايش دهيم. رايزني و ارتباط ما با ايران ادامه دارد.
اردوغان تأكيد كرد: به زودي احمد داوود اوغلو(وزيرخارجه تركيه) به منظور ادامه رايزنيها درباره اوضاع سوريه به تهران سفر خواهد كرد و بعد از آن من خود به تهران مي روم و با مسئولان ايراني درباره مسائل پيچيده و تحكيم همكاري ميان دو كشور رايزني خواهم كرد.
وي درباره تحولات ليبي عنوان داشت: معمر قذافي، رهبر ليبي به خوبي متوجه نشده كه چه بر سر حسني مبارك، رئيس جمهور سابق مصر و زينالعابدين بن علي، رئيس جمهور سابق تونس آمد. منافع ما همچنان با ملت ليبي مشترك است و ما كاري با نظام اين كشور نداريم. ما تصميم گرفتيم از ملت ليبي حمايت كنيم.
نخست وزير تركيه درباره دخالت نظامي سازمان پيمان آتلانتيك شمالي (ناتو) در ليبي گفت: ما مخالف دخالت بينالمللي در ليبي هستيم و معتقديم هيچ كشور غربي هيچ حقي در نفت ليبي ندارد و نفت اين كشور متعلق به ملت است. فرانسه تلاش كرد به بهانه حمايت از انقلاب ليبي نقش جداگانهاي را در اين كشور ايفا كند و در حال حاضر در اين كشور حضور دارد، اما تلاشهاي فرانسه بعد از دخالت ناتو به جايي نرسيد و حتي كنفرانس پاريس نيز هيچ نتيجهاي نداشت.
وي درباره حمايتهاي كشورش از انقلابيون ليبي گفت: مشكل ليبي را نظام قذافي ايجاد كرده و باعث شده تا مردم بيگناه كشته شوند و مردم ليبي در بين دو شر كشتار نيروهاي قذافي و دست به دامن شدن نيروهاي ناتو قرار داشتند، از نظر آنها شر بزرگتر كشتار توسط نيروهاي قذافي بود و شر كوچكتر كمك گرفتن از ناتو و آنها مجبورشدند راه دوم را انتخاب كنند.
ما صراحتا مخالفت خود را با استفاده سلاح تركيه عليه هر شهروند ليبيايي يا شهروند عربي اعلام كرديم. دخالت ما در ليبي تنها در راستاي بازسازي ليبي و كمك به امنتر شدن اوضاع اين كشور است.
رجب طيب اردوغان درباره رژيم صهيونيستي گفت: ما از همان لحظه اولي كه اسرائيل به كشتي مرمره آبي حمله كرد درخواستهاي خود را مطرح كرديم و گفتيم كه اسرائيل بايد از ملت و دولت تركيه عذرخواهي كند و به خانوادههاي قربانيان اين حادثه غرامت دهد و به محاصره نوار غزه پايان دهد، اما هيچ تغييري را مشاهده نكرديم و علت آن اين است كه اسرائيل عادت كرده است به خاطر تجاوزاتش مؤاخذه نشود و خود را مافوق قانون بداند. از نظر ما گزارش كميته حقيقتياب سازمان ملل به رياست جفري پالمر، نخست وزير سابق نيوزلند بيارزش است چرا كه اين گزارش به محاصره نوار غزه مشروعيت ميبخشد و به اين ترتيب زمينه را براي پذيرش مشروعيت اشغالگري باز ميكند، اما اين بار ما در برابر عربده كشيهاي اسرائيل خواهيم ايستاد.
وي ادامه داد: اسرائيليها زماني كه نتوانستد واقعيت اطراف خود را درك كنند دوستان و طرفداران خود را حتي در داخل آمريكا از دست دادند. به طوري كه وزير دفاع سابق آمريكا اعلام كرد كه بنيامين نتانياهو، نخست وزير اسرائيل خطري براي اسرائيل است و آن را به سوي انزواي بينالمللي پيش ميبرد.