مصر

خبرگزاری فارس: به دلیل نزدیکی فکری سلفی‌ها به وهابی‌ها ، حزب النور و اعضایش به شدت وابسته به عربستان سعودی و بشکل خاص آل سعود هستند و در واقع آل سعود از خارج آنها را تغذیه و بودجه آن را تامین می‌کند.

به گزارش فارس، سال‌هاست «جریان سلفی» یکی از عوامل مهم فتنه‌گری در منطقه بشمار می‌آید که در لباس دفاع از سنت عملا در مسیر منافع غربی‌ها گام برمی‌دارد.

سلفی‌ها چه کسانی هستند

سلفی‌ها در واقع گروهی از مسلمانان اهل سنت هستند که اعتقاد دارند، تنها راه نجات مسلمانان بازگشت به قوانین قرآن و سنت طبق فهم «سلف صالح» است و با هرگونه پیروی از شاخه‌های گوناگون دین مخالفند و معتقدند که هر مسلمان به راحتی می‌تواند با مراجعه مستقیم به قرآن و سنت دینش را بیاموزد.

مرکز اصلی سلفی‌ها مکه و مدینه است. گاهی به آنان وهابی نیز گفته می‌شود، اگرچه کسانی که خود را سلفی می‌خوانند منکر وجود گروهی به نام وهابی هستند.

سیر تحول سلفیه

درباره سیر تحول سلفی‎ها باید گفت که آنها روایات خود را مستقیما از احمد بن حنبل، احمد بن تیمیه، ابن القیم الجوزیه و محمد بن عبدالوهاب تمیمی نجدی می‎گیرند.

سلفیه که قرائت خشن و متحجرانه از سنت نبوی و برداشت‌های ظاهری از آیات قرآن دارد، بعد از محمد بن عبدالوهاب بصورت یک شکل و ساختار سیاسی درآمد و هم‌پیمانی عبدالوهاب با«محمد بن سعود» پایه‌گذار حاکمیت آل‌سعود در عربستان به این روند تسریع بخشید.

پیوند میان علما و حاکمان سعودی اگرچه دچار تغییر و تحول شده و شیوخ وهابی از برخی اختیارات خود از جمله بازداشت و امر قضا بازماندند، اما در عین حال هنوز هم از وضعیت و جایگاه خوبی در نظام سیاسی سعودی برخوردار هستند.

مناطق نفوذ سلفی‌ها

علاوه بر سرزمین حجاز، مصر نیز از تغییر و تحولات عقیدتی برکنار نماند و سلفی‌های این کشور با اقدامات و فعالیت‎های «حسن البناء» و «جنبش اخوان المسلمون» سیر جدیدی از آموزه‌های عقیدتی اهل سنت را تجربه کردند و باب‌های جدیدی برای این گروه جهت گشودن روزنه‎های محدود اجتهاد باز شد.

دیدگاه‌ سلفی‌های مصر

اما با مرگ زودهنگام حسن البناء جنبش اخوان المسلمون تحت تأثیر اندیشه‎های دو شخصیت، به نام‎های «ابوالاعلی مودودی» و «سید قطب» قرار گرفت . این گروه ضمن اختلاف نظر با سایر گروه‌های سنی، سرسختانه نسبت به شیعیان کینه می‌ورزند و به همین خاطر به مراتب سیاستی خشن در قبال شیعیان بکار می‌برند.

انقلاب مصر و آغاز فعالیت سیاسی

انقلاب 25 ژانویه مصر که پایان حکومت حسنی مبارک، رئیس جمهور مخلوع مصر را رقم زد، راه را برای مشارکت گروه‌های اسلام‌گرا از جمله سلفی‌ها در عرصه سیاسی مصر فراهم کرد.

تشکیل حزب نور

به همین منظور گروهی از جوانان سلفی اسکندریه در روز 12 ژوئن سال‌جاری از تاسیس «حزب سیاسی نور» خبر دادند که نخستین حزب سیاسی سلفی در تاریخ مصر بشمار می‌آید.

این حزب سومین حزبی بشمار می‌آمد که پس از انقلاب 25 ژانویه مصر و در واقع پس از حزب «الوسط» و «آزادی و عدالت» وابسته به جماعت اخوان المسلمون تاسیس شد و جوانان بنیانگذار حزب دکتر «عماد عبد الغفور» را وکیل و نماینده بنیانگذاران حزب معرفی کردند.

عماد عبد الغفور که ریاست حزب نور را هم اکنون در دست دارد، از جمله مشایخ بزرگ سلفی اسکندریه است و به نظر می‌رسد، به همین دلیل جوانان بنیانگذار حزب سکان هدایت و رهبری حزب را به وی سپرده‌اند.

برنامه کار حزب نور

در برنامه کار این حزب آمده است که حزب نور «در صدد تاسیس یک حکومت مدرن است که به حقوق همزیستی مسالمت‌آمیز مردم احترام می‌گذارد و از الگوی مذهبی سخن می‌گوید که رهبری آن ادعای حکومت و برخورداری از حق الهی و حقیقت انحصاری را دارد و از الگوی لامذهبی که هدف آن جدا کردن ملت از ریشه‌ها و هویت فرهنگی آن است، دوری می‌کند».

اهداف حزب

از جمله اهداف حزب نور توجه به مشکلات جامعه و حفظ هویت و بازگرداندن جایگاه واقعی مصر در جهان عرب و اسلام و تحقق رشد و پیشرفت در تمام عرصه‌های سیاسی و اقتصادی و اجتماعی عنوان شده است.

دکتر «محمد یوسری»، سخنگوی رسمی حزب نور می‌گوید که با این‌که مشارکت این حزب در انتخابات پارلمانی و تعداد افرادی که نامزد خواهد کرد، هنوز تعیین نشده، اما بی‌شک در انتخابات پارلمانی مصر شرکت خواهد کرد.

دیدگاه کارشناسان نسبت به حزب نور

واکنش تاسیس حزب سلفی نور با دیدگاه و برنامه‌هایی که اعلام کرده در مصر متفاوت بوده است، اما بسیاری از کارشناسان مصر ادعاهای گروه‌های سلفی درباره دیدگاه این احزاب جدید درباره حکومت را که یک حاکمیت غیرمذهبی است و به حکومت دموکراسی احترام می‌گذارد، رد می‌کنند.

عبدالرحیم علی، کارشناس گروه‌های اسلام‌گرا در این‌باره می‌گوید: احزاب اسلام‌گرای مصر در مقایسه با نیروهای چپ‌گرا و لیبرال تعریف متفاوتی از تاسیس یک حکومت غیرمذهبی دارند.

و می‌افزاید: بهره‌گیری از قانون اسلامی برای گروه‌های سلفی بالاترین و مهمترین اولویت و هدف اصلی اعمال قدرت سیاسی است. برخی از گروه‌های سلفی از ابتدا هرگز به دموکراسی و حیات سیاسی ایمان نداشتند.

تعداد اعضا و مناطق فعالیت

محمد نور، مسئول اطلاع‌رسانی حزب تعداد اعضای حزب را در ابتدای تاسیس 7 هزار نفر اعلام کرده که همچنان در حال افزایش است. این حزب هم اکنون از ۲۷ استان مصر در ۱۵ استان شعبه زده و تعدادی از قبطی‌های مصر نیز به عضویت آن درآمده‌اند. اما همان‌طور که گفته شد، کانون و هسته اصلی حزب را جوانان سلفی اسکندریه تشکیل می‌دهند.

وابستگی به عربستان سعودی

به دلیل نزدیکی فکری سلفی‌ها به وهابی‌ها این حزب و اعضایش به شدت وابسته به عربستان سعودی و بشکل خاص آل سعود هستند و در واقع آل سعود از خارج آنها را تغذیه و بودجه آن را تامین می‌کند.

به همین دلیل عربستان سعودی تلاش می‌کند، با حمایت از سلفی‌های مصر بطور عام و حزب نور بطور خاص آن را به عنوان یکی از مهمترین ارکان قدرت در عرصه سیاسی مصر معرفی کند.

بنابراین هیچ‌گاه نباید انتظار داشت، این حزب خواهان روی کار آمدن اسلام‌گرایان واقعی از جمله شیعیان در مصر باشد و بالطبع هم‌پیمانی آنها با آل سعود موجب نخواهد گشت تا اهداف انقلاب مصر محقق شوند.

در واقع آل‌ سعود تلاش دارد، با روی کارآوردن سلفی‌ها رژیمی وابسته به ریاض در مصر روی کار آید که تفاوت چندانی با رژیم حسنی مبارک، رئیس جمهور مخلوع مصر نداشته باشد.


صفحه مناسب چاپ پیشنهاد این صفحه از این خبر یک pdf بساز

سایر خبرها

  • ۱۷ تیر ۱۴۰۲ - ۰۹:۴۱ استقبال امیرعبداللهیان از همتای الجزایری در تهران
  • ۱۷ تیر ۱۴۰۲ - ۰۹:۴۰ دیدار سفیر ایران با وزیر خارجه سیرالئون
  • ۱۷ تیر ۱۴۰۲ - ۰۹:۳۹ ملاقات سفیر ایران با زندانیان ایرانی در موزامبیک و کسب اطلاع از سلامت آنها
  • ۱۷ تیر ۱۴۰۲ - ۰۹:۳۸ رسانه اماراتی: حمیدتی و البرهان دیدار می‌کنند
  • ۰۴ تیر ۱۴۰۲ - ۰۴:۳۹ گفت‌وگوهای منطقه‌ای بن‌سلمان و السیسی در پاریس
  • ۰۴ تیر ۱۴۰۲ - ۰۴:۳۸ مغرب نشست «النقب» را به تعویق انداخت
  • ۰۴ تیر ۱۴۰۲ - ۰۴:۳۷ سودان جنوبی مرزهایش با سودان را بست
  • ۰۴ تیر ۱۴۰۲ - ۰۴:۳۶ دیدار سفیر ایران با رئیس مجلس نمایندگان تونس
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۶ تأسف وزیر خارجه مصر از موضع اتحادیه اروپا درباره سوریه
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۵ امیرعبداللهیان: توسعه روابط با کشورهای آفریقایی در دستورکار دولت است
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۴ کنعانی حمله تروریستی در اوگاندا را به شدت محکوم کرد
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۳ تصمیم دولت بورکینافاسو برای راه‌اندازی سفارت در تهران
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۲ رئیس حزب‌ الوفد رسما نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری مصر شد
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۸ تمدید سه روزه آتش‌بس در سودان
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۷ کرملین: تحقق طرح صلح آفریقا درباره اوکراین سخت است
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۶ دعوتنامه اردوغان برای السیسی
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۶ 17 غیرنظامی سودانی از جمله چند زن و کودک در حمله هوایی کشته شدند
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۵ کشته شدن 38 دانش‌آموز اوگاندایی در یک حمله تروریستی
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۴ یونیسف: بیش از 1 میلیون کودک به علت جنگ در سودان آواره شدند
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۳ «نیروهای پشتیبانی سریع» سودان، ارتش را به مثله کردن 2 عضو خود متهم کردند
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۲ العربیه از تشکیل کمیته‌ ایرانی-مصری برای احیای روابط خبر داد
  • ۲۲ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۷ سفر نخست‌وزیر عراق به قاهره با محوریت ایران و تقویت روابط
  • ۲۲ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۶ تشدید جنگ داخلی در سودان پس از پایان آتش‌بس 24ساعته
  • ۲۲ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۵ رژیم صهیونیستی به دنبال تولید تسلیحات در مغرب
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۸ وعده ایتالیا برای کمک ۷۰۰ میلیون یورویی به تونس
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۷ نشست شورای همکاری خلیج فارس و مصر درباره مسائل منطقه‌
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۶ مشارکت رژیم صهیونیستی در رزمایش «شیر آفریقا» در مغرب
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۵ درگیری‌های خونین بین مردم و نیروهای امنیتی در سنگال
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۴ کشته شدن ده‌ها کودک در شمال نیجریه در پی حمله مردان مسلح
  • ۱۳ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۶ تمایل کومور برای ازسرگیری روابط رسمی با ایران