واحد مرکزی خبر / پایگاه اینترنتی هفته نامه فرانسوی زبان الاهرام مصر ضمن تاکید بر اینکه شهروندان مصری هزینه سنگین انفعال و ضعف قاهره در برابر ریاض و تل آویو را می پردازند نوشت: عربستان سعودی تلاش می کند تیشه به ریشه انقلاب مصر بزند.
الاهرام نوشت: گروهی از مصری ها روز یکشنبه در اعتراض به بدرفتاری سعودی ها با شهروندن مصری، مقابل سفارت عربستان سعودی در قاهره تظاهرات کردند.
از بیست و هشتم تا سی ام اوت، بیش از چهار هزار نفر از مصری ها در سالن های انتظار فرودگاه بین المللی جده محبوس شدند.
یکی از مسئولان این فرودگاه این وضع را فاجعه بار توصیف کرد.
این مسئول گفت: برخی از مسافران که در بین آنها افراد سالمند و بیمار وجود داشتند پس از سپری کردن سه روز بدون غذا از هوش رفتند.
یکی از مصری ها که شاهد این ماجرا بود از مرگ دو نفر (یک مرد و یک زن) از زائران مصری خبر داده است.
گفته می شود سربازان سعودی این دو نفر را به شدت مضروب کرده بودند.
بر اساس اظهارات زائران مصری حتی اجازه استفاده از سرویس های بهداشتی در سالن فرودگاه جده به آنها داده نشده است.
سیستم تهویه هوای سالن محل حبس این زائران نیز از کار انداخته شده بود.
با این حال رسانه های رسمی مصر با تاکید بر انسجام در روابط قاهره و ریاض و هماهنگی کنونی بین مقامات مصری و سعودی، از بازتاب دادن خشم زائران مصری در فرودگاه جده و قاهره خودداری کردند.
سفیر عربستان سعودی در قاهره این ادعا را که این بحران، عمدی و برای انتقام گیری از (سقوط) حسنی مبارک بوده است رد کرده است.
سعوی ها که به زین العابدین بن علی رئیس جمهور ساقط شده تونس پناهندگی داده اند متهم هستند که می خواهند تیشه به ریشه انقلاب مصر بزنند.
به هر حال ادعاهای مقامات سعودی مبنی بر غیر عمدی بودن این ماجرا قانع کننده نیست.
این سوال مطرح است که چرا فقط مصری ها در چنین شرایطی نگهداری شده اند؟ چرا مقامات فرودگاهی عربستان در حالی که سالن انتظار پر از مسافر بوده است اقدام به وارد کردن مسافران جدید به سالن کرده اند؟ چرا پیشنهاد مصر برای اجاره کردن هواپیما برای حل این بحران رد شد؟ از سوی دیگر، علاوه بر مرگ پنج سرباز مصری در هجدهم اوت گذشته به دست اسرائیلی ها، این حادثه بار دیگر مساله انفعال مقامات مصر در این گونه بحران های دو جانبه را نشان می دهد.
انفعالی که در بیشتر موارد شهروندان معمولی هزینه آن را می پردازند.
دولت مصر مطمئنا نفعش در این است که با پادشاهی نفتی عربستان که قبلا علم اخراج چهار تا پنج میلیون مصری شاغل در خاکش را علم کرده بود کنار بیاید.
سعودی ها هرگز دوستی خودشان با حسنی مبارک و مخالفتشان با تحقیر شدن وی را پنهان نکرده اند.
اما آنها همواره ترس خود از تاثیر گذاری جوانان مصری بر جوانان عربستانی را پنهان کرده اند.
اکنون این سوال برای مردم مصر مطرح است که تا چه زمان قرار است مصری ها این حقارت ها را تحمل کنند بدون اینکه شاهد واکنشی شدید از سوی مقاماتشان باشند.
این احساسات با مشاهده واکنش های شدید اللحن هفته اخیر ترکیه علیه اسرائیل که از عذرخواهی از آنکارا امتناع می کند تشدید شده است.
صلاح عیسی نویسنده مصری که همچون دیگر روشنفکران و تحلیلگران معتقد است مصر امروزه در دوره انتقالی متزلزلی به سر می برد و این دوره به قاهره اجازه نمی دهد واکنش های سفت و سختی از خود نشان دهد.
او می گوید: ما نمی توانیم مصر را با ترکیه مقایسه کنیم.
ما در شرایط سیاسی و اقتصادی بی ثباتی زندگی می کنیم.
برخی دیگر از تحلیلگران همچون عبدالله الاشعل سفیر سابق و نامزد کنونی ریاست جمهوری مصر فکر می کنند که مشکل به دوره انتقالی مربوط نمی شود بلکه مشکل این است که واکنش مصر در این گونه بحران ها همواره ضعیف بوده است.
یکی از دیپلمات های مقیم قاهره که خواست نامش فاش نشود نیز گفت: حسنی مبارک فقط به حرف سرویس های مخفی اش گوش می داد و به این ترتیب دیپلماسی در حاشیه قرار گرفته بود.
امروزه این رویکرد حتی تشدید شده است.