خبرگزاری فارس: از بررسی سیر روند محاکمه "حسنی مبارک"، رئیس جمهور مخلوع مصر چنین برداشت میشود که دستهای پنهانی در کارند تا مانع محاکمه مبارک و فرار وی از مجازات شوند.
به گزارش فارس، تاکنون هفت جلسه از محاکمه محمد حسنی مبارک دیکتاتور مصر و جمال و علاء مبارک، دو پسرش و حبیب العادلی، وزیر سابق داخلی به همراه 6 نفر از معاونان بلند پایه وزارت داخلی در قضیه کشتار تظاهرات کنندگان مصری طی حوادث انقلاب 25 ژانویه مصر گذشته است.
تلاش برای کمرنگ جلوه دادن اتهامات مبارک
نگاهی گذار به بسیاری از قضایا طی روند دادرسی ما را به این نکته رهنمون میکند که دادگاه تلاش دارد، روند محاکمه را به سمت و سویی سوق دهد که اتهامات وارده به مبارک کمرنگ جلوه کند و به این ترتیب راه گریزی برای فرار وی از حکم اعدام یافت شود.
دستور عدم پخش روند دادرسی از رسانهها
از بررسی روند محاکمه بویژه از جلسه سوم به بعد که به دستور "احمد رفعت"، رئیس دادگاه فرمان عدم پخش مستقیم جریان دادرسی را صادر کرد و قرار شد جلسات دادرسی به دور از چشم رسانهها برگزار شود، این عقیده تقویت شد که تلاش میشود، از اطلاع رسانی شفاف به مردم مصر جلوگیری شود.
نقض مهمترین شرط دادرسی
این درحالی است که از جمله شرایط دادرسی مبارک مستقیم بودن و عیان بودن محاکمه عنوان شده بود و از آنجا که امکان حضور تمام شاکیان در دادگاه وجود نداشت، دادستانی مصر تصمیم به پخش مستقیم جلسات محاکمه گرفت و با لغو پخش مستقیم در واقع مهمترین شرط دادگاه یعنی مستقیم بودن آن نقض گردید و این موضوع بحث و جدل بسیاری میان حقوقدانان مصری بوجود آورد و این ایده را تقویت کرد که دستهایی درکارند و تلاش میکنند، ملت مصر از حقایق و واقعیت آنچه در دادگاه و روند دادرسی میگذرد، مطلع نباشند.
پخش مستقیم دادرسی و مصمم شدن مردم بر اجرای حکم
در واقع احمد رفعت، رئیس دادگاه به خوبی میدانست پخش تصاویر محاکمه مردی که ۳۰ سال عهدهدار اداره مصر بوده و مرتکب جنایات انکار ناپذیر شده، جرات و جسارت مردم مصر را جهت محاکمه تا سرحد صدور حکم اعدام برای مبارک را بسیار افزایش میدهد.
جلوگیری از محاکمه فردی مبارک
این درحالی است که عبد الله الاشعل، نامزد احتمالی ریاست جمهوری مصر معتقد است، مبارک باید به تنهایی و جدای از دیگر متهمان محاکمه شود و قرار دادن وی در کنار متهمان دیگر در واقع ترفندی برای فراری دادن مبارک از مجازات است و به این ترتیب عملکرد دادستانی مصر را زیر سوال میبرد .
پخش مستقیم جریان دادرسی و تحریک دیگر ملتها
از جهت دیگر و در بعد خارجی پخش مستقیم جریان محاکمه جرات و جسارت ملتهایی که زیر یوغ حاکمان دیکتاتور خود هستند، از جمله رژیمهای عربی نیز افزایش میدهد و در واقع پخش محاکمه مبارک آغازگر انقلابی جدید در عرصه منطقه خواهد بود که چند ماهی است، نسیم انقلاب در کشورهای آن وزیدن گرفته است.
فشارهای عربستان برای جلوگیری از محاکمه مبارک
منابع آگاه در اینباره میگویند که عربستان فشارهای زیادی را برای جلوگیری از محاکمه مبارک بر مسئولین مصری وارد کرده است، به نحوی که قاضی دادگاه با تن دادن به این فشارها مجبور شده، دستور عدم پخش محاکمه مبارک را از رسانهها صادر کند.
همچنین نحوه چیدمان شهود و شهادتهای ضد و نقیضی که شهود از حادثه در دادگاه ارائه دادهاند، این حدس و گمان را تقویت میکند که به هر طریق ممکن تلاش میشود، مبارک از اتهام صدور دستور کشتار تظاهراتکنندگان مبرا شود یا به نوعی اتهامات وارده در این قضیه را کمرنگ جلوه دهد.
از بین بردن یکی از مهمترین اسناد
پاک شدن "سیدی" مکالمات ضبط شده مقامات و افسران سابق سازمان امنیت درباره نحوه برخورد با تظاهراتکنندگان مصری که از جمله مهمترین مدارک قابل اثبات جهت برملا شدن افرادی است که در این جنایت دست داشتهاند، چه معنایی میتواند داشته باشد، بویژه اینکه سرتیپ "حسین سعید موسی"، یکی از شاهدان وقایع انقلاب شهادت داد که افسران بلند پایه مبارک صحبتهایی درباره انتقال سلاح و تجهیزات نظامی توسط آمبولانسها به میدان التحریر در جریان بوده و عملا مشاهده کرده، این سلاحها و تجهیزات نظامی از ساختمان وزارت داخلی به میدان التحریر منتقل شدند تا علیه تظاهراتکنندگان به خدمت گرفته شوند. اما شهادت شاهدان دوم و سوم کاملا متفاوت بود و آنها با تغییر شهادت خود به نفع مبارک شهادت دادند.
عدم اطلاع رسانی از شهادت عمر سلیمان به بهانه حفظ منافع ملی
در دادگاه روز گذشته نیز سرلشگر عمر سلیمان، رئیس سابق دستگاه اطلاعات حسنی مبارک جهت ادای شهادت در قضیه کشتار تظاهراتکنندگان مصری حاضر شد.
این جلسه دادگاه به بهانه حفظ منافع ملی و امنیتی مصر علاوه بر اینکه به دور از حضور رسانهها و پشت درهای بسته برگزار شد، ریاست دادگاه از انتشار متن شهادتهای عمر سلیمان به بهانه سری بودن آن نیز جلوگیری کرد و تلویزیون رسمی مصر فقط خبری کوتاه و بیان اینکه عمر سلیمان در قضیه کشتار تظاهراتکنندگان مصری در سه مورد شهادت داده، اکتفا کرد.
تلاشهای بیوقفه عربستان جهت نجات مبارک
در این میان هیچگاه نباید از تلاشهای عربستان برای تغییر شهادت شهود، سری اعلام کردن جلسات دادگاه و عدم انتشار جریان دادرسی در رسانهها و اطلاع رسانی به مردم و راضی کردن خانوادههای شهدا غافل ماند، منابع مطلع میگویند که عربستان در این راستا گروههای سلفی را اجیر کرده تا با پرداخت مبالغی بین 5 تا 10 هزار دلار رضایت آنها را به نفع مبارک کسب کند.
ملت مصر از دخالتهای آلسعود به ستوه آمده است
مردم آگاه و بیدار مصر بیشک معنای تمام این اقدامات و تلاشها را درمییابد و به همین دلیل از اسرائیل و عربستان خشمگین و عصبانی هستند، افزون بر اینکه وجود مصریهایی در عربستان که سالهاست، بیدلیل و بدون محاکمه در زندانهای آل سعود بسرمیبرند و برخورد ناشایست نیروهای امنیتی سعودی با حجاج مصری این خشم و غضب را چندین برابر افزایش داده است.
حزب نور دستاویزی برای نفوذ آلسعود در مصر
در واقع ملت مصر به خوبی به دخالتهای آل سعود در امور داخلی مصر واقف و آگاهند و میدانند، سلفیها اگر موفق شدند، حزب نور را تشکیل دهند و از ۲۷ استان در ۱۵ استان مصر دارای دفتر و شعبه هستند، به لطف کمکهای عربستان ممکن شده است.
رشوههای عربستان به شورای عالی نظامی مصر
در ارتباط با نفوذ عربستان در جریان دادگاه مبارک "رابرت فیسک"، نویسنده انگلیسی در مقالهای که در روزنامه ایندپندنت منتشر شد، فاش کرد که عربستان سعودی میلیونها دلار به شورای عالی نظامی مصر رشوه داده تا از حضور مبارک در دادگاه ممانعت کند.
حضور ایادی مبارک در دستگاههای حاکمه
فیسک با اشاره به این که محاکمه مبارک را باید محاکمه قرن نامید، اما در عین حال بر این نکته نیز تاکید میکند که بسیاری از معاونان و مشاوران مبارک در مصر در راس قدرت و دستگاههای دولتی هستند و همین موضوع موجب میشود تا هر آنچه در توان دارند برای جلوگیری از محکوم شدن مبارک بذل کنند.
دفاع رژیم صهیونیستی از مبارک تا آخرین لحظه
از سوی دیگر رژیم صهیونیستی نیز تاکید کرد که از دوست دیرین و وفادار خود تا آخرین لحظه دفاع خواهد کرد و با بیان این که شورای عالی نظامی مصر با کشاندن پای مبارک دادگاه مرتکب خیانت بزرگی در حق وی شده است، تاکید کرد که هر آنچه در توان دارد، برای نجات مبارک به کار خواهد گرفت.
از تمام آنچه گذشت آیا باید نتیجه گرفت که دستهایی در کار است تا مانع محاکمه و محکومیت مبارک شوند؛ تلاش های داخلی و خارجی برای بیگناه جلوه دادن دیکتاتور.