واحد مرکزی خبر / البیان نوشت تنش های پیش امده بر روابط قاهره و تل اویو بر روابط اسراییل با سایر کشورهای عربی تاثیر خواهد گذاشت.
روزنامه البیان در تحلیل منتشر شده از مرکز عربی رسانه در قاهره نوشت..
اختلاف ترکیه و اسراییل و تنش ایجاد شده در روابط قاهره و تل اویو بر موضوع صلح در خاورمیانه تاثیر گذاشته است.
کسی که از عمق روابط ترکیه و اسراییل اگاه باشد، درک میکند که بحران ترکیه و اسراییل در تاریخ روابط دو طرف بی سابقه است و میزان خطرناک بودن این اختلاف ها و بازتاب ان را بر اوضاع منطقه میفهمد.
به خصوص اینکه علت اصلی این اختلاف نیز حمله اسراییل به کشتی مرمره ترکیه بود و انکارا این حمله را اهانت به خود به شمار اورد اما اسراییل عذرخواهی را در این خصوص نپذیرفت و ترکیه نیز روابط امنیتی و نظامی خود را با اسراییل متوقف کرد.
همزمان با این تنش، و در پی مخالفت مردم مصر با سیاست های اسراییل و کشته شدن نظامیان مصری،روابط قاهره و تل اویو نیز متشنج شد و این مسئله در اولویت های سیاست مصر بازتاب خواهد داشت، سیاستی که به سمت پذیرش فلسطینی ها به جای همکاری با اسراییل برای محاصره مردم فلسطین پیش میرود.
همه این رخدادها باعث شد تا ناظران بگویند، بحران ترکیه و اسراییل از یک سو و تنش پیش امده بین قاهره و تل اویو از سوی دیگر، بر روند صلح در خاورمیانه تاثیری منفی خواهد داشت.
عبدالله الاشعل، دستیار وزیر خارجه اسبق مصر و نامزد احتمالی ریاست جمهوری این کشور در این خصوص گفت..
چیزی با نام صلح در منطقه خاورمیانه وجود ندارد.
جو حاکم کنونی بر منطقه تصوری است که اسراییل به وجود اورده تا بتواند بر منطقه مسلط شود.
این وضع موازنه قدرت را به نفع اسراییل قرار می دهد نه عرب ها و امریکا نیز از نظر نظامی، اقتصادی و دیپلماتیک از اسراییل حمایت میکند.
الاشعل درباره اینده روابط مصر و اسراییل گفت..
با توجه به اینکه اسراییل در اینده به مصر نیاز دارد، پیش بینی میکنم نوعی ثبات در سطح روابط رسمی دو طرف به وجود اید.
وی تاکید کرد..
دوران اینده، شاهد بازگشت سفیر اسراییل به مصر و تقویت تدابیر امنیتی در اطراف سفارت اسراییل در قاهره خواهد بود.
در ادامه این تحلیل امده است..
در مقابل رفعت السید احمد، مدیر مرکز پژوهش های یافا معتقد است بر خلاف برداشت های مقامات کنونی و سابق اسراییل، بهار انقلاب های عربی، بر اینده روابط کشورهای عربی و ترکیه با اسراییل تاثیر منفی خواهد گذاشت.
به گفته وی نشانه هایی که قاهره مشاهده میشود حاوی این پیام است که درگیری عرب ها و اسراییل اولین قضیه محوری برای شهروند عرب است به خصوص در کشورهایی که با اسراییل رویارو هستند.
احمد افزود..
تاثیر این انقلاب ها بر روابط کشورهای عربی و اسراییل، از کشوری به کشور دیگر متفاوت است.
در حالیکه ممکن است میزان ان در برخی کشورها کم باشد، شاید در مصر به لغو توافقنامه صلح منجر شود و این اتفاق مستقیما رخ نخواهد داد بلکه قبل از ان شاهد تنش های دیپلماتیک خواهیم بود.
مدیر مرکز یافا درباره روابط اسراییل و ترکیه گفت..
انکارا در تلاش است نقشی منطقه ای ایفا کند و بزرگترین دلیل این مسئله این است که اجازه نداد ناوگان شماره دو ازادی با باراک اوباما و بنیامین نتانیاهو هماهنگی کند و همه تلاش ترکیه این است که در کنار ایران و اسراییل، نقش منطقه ای ان نیز مورد قبول قرار گیرد . احمد درباره پیامدهای این مسئله بر مناقشه فلسطین گفت..
هیچ کس جز مردم فلسطین در کنار انها نخواهد ایستاد.
مقاومت فلسطین باید بار دیگر زمام امور را از محمود عباس بگیرد و انتفاضه سوم را شروع کند.