مصر

جهان نیوز- بی‎شک مهم‎ترین رویدادی که پس از سرنگونی حسنی مبارک در مصر رخ داد، اتفاقاتی بود که هفته گذشته به وقوع پیوست و منجر به تسخیر سفارت اسراییل در قاهره شد. تسخیر سفارت رژیم صهیونیستی در قاهره و تقاضای عمومی مردم مصر برای لغو پیمان کمپ دیوید نشان داد که انقلاب مصر یک حرکت اعتراضی تنها نیست، بلکه انقلابی بزرگ است که ایدئولوژی همراه آن است.

آن‎چیزی که علی‎الظاهر در ۲۲ بهمن ماه سال گذشته با سقوط مبارک به پایان رسیده، در واقع نقطه آغازی برای تولد مصر جدید بود. تحولات دو ماه اخیر، خصوصا اتفاقاتی که در موضوع اصلاح روابط رژیم صهیونیستی و رژیم مبارک رخ داد، نشان از این واقعیت دارد که ابعاد بین‎المللی انقلاب مصر آغاز شده است. با توجه به‎جایگاه محوری مصر در جهان عرب و مرجعیت مذهبی این کشور برای بسیاری از کشور‎های خاورمیانه، باید منتظر اتفاقات بزرگی بود که به‎واسطه این‎رویداد مهم در منطقه کلید خواهد خورد. دور از انتظار نیست که اتفاقی مشابه آن‎چه جوانان انقلابی در قاهره انجام دادند و اعتراض خود به روابط دولت‎شان با اسراییل را بار‎ها به نمایش گذاشتند، در اردن، عربستان، کویت، قطر و بسیاری دیگر از کشور‎های عربی که روابط آشکار و یا پنهان با رژیم صهیونیستی دارند، رخ داده و شاهد یک موج جدید منطقه‎ای در جهت منزوی کردن اسراییل در میان کشور‎های اسلامی باشیم.
امروز روند بیداری اسلامی در قاهره به‎جایی رسیده که شورای نظامی مصر و دولت آقای عصام شرف که ماه‎‎های پایانی خود را سپری می‎کنند، به‎نظر می‎رسد در شرایطی باشند که بتوانند در جهت ادامه روابط با اسراییل یا قطع این‎روابط تصمیم‎گیری کنند. چراکه از یک طرف برای اخراج سفیر رژیم صهیونیستی تحت فشار شدید انقلابیون هستند و از طرف دیگر توسط آمریکایی‎ها و اروپایی‎‎ها تحت فشار قررا دارند تا روابط مصر و اسراییل محفوظ بماند. بنابراین پیش‎بینی می‎شود که در طول دوره باقیمانده زمامداری شورای عالی نظامی و عصام شرف بر مصر، وضعیت روابط در یک حالت تعلیق غیررسمی قرار گیرد به‎طوری‎که تصمیم‎گیری‎‎های مهم‎تر در این‎خصوص به پس از روی کار آمدن دولت آینده که یک دولت مسئول و دائمی است موکول شود. به بیان دیگر، مطمئنا این وضعیت شکننده ادامه خواهد داشت و غرب به‎ویژه آمریکا نخواهد توانست با اعمال فشار بر دولت فعلی مصر و تصویرسازی کاذب، مانع از بحرانی‎تر شدن وضعیت منطقه‎ای اسراییل شود.

شباهت‎‎های حمله به سفارت اسراییل و عربستان
موضوع دیگری که موازی با اشغال سفارت اسراییل در مصر انجام گرفت، حمله انقلابیون خشمگین به سفارت عربستادن سعودی بود که از چند منظر قابل بررسی است. واقعیت آن است که اسراییل، عربستان، اروپا، آمریکا و رژیم مبارک قطعا از نظر کارکردی در یک جبهه قرار داشتند. شاید بتوان میان عربستان سعودی و رژیم صهیونیستی تفاوت‎‎هایی قائل بود، اما این تفاوت‎ها جنبه ماهوی نداشته و منجر نمی‎شود که در این جبهه آن‎ها را به‎طور آشکار از هم جدا کرد. انقلابیون مصر مطمئنا به یاد دارند که چگونه عربستان سعودی تا آخرین لحظات سقوط مبارک در کنار آن رژیم قرار داشت و حتی بعد از سقوط این دیکتاتور، عملا در جهت ایجاد اختلاف بین نیرو‎های انقلابی و سنگ‎اندازی در مسیر حرکت مردم حرکت کرد. طبیعی است که در جریان یک انقلاب که حرکات احساسی جزو لاینفک آن است، مردم مصر نسبت به سیاست‎‎های رژیم سعودی اعتراض شدیدی داشته باشند؛ اعتراضی که حتی منجر به حمله به سفارت عربستان سعودی در قاهره شود. این نکته‎ای است که تا حدود بسیار زیادی ماهیت ضدغربی حرکت مردم مصر را نیز نمایان می‎کند، چراکه اگر حرکت مصری‎ها محدود به مقابله با رژیم صهیونیستی و حمله به سفارت اسراییل می‎شد، باید این تعبیر را به‎کار می‎بردیم که مردم مصر با اسراییل مشکل دارند و نه الزاما با غرب و رژیم‎‎های هم‎گرا با غرب. اما حمله توأمان مردم به سفارتخانه‎های رژیم صهیونیستی و عربستان نشان داد که اعتراضات مردمی کل جبهه غرب را در بر می‎گیرد و نه‎فقط یک ضلع آن را. بنابراین آن‎چه که در عمل اتفاق خواهد افتاد تصویر یک مصر جدید در عرصه مناسبات منطقه‎ای است که تبعا با تصویر گذشته مصر کاملا متفاوت خواهد بود و بیانگر یک جبهه جدید در جهان عرب و یک موقعیت جدید برای مصر است. به زبان ساده‎تر باید گفت، حمله توامان به سفارت اسراییل و عربستان سعودی وضعیتی نمادین و سمبلیک بود که می‎توان با تأمل در آن به ماهیت، عمق و گستره نهضت ضداسراییلی مردم مصر پی برد.

شباهت‎‎های انقلاب در ایران و مصر
شباهت بسیار زیادی بین شرایط ۹ ماه اول پس از پیروزی انقلاب اسلامی در ایران با هشت نه ماه پس از سقوط مصر وجود دارد. در جریان پس از پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی در ایران مواجه با دو مسأله بودیم. از یک طرف یک دولت سازش‎کار و غیرانقلابی بر سرکار بود و تلاش می‎کرد تا مناسبات گذشته ایران با غرب را در شکل جدید بازسازی کند که این سیاست دولت به‎شدت مورد اعتراض مردم و حضرت امام (رحمت‎الله‎علیه) بود. نکته دوم نیز تلاش غربی‎ها بود به‎طوری‎که با استفاده از ظرفیت‎‎های سیاسی از جمله سفارتخانه‎ها تلاش می‎کردند آب رفته را به جوی بازگردانند و دوباره سازوکاری را برای اسارت ایران در جبهه غرب به‎وجود بیاورند که مردم در مقابل این‎روند هم ایستادند. مردم انقلابی ایران از یک طرف سفارت آمریکا را اشغال کردند و نشان دادند که اجازه نخواهند داد غرب و آمریکا به رأس کار بازگردند و از طرف دیگر با انتقاد نسبت به روند دولت مهندس بازرگان، باعث سقوط این دولت شدند.
در مصر هم چنین وضعیتی را شاهد هستیم. دولت عصام شرف در مصر شباهت بسیار زیادی به دولت آقای بازرگان در ایران دارد. عصام شرف یکی از نیرو‎هایی است که در میدان التحریر مصر در کنار جوانان در فاصله پنج بهمن تا ۲۲ بهمن (دوره انقلاب) حضور داشت، اما در نهایت انتخاب او، نه توسط جوانان و نیرو‎های انقلاب، بلکه در یک بستر سیاسی خاص و توسط آقای محمدحسین طنطاوی، رهبر شورای نظامی، اتفاق افتاد. روندی که دولت آقای عصام شرف طی می‎کند بیانگر آن است که او می‎کوشد دوباره مصر را به دوره مبارک و سادات بازگرداند. حرکت مردم در روز‎های اخیر و تسخیر سفارت رژیم صهیونیستی توسط مردم که منجر به شهادت سه نفر و زخمی شدن هشت نفر از تظاهرات‎کنندگان توسط نیرو‎های نظامی شد، بیانگر این نکته است که مردم از یک سو به‎شدت نگران بازگشت دوره سلطه غرب و مناسبات دوره مبارک هستند و از طرف دیگر دولت عصام شرف را برنمی‎تابند.
بازتاب حرکت مردم در تهران و قاهره هم شباهت زیادی به هم داشت. بازتاب حرکت مردم ایران در روز ۱۳ آبان سال ۵۸ و تسخیر سفارت آمریکا، به این صورت نمودار شد که مواضع غرب نسبت به ما تندتر شد؛ از طرف دیگر هم دولت محافظه‎کار بازرگان سقوط کرد. امروز هم ما شاهد تند شدن مواضع آمریکایی‎‎ها و صهیونیست‎‎ها نسبت به انقلابیون مصر هستیم و هم‎زمان می‎شنویم که عصام شرف استعفا داده و به‎زودی یکی از نظامیان مصر جای او را خواهند گرفت. این‎‎ها شباهت‎‎هایی است که از جنبه‎های مختلف بین انقلاب ایران و انقلاب مصر دیده می‎شود.

آینده جهان عرب در گرو آینده مصر
معتقدم اقدام نمادین مردم مصر در اشغال سفارت اسراییل و حمله به سفارت عربستان، دوباره التهاب انقلاب مصر را به اوج رسانده است. اگر محمدحسین طنطاوی و عصام شرف پیام حرکت مردم را درک کنند، مسلما از اقدام مستقیم بر علیه انقلابیون پرهیز خواهند کرد. اما اگر چنان‎چه حکام فعلی مصر بر روش گذشته خود تأکید داشته باشند، مسلما شاهد اوج‎گیری حرکت‎‎های مردمی علیه شورای عالی نظامی و علیه مناسبات مصر و غرب خواهیم بود.
نکته‎ای که باید در نظر داشت این است که مصر با توجه به عظمت فرهنگ و تاریخ خود، دارای یک موقعیت کلیدی و استراتژیک در سطح خاورمیانه و حتی جهان است. بر همین اساس قطعا مردم این کشور بیش از این زیر بار رفتار‎های تحقیرآمیز غرب نخواهند رفت و در جهت احیای هویت مصر و تبدیل مصر به کشوری فعال و اثرگذار در عرصه مناسبات منطقه‎ای حرکت می‎کنند. اگر این سلسله نکات را در کنار هم در نظر بگیرم که مصر دارای معتبرترین دانشگاه‎‎های جهان عرب و بیشترین جمعیت تحصیل‎کرده در بین کشور‎های عربی است و بیشترین رسانه‎‎ها را برای انتقال پیام نیرو‎های انقلاب در اختیار دارد و از همه مهم‎تر با وجود الازهر که رهبری فکری و مذهبی سه مذهب حنفی، مالکی و شافعی را نمایندگی می‎کند و کانون مذهبی سه پنجم مسلمانان دنیاست، به این نتیجه خواهیم رسید که تحول در مصر، در واقع تحول در جهان عرب است. بنابراین پیش‎بینی من از آینده مصر این است که در یکی دو سال آینده دارای یک موقعیت کلیدی در جهان اسلام خواهد شد و چهره جهان اسلام را تا حدود زیادی تغییر خواهد داد و قطعا به دوره حقارت و اسارتی که رژیم مبارک در یک دستور کار غربی و صهیونیستی بر آن‎ها مستولی کرده بود، بر نخواهد گشت.

سعدالله زارعی


صفحه مناسب چاپ پیشنهاد این صفحه از این خبر یک pdf بساز

سایر خبرها

  • ۱۷ تیر ۱۴۰۲ - ۰۹:۴۱ استقبال امیرعبداللهیان از همتای الجزایری در تهران
  • ۱۷ تیر ۱۴۰۲ - ۰۹:۴۰ دیدار سفیر ایران با وزیر خارجه سیرالئون
  • ۱۷ تیر ۱۴۰۲ - ۰۹:۳۹ ملاقات سفیر ایران با زندانیان ایرانی در موزامبیک و کسب اطلاع از سلامت آنها
  • ۱۷ تیر ۱۴۰۲ - ۰۹:۳۸ رسانه اماراتی: حمیدتی و البرهان دیدار می‌کنند
  • ۰۴ تیر ۱۴۰۲ - ۰۴:۳۹ گفت‌وگوهای منطقه‌ای بن‌سلمان و السیسی در پاریس
  • ۰۴ تیر ۱۴۰۲ - ۰۴:۳۸ مغرب نشست «النقب» را به تعویق انداخت
  • ۰۴ تیر ۱۴۰۲ - ۰۴:۳۷ سودان جنوبی مرزهایش با سودان را بست
  • ۰۴ تیر ۱۴۰۲ - ۰۴:۳۶ دیدار سفیر ایران با رئیس مجلس نمایندگان تونس
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۶ تأسف وزیر خارجه مصر از موضع اتحادیه اروپا درباره سوریه
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۵ امیرعبداللهیان: توسعه روابط با کشورهای آفریقایی در دستورکار دولت است
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۴ کنعانی حمله تروریستی در اوگاندا را به شدت محکوم کرد
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۳ تصمیم دولت بورکینافاسو برای راه‌اندازی سفارت در تهران
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۲ رئیس حزب‌ الوفد رسما نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری مصر شد
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۸ تمدید سه روزه آتش‌بس در سودان
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۷ کرملین: تحقق طرح صلح آفریقا درباره اوکراین سخت است
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۶ دعوتنامه اردوغان برای السیسی
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۶ 17 غیرنظامی سودانی از جمله چند زن و کودک در حمله هوایی کشته شدند
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۵ کشته شدن 38 دانش‌آموز اوگاندایی در یک حمله تروریستی
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۴ یونیسف: بیش از 1 میلیون کودک به علت جنگ در سودان آواره شدند
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۳ «نیروهای پشتیبانی سریع» سودان، ارتش را به مثله کردن 2 عضو خود متهم کردند
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۲ العربیه از تشکیل کمیته‌ ایرانی-مصری برای احیای روابط خبر داد
  • ۲۲ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۷ سفر نخست‌وزیر عراق به قاهره با محوریت ایران و تقویت روابط
  • ۲۲ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۶ تشدید جنگ داخلی در سودان پس از پایان آتش‌بس 24ساعته
  • ۲۲ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۵ رژیم صهیونیستی به دنبال تولید تسلیحات در مغرب
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۸ وعده ایتالیا برای کمک ۷۰۰ میلیون یورویی به تونس
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۷ نشست شورای همکاری خلیج فارس و مصر درباره مسائل منطقه‌
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۶ مشارکت رژیم صهیونیستی در رزمایش «شیر آفریقا» در مغرب
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۵ درگیری‌های خونین بین مردم و نیروهای امنیتی در سنگال
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۴ کشته شدن ده‌ها کودک در شمال نیجریه در پی حمله مردان مسلح
  • ۱۳ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۶ تمایل کومور برای ازسرگیری روابط رسمی با ایران