خبر آنلاین- دو رویدادی که طی روزهای اخیر بوقوع پیوست دگرگونی جدیدی را در روابط خارجی مصر بوجود آورد و روشن کرد، که همانا ضرورت رعایت افکار عمومی مردم و خودداری از اتخاذ هرگونه موضعگیری ویا اقدام در باره روابط خارجی است .
دو رویدادی که طی روزهای اخیر بوقوع پیوست دگرگونی جدیدی را در روابط خارجی مصر بوجود آورد و روشن کرد، که همانا ضرورت رعایت افکار عمومی مردم و خودداری از اتخاذ هرگونه موضعگیری ویا اقدام در باره روابط خارجی است . این دو رویداد همانا حمله به سفارت اسرائیل در قاهره و اعتراض حجاج مصری به بدرفتاری مأموران عربستانی در فرودگاه جده بود.
این دگرگونی جدید در روابط خارجی زمانی به ظهور پیوست که تنها هفت ماه از 25 ژانویه 2011 نگذشته بود که مردم مصر ارزش وجایگاه خود را احساس کردند .دولت مصر و شورای نظامی باید این تغییر وتحول را طی مدت باقیمانده از حکومت خود در نظر بگیرند که البته دارای أثر بسیار برجسته ای در آینده روابط با اسرائیل از یک سو و امریکا از سوی دیگر دارد وحتی تأثیر بسزایی بر روابط مصر با دیگر کشورهای عربی نیز خواهد داشت.
این دو رویداد دارای پیامدهای بسیاری است از جمله اینکه پس از گذشت بیش از پنج دهه افکار عمومی مصر دارای نقش برجسته ای در روابط خارجی این کشور می شود در حالیکه رژیم مبارک و پیش از آن نیز رژیم های سادات وعبد الناصر دیدگاه مردم را درباره مسائل داخلی وخارجی نادیده می گرفتند وهریک از این دو خود را نمایه افکار عمومی می دانستند اما این انقلاب این غول مردمی را نمایان ساخت تا به سردمداران جدید در قاهره بگوید ما اینجا هستیم ومی توانیم نظر خود را اعلام بداریم .
رویداد حمله به سفارت اسرائیل در نتیجه خودداری شورای نظامی و دولت موقت عصام شرف از اتخاذ موضعگیری هایی است که نشان دهنده خشم مردمی پس از رویداد حمله به افسران وسربازان مصری در مرز سینا صورت گرفت. هنگامی که مردم، دولتی را ندیدند که بتواند بجای آنها موضعی قاطع در برابر این دشمن متکبر ومغرور اتخاذ نماید تصمیم گرفتند این سفارت را که با دیوارهای بتونی محاصره شده است وبا وجود قرار گرفتن آن در طبقات بالایی یک ساختمان مسکونی بلند، تصرف کنند تا بدینوسیله پیام خود را به اسرائیل برسانند مبنی بر اینکه در آینده باید دیدگاه این ملت را در نظر بگیرید و تنها کسانیکه بر صندلی ها تکیه داده اند مورد توجه ان نباشند.
رویداد دیگر اعتراض حجاج مصری برای اولین بار بر رفتار خشونت آمیز مقامات عربستانی در فرودگاه جده بود اینان به علت اشتباه خطوط هواپیمایی عربستان در این فرودگاه مانده بودند واین شرکت هواپیمایی به اشتباه خود اقرار کرده بود که البته این رویداد نیز با موضعگیری جدی دولت مصر در برابر مقامات عربستانی روبرو نشد در حالیکه این حجاج به مدت سی ساعت بدون تعیین سرنوشت در فرودگاه جده و بدون آب وغذا مانده بودند.
این رویداد دارای علت های بسیاری بود ازجمله اینکه نخستین بارنبود که حجاج مصری با چنین رفتار بدی از سوی مقامات عربستانی روبرو می شدند و در گذشته چنین رویدادهایی اتفاق می افتاد ولی حجاج مصری اعتراضی نشان نمی دادند بلکه در برابر آن تسلیم می شدند چون حکومت آنان تسلیم پذیر و ضعیف بود اما حالا مردم بپا خاسته اند پس باید موضع جدی تری در برابر اینچنین رفتارها در پیش بگیرند.
این دو رویداد بروشنی نشان می دهند که اصول روابط خارجی مصر بکلی دچار دگرگونی شده است وسیاستهای جدید باید افکار عمومی را در نظر بگیرد بنابر این حکومت موقت بریاست عصام شرف و یا حکومتهای انتخابی در آینده و پیش از پاسخگویی به هرگونه تجاوز و یا رفتار وبرخورد ناپسند از سوی بیگانگان درباره مردم مصر ، باید رویکردها و توجهات افکار عمومی کشورشان را در نظر داشته باشند چون اگر دولت اقدامی در پاسخگویی به عمل نیاورد این مردم خواهند بود که در برابر این تجاوزات پاسخگو خواهند بود .
این تحول هم اکنون بر مقامات اسرائیل وامریکا تأثیر بسیاری نهاده است و دلیل بر آن سخنان نتنیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی و نیز موضع گیری دولت امریکا در برابر رویداد حمله به سفارت اسرائیل در قاهره است ولی بعضی از حکومتهای عربی همچنان همان رفتار وبرخورد رژیم مبارک را با ما دارند که امیدواریم با گذشت زمان درک کنند که در مصر انقلابی بوقوع پیوسته است که اوضاع را تغییر داده و در اختیار گرفته است.
صلاح العربی (نویسنده و روزنامه نگار مصری مقیم دولت امارات)