واحد مرکزی خبر / روزنامه الحیات چاپ لندن در مقاله ای در شماره امروز خود جایگاه نخست وزیر ترکیه در بین افکار عمومی کشورهای عربی به ویژه مصر را بررسی کرد و نوشت، اسلامگرایان و لائیکها در مصر هر دو برای بهره برداری از سفر اردوغان به نفع خود تلاش کردند.
محمد صلاح در این روزنامه افزود، همانطور که سفر رجب طیب اردوغان به مصر، تونس و لیبی با توجه رسمی روبرو شد، استقبال مردمی را هم به همراه داشت.
نخبگان سیاسی در مصر می خواستند از تفسیر اردوغان نسبت به انقلاب مصر و دیدگاه او نسبت به تجربه سیاسی ترکیه اطلاع پیدا کنند.
گروههای سیاسی در مصر تلاش کردند اردوغان را بخشی از راه حل برای مشکلات مصر پس از انقلاب معرفی نکنند نه فقط به علت الگوی ترکیه در دوره اردوغان، بلکه برای اینکه از موضع او در منطقه حمایت کنند.
عده ای در مصر در گذشته امیدوار بودند این کشور موضعگیریهای شبیه ترکیه در برابر اسرائیل داشته باشد، اما مسئله قابل توجه کشمکش بین اسلامگرایان و لائیکها در مصر همزمان با این سفر برای استفاده از اردوغان در رقابت با طرف مقابل بود.
اسلامگرایان و در راس آنها اخوان المسلمین به دنبال اطمینان دادن به مردم هستند که به قدرت رسیدن یکی از آنها نباید باعث وحشت کسی شود و تبلیغات علیه این جنبش بدون دلیل است، زیرا حزب اردوغان به نوعی شاخه اخوان المسلمین محسوب می شود.
لائیکها هم به سخنان اردوغان در مورد لائیسم و تفسیر او از لائیسم درباره اینکه لائیسم به معنای اتخاذ موضع ضددینی نیست، بلکه بیطرفی دربرابر همه ادیان در جامعه است، می پردازند.
آنها تلاش می کنند اینگونه جلوه دهند که اردوغان مانند اسلامگرایان مصر نیست.
گروهی هم تحت تاثیر وجهه کاریزماتیک اردوغان قرار دارند و با او مانند یک قهرمان سریال ساخت ترکیه برخورد می کنند.
عده ای هم بر اساس نظریه توطئه معتقدند اردوغان نماینده غرب است و تلاش می کند فرهنگ عربی را از بین ببرد و الگوی غیرعربی ارائه کند.
اردوغان در واقع یکی از شاگران نجم الدین اربکان است، اما هوشمندانه عمل کرد و توانست قدرت را در ترکیه بدون آنکه نظامی ها او را خلع کنند در دست بگیرد.
در مصر هم اکنون سی و شش حزب وجود دارد که مردم این کشور بیشتر آنها را به اندازه اردوغان نمی شناسند.