يكي از رهبران شبه نظاميان سودان جنوبي اعلام كرد، همزمان با هشدار سازمان ملل مبني بر اينكه درگيريها ميان دو كشور سودان و سودان جنوبي ميتواند روند صلح را در شمال و جنوب به خطر بيندازد، درگيري شديدي در مرز ميان دو كشور رخ داده است.
به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، "ياسر آرمان"، دبيركل شاخه شمالي "جنبش آزادي بخش خلق سودان" در يك گفتوگوي تلفني از لندن به خبرگزاري فرانسه گفت: بمباران هوايي كه اكثرا جمعيت غيرنظاميان را در نيل آبي و كردفان جنوبي مورد هدف قرار ميدهد، همچنان ادامه دارد.
روز يكشنبه "جنبش آزادي بخش خلق سودان" توسط نيروهاي مسلح سودان در نزديكي "تالودي" مورد حمله قرار گرفتند.
اين در حالي است كه "سوارمي خالد سعيد"، سخنگوي ارتش سودان وقوع درگيري شديد در تالودي را رد كرده و اعلام كرد كه ارتش پس از آنكه "جنبش آزادي بخش خلق سودان" تلاش كرده امنيت در اين منطقه را خدشهدار كند، دست به اقدام متقابل زده است.
درگيري در كردفان جنوبي ميان ارتش سودان و شبه نظاميان جنوبي، در ماه ژوئن سال جاري يك ماه پيش از استقلال سودان جنوبي آغاز شد.
"محمد چنده عثمان"، فرستاده حقوق بشر سازمان ملل به سودان اعلام كرد: خشونتها در مناطق مرزي اين كشور به ويژه در "ابيي"، كردفان جنوبي و نيل آبي، صلح ميان خارطوم و جوبا را به خطر مياندازد.
وي به شوراي حقوق بشر سازمان ملل گفت: سودان و سودان جنوبي نميتوانند در صلح باشند اگر مناطق مرزي ميان اين دو كشور همچنان درگير جنگهاي مسلحانه باشد.
به گزارش خبرگزاري فرانسه، درگيري در نيل آبي، "عمر البشير"، رئيسجمهور سودان را بر آن داشت تا در كشور وضعيت فوقالعاده اعلام كرده و "مالك آگر"، رئيس شاخه شمالي جنبش آزادي بخش خلق سودان را بركنار كند.
اين حزب كه به عنوان شاخه جنبي حزب حاكم در جنوب است، پس از آن تعطيل شد و دهها تن از اعضاي آن نيز دستگير شدند.
روز دوشنبه هم سه تن از اعضاي پارلمان شاخه شمالي جنبش آزادي بخش خلق سودان استعفاي خود را از پارلمان اعلام كرده و در بيانيهاي خارطوم را به سوءاستفاده از حقوق بشر متهم كردند.
آنها خارطوم را به انجام حملات نژادپرستانه عليه مردم بومي "نوبا" از ماه ژوئن سال جاري متهم كرده و مدعي شدند كه دولت از آن زمان تاكنون 2132 تن از اين بوميان را به قتل رسانده است.
يكي از منابع شاخه شمالي جنبش آزادي بخش خلق سودان در كردفان جنوبي پيشتر اعلام كرد كه ارتش يك روستا در منطقه "بورام" را روز پنجشنبه بمباران كرده و سه دختر نوجوان در اين حمله كشته شدند.
هنوز اطلاعات مستقلي در مورد درگيري در مرزهاي اين كشور وجود ندارد چرا كه هيات صلح سازمان ملل در ژوئيه سال جاري منحل شده و نهادهاي غيردولتي بينالمللي هم كمك به دو كشور درگير جنگ را نپذيرفتند.
سازمان ملل اعلام كرد كه تعداد افرادي كه هفته گذشته از كردفان جنوبي فرار كردهاند، از 100 نفر در روز در ماه اوت، به 500 تن در روز افزايش يافته است.
"علي عثمان طاها"، معاون رئيسجمهور سودان روز دوشنبه به سمت كردفان جنوبي رفت تا مجلس اين كشور را كه بيش از 50 تن از اعضاي شاخه شمال جنبش آزادي بخش خلق سودان در آن غايب هستند، بازگشايي كند.
وي ادعاهايي مبني بر اينكه دولت سودان مردم بومي نوبا را مورد هدف قرار دادهاند، رد كرد و به شبه نظاميان تاكيد كرد تا سلاح خود را كنار بگذارند و از اعضاي غايب خواست تا بازگردند.
وي در يك سخنراني تلويزيوني گفت: به تمامي آنهايي كه سلاح خود را كنار بگذارند و به كرسيهاي خود در پارلمان بازگردند، خوشامد گفته ميشود. اما آنهايي كه بر موضع خود پافشاري كنند نيروهاي دولتي براي مقابله با آنها آماده هستند.
دولت سودان مكررا متعهد شده تا شبه نظاميان را از مرزهاي جديد بيرون براند.
در حالي كه شاخه شمال جنبش آزادي بخش خلق سودان از دفاتر خود بيرون رانده شدند درگيري همچنان در نواحي مركزي ادامه دارد.
ياسر آرمان، دبيركل شاخه شمالي جنبش آزادي بخش خلق سودان گفت: مشكل مركز (خارطوم)، مشكلي بنيادي در سودان است. دولت بايد تغيير ايجاد كند يا آنها تغييرش خواهند داد.