تهران – تكنسین های پزشكی، كارگران بندرها و آموزگاران مصر روز دوشنبه پس از حدود یك هفته اعتصاب بطور موقت به سر كارهایشان برگشتند.
روزنامه وال استریت ژورنال روز سه شنبه نوشت: عصام شرف نخست وزیر مصر روز یكشنبه تلاش كرد با تشكیل نشست اضطراری هیات دولت به گسترده ترین خشم كارگری پایان دهد.
به رغم امیدواری بسیاری از مردم مصر كه انقلاب در این كشور به سرعت برای آنها عدالت اجتماعی را به ارمغان خواهد آورد، شورای رهبری نظامی كه از هنگام بركناری حسنی مبارك امور این كشور را به دست گرفته، نتوانسته است نارضایتی بر سر به تاخیر افتادن انتخابات و اجرای قواین سخت و شدید امنیتی را كاهش دهد.
به گفته تامر فتحی سخنگوی مركز اتحادیه تجاری و خدمات كارگری كه یك سازمان حامی حقوق كارگران است؛ در ماههای پس از وقوع انقلاب و بركناری مبارك كارگران كه قبلا همگی تحت پوشش یك اتحادیه دولتی بودند دست كم 130 اتحادیه مستقل تشكیل دادند، به گونه ای كه شاید اكنون نیروی آنها از نظر سیاسی بیشتر از احزاب سیاسی و گروههای معترض مخالف دولت باشد.
وال استریت ژورنال در ادامه می افزاید: به نظر می رسد شورای عالی نظامی مصر در واكنش به اعتراضهای سیاسی و اعتصابهای كارگری به راهبردهای دوره مبارك بازگشته است.
كارگران از قانون مصوب شورای عالی نظامی در ماه مارس كه اقدام به اعتصاب را غیرقانونی اعلام می كند و همچنین از تمدید و گسترش قانون وضعیت فوق العاده در ماه سپتامبر به خشم آمده اند. قانون وضعیت فوق العاده به پلیس قدرت و اختیارات گسترده ای برای بازداشت كارگرانی كه دست به اعتصاب زده اند و دیگر فعالان را می دهد بدون اینكه اتهامی به آنها وارد شده باشد.
هر چند ارتش تاكنون اقدام به دستگیر كردن كارگران نكرده است اما تهدید ارتش به دست زدن به سركوب نشانگر به پایان رسیدن روزهای پس از بركناری مبارك است كه در آن هنگام افسران ارشد ارتش شخصا با كارگران و مدیران كارخانه ها ملاقات كرده و به آنها یادآوری می كردند كه به عنوان وظیفه میهنی به سركارهایشان بازگردند.
به گفته مقام های اتحادیه های كارگری، گردآمدن شمار زیادی از كارگران در خیابانها در روزهای اخیر بیانگر این مطلب است كه مدیریت كارخانه ها به بسیاری از امتیازهایی كه در ماههای فوریه و مارس وعده داده بودند پایبند نبوده و عمل نكرده اند.
هفته گذشته حدود 200 هزار تكنسین بهداشتی در بیمارستانهای مصر دست به اعتصاب زدند زیرا مدیریت بیمارستانها به وعده پرداخت اضافه حقوق به آنها كه در ماه مارس داده شده بود، عمل نكردند.
با وجود برگشت این افراد به سركارهایشان، اعلام كرده اند تا هنگامی كه خواسته هایشان اجابت نشود از همكاری در طرح واكسیناسیون سراسری كه قرار است در ماه اكتبر برگزار شود خودداری خواهند كرد.
همچنین كارگران شركت 'دبی پورتس ورلد' روز دوشنبه یك بندر عمده حمل و نقل بار در شهر بندری عین سخنه را در دریای سرخ بازگشایی كردند. بازگشت به كار كارگران در پی موافقت مدیریت این شركت كه در امارات متحده عربی مستقر است با تغییرات مدیریتی و همچنین ترمیم حقوق كاركنان صورت گرفت. این در حالیست كه كاركنان بخش حمل ونقل عمومی مصر هنوز در حال اعتصاب به سر می برند.
اما اعتصاب آموزگاران مصر اختلال زیادی در این كشور ایجاد كرد. جمعیت یك میلیون و 700 هزار نفری آموزگاران و كاركنان اداری مدارس دولتی مصر كه بزرگترین بخش حقوق بگیر دولت به شمار می روند به نسبت توانایی بیشتری برای اختلال در زندگی 20 میلیون دانش آموز مصری و خانواده های آنها دارند. نخستین اعتصاب آموزگاران مصری از سال 1951 میلادی مانع بازگشایی مدارس در آغاز سال تحصیلی جدید در سراسر كشور شد.
در حالی كه وزارت آموزش می گوید جمعا كمتر از 5 درصد آموزگاران در اعتصاب شركت كرده اند فعالان می گویند حدود 70 درصد آموزگاران با اعتصاب همراهی كرده و دست از كار كشیده اند.
نخست وزیر مصر چهارشنبه گذشته برای دادن امتیازی به آموزگاران اعلام كرد برگزاری آزمون حرفه ای مرتبط با حقوق آموزگاران را كه بشدت مورد اعتراض آنان است لغو خواهد كرد. عصام شرف همچنین گفت از وزیر دارایی خواهد خواست افزایش حقوق آموزگاران را بررسی كند. آموزگاران در پی داده شدن این وعدها و امتیازها به كلاسهایشان بازگشتند.
بیشتر آموزگاران خواستار تعیین حداقل حقوق 3000 پوند مصری (معادل 508 دلار) در ماه، اجرای اصلاحات در مواد درسی، كناره گیری وزیر موقت آموزش، بهبود آموزشها و شرایط كاری مانند كاهش شمار دانش آموزان در هر كلاس هستند. در حال حاضر شمار دانش آموزان برخی كلاسهای مدارس مصر به 80 نفر می رسد.