واحد مرکزی خبر/ خبرگزاری فرانسه در گزارشی از طرابلس به قلم مایکل منویل نوشت از نوجوانان کلاشنیکف به دست در خیابان های طرابلس گرفته تا جنگجویان مسلح به راکت انداز در جبهه ، سلاح ها همه جا در لیبی وجود دارد و اقتدار مقامات جدید را به خطر می اندازد
این گسترش در خارج از لیبی موجب نگرانی هایی شده است و بسیاری از آن می ترسند که این سلاح ها در اختیار گروه های تروریستی قرار گیرد یا موجب تشدید مناقشات فعلی در منطقه ساحل یا در نوار غزه شود. در یکی از کارگاه های ساختمانی رها شده در اطراف طرابلس ، جعبه های خالی این طرف و آن طرف افتاده است .
این جعبه ها حاوی تفنگ ، راکت انداز و مهمات بوده است که هزاران تن از ساکنان طرابلس پس از سقوط پایتخت در اواخر اوت غارت کرده اند. عماد بیست و پنج ساله که یک تفنگ به دست آورده است می گوید: صدها جعبه بود که داخل آنها همه چیز از جمله کلاشنیکف ، تپانچه ، نارنجک و انواع مهمات وجود داشت.
وی می افزاید: هزاران تن اینجا آمدند.
برخی مانند من ، فقط یک تپانچه برداشتند اما برخی دیگر دو ، سه یا پنج تفنگ برداشتند .
برخی نیز کامیون ها را به مدت چند روز پر کردند.
این شهروند لیبیایی می گوید: اینجا هرکس هر تفنگی دلش می خواست بر می داشت و هیچ نظارتی وجود نداشت.
این محل یکی از چندین مخفیگاه های سلاح است که حکومت معمر قذافی در داخل پایتخت برای خودش تدارک دیده بود. سلاح ها اکنون در بازار سیاه در دسترس است.
به گفته ساکنان ، یک کلاشنیکف حدود ششصد و پنجاه دلار ، یک نارنجک هشتاد دلار و گلوله ها هر یک کمتر از یک دلا رخرید و فروش می شود. عماد می گوید: اکنون ، همه در طرابلس دست کم یک تفنگ دارند.
وی می افزاید: افراد این سلاح ها را تحویل نخواهند داد این قطعی است .
ما اکنون آزاد هستیم.
شماری از این سلاح ها اکنون در دستان جنگجویان حکومت جدید است که تلاش می کنند آخرین وفاداران سرهنگ قذافی را از آخرین پایگاه های خود در سرت یا بنی ولید بیرون برانند. اما خیابان های طرابلس نیز پر از سلاح است .
جوانان مراکز ایست وبازرسی ایجاد کرده اند و برخی از آنان که حتی به سن نوجوانی نیز نرسیده اند کلاشنیکف یا حتی راکت انداز بر دوش دارند.
شب هنگام ، صدای تیراندازی با سلاح های خودکار سکوت پایتخت را می شکند. این گسترش سلاح ها بین مردم دولت های غربی به ویژه آمریکا را نگران کرده است .
آمریکا روز سه شنبه اعلام کرد به طور تنگاتنگی با شورای ملی انتقالی لیبی برای محافظت از انبارهای اسلحه یا حتی برای منهدم کردن برخی از این انبارها همکاری می کند. واشنگتن به ویژه از آن بیم دارد برخی از هزاران موشک زمین به هوای قابل حمل رژیم سابق که حتی می توان از آنها علیه هواپیماهای خطوط مسافری بری استفاده کرد در اختیار تروریست ها قرار گیرد. شاشانک جوشی کارشناس انگلیسی توضیح می دهد: همه نگران هستند.
به نظر می رسد انبارهای سلاح لیبی بیشتر از آن چیزی است که در سال دو هزار و سه ( در تهاجم آمریکا) در عراق وجود داشت.
ناتو در عین حال روز سه شنبه اطمینان داد شورای انتقالی اکنون مراکزی را که در آن سلاح های شیمیایی حکومت سابق به ویژه دهها تن گاز خردل نگهداری می شود در کنترل خود دارد. به گفته کارشناسان ، وجود این سلاح ها همچنین مانع از آن می شود که شورای ملی انتقالی اقتدار خود را برقرار کند حتی هنگامی که آخرین پایگاه های طرفدار قذافی به تصرف در آید. کریم بیطار کارشناس موسسه روابط بین الملل و و راهبردی پاریس می گوید: شورای انتقالی برای بازپس گیری همه این سلاح ها با دشواری مواجه خواهد شد.
برقراری حاکمیت مرکزی لیبی که بتواند انحصار توسل مشروع به زور را در اختیار گیرد.