واحد مرکزی خبر / خبرگزاری رویترز در تحلیلی از بروکسل به قلم جویستینا پاولاک نوشت فرماندهان ناتو در زمان نبرد برای تصرف شهرهای سرت و بنی ولید باید در خصوص موضوعات زیادی تعادل بوجود آورند.
متحدان ناتو مایلند اجازه دهند شورای ملی انتقالی لیبی خودش ادعای پیروزی در این نبرد و جنگ را داشته باشد .
این وضع مشروعیت شورای ملی انتقالی را به عنوان حاکم جدید لیبی پس از چهار دهه در قدرت بودن قذافی بهبود می بخشد.
همچنین به این شکل بخت اینکه دموکراسی پایدار در لیبی شکل بگیرد افزایش می یابد. در عین حال دولت های اروپایی که هدایت عملیات هوایی ناتو در لیبی را به عهده داشتند باید مدتی طولانی در لیبی باقی بمانند و مشارکت داشته باشند تا اطمینان یابند موفقیت هایی که تاکنون بدست آورده اند به سبب عقب نشینی نامنظم تضعیف نشود. اگر ناتو بی سر و صدا خود را کنار بکشد ولی درگیری ها از سر گرفته شود ، وجهه اروپا در لیبی تضعیف می شود و عملیاتی که اروپایی ها آن را موفقیتی برای خود تلقی می کنند خدشه دار خواهد شد. کارشناسان می گویند نیروهای ناتو برای دستیابی به این هدف مایلند عملیات بمبارانی را که در برتری یافتن نظامی شورای ملی انتقالی نقش مهمی داشت کاهش دهند. در عوض ، ناتو احتمالا عملیات دیگر مانند حمایت هوایی و شناسایی را تشدید خواهد کرد تا هر گونه تسلیحاتی که انتقالی صلح آمیز را تهدید می کند از بین ببرد.
ناتو درباره عملیاتی که در آینده قصد انجام آنها را دارد اظهار نظر نکرده است. تیم ریپلی کارشناس مسائل نظامی مستقر در لندن که در هفته نامه جینز دیفنس مطلب می نویسد گفت : در حالی که ما به پایان عملیات لیبی نزدیک می شویم ، مشخص می شود نقش ناتو از حملات ، بیشتر به صورت تامین اطلاعات برای شورای ملی انتقالی لیبی در می آید.
مرحله بعدی در ناتو بیشتر به صورت پاکسازی کشور خواهد بود در زمانی که این شورا برای تثبیت تسلط و حضور خود اقدام می کند.
یکی از مشکلات این است که افراد باقیمانده طرفدار قذافی در بنی ولید و سرت حضور دارند که بسیار هم پر جمعیت هستند.
پرجمیعت بودن این شهرها ، تلاش برای بمباران آنها را دشوار می کند زیرا این خطر وجود دارد که تعداد زیادی از غیر نظامیان کشته شوند. شاشانک جاشی تحلیلگر در موسسه Royal United Services Institute مستقر در لندن اعتقاد دارد ناتو فاقد اطلاعات لازم است تا بتواند بدون اینکه غیر نظامیان را به خطر بیندازد ، اهداف را در سرت و بنی ولید بمباران کند. وی افزود : وضع را می توان به این شکل توصیف کرد که قلعه ای در یک شهر محاصره شده وجود دارد.
اگر شما ندانید از ساختمانی مشخص به عنوان یک مسجد یا مدرسه استفاده می شود حتی بهترین اطلاعات نیز جزئیات را در اختیار شما قرار نخواهد داد.
در طرابلس نیروهای انقلابی ، نیروهای ویژه ( غربی ) و شبکه های مقاومت مستقر هستند.
ما درباره سرت و بنی ولید این نوع از اطلاعات را در اختیار نداریم بنابراین بمباران اهداف بسیار دشوار است.
ریپلی از جینز دیفنس افزود : شرایط جنگ با افراد باقیمانده وفادار به قذافی ایجاب می کند رویکرد عملیاتی به سبب محدودیت های قدرت آتش جنگنده های ناتو که استفاده از آنها خطرناک است تغییر کند .
نیروهای قذافی دیگر از تانک و توپخانه که شناسایی و هدف قرار دادن آنها آسانتر بود استفاده نمی کنند.
شورای ملی مقاومت لیبی برای بیرون راندن نیروهای قذافی به صورت ساختمان به ساختمان ، از نیروهای پیاده استفاده می کند.
هر دو طرف چنان نزدیک به هم در حال عملیات هستند که تشخیص طرف ها دشوار است.
این وضع استفاده از حملات هوایی را دشوار می کند.
در حالی که فرماندهان نظامی ناتو درباره نحوه اجرای ماموریت سازمان ملل در لیبی برای محافظت از غیر نظامیان در زمان جنگ داخلی برنامه ریزی می کنند ، کارشناسان می گویند محدودیت های دیگری عملیات ناتو را در سرت و بنی ولید دشوار می کند. تاکنون آندرس فوگ راسموسن دبیرکل ناتو گفته است موارد تایید شده ای وجود ندارد که در آن غیر نظامیان به سبب آتش ناتو کشته شده باشند هر چند مقامات ناتو می گویند تعدادی از این موارد را منتفی نمی دانند. در حالی که نگرانی ها در خصوص افرادی که در شهر سرت گرفتار شده اند افزایش یافته است ، سازمان های مدافع حقوق بشر خواستار آن شده اند که ناتو برای محافظت بیشتر از غیر نظامیان به انقلابیون شورای ملی انتقالی تکیه کند. در حالی که غیر نظامیان تلاش دارند از درگیری ها فرار کنند ، ناامیدی در شهر سرت رو به افزایش است و دو طرف یکدیگر را متهم می کنند که جان غیر نظامیان را به خطر می اندازند. پیتر بوکارت از سازمان دیده بان حقوق بشر گفت : ناتو بر اقدامات نیروهای شورای ملی انتقالی لیبی نفوذ زیادی دارد.
ناتو باید از این نفوذ برای اطمینان از این موضوع استفاده کند که شورای ملی انتقالی به تعهد قانونی اعلام شده در قوانین بین المللی ( مانع شدن از کشته شدن غیر نظامیان ) عمل می کند.
وی افزود چالش دیگر ناتو این است که مانع از اقدام نیروهای شورای ملی انتقالی بر ضد افرادی شود که مظنون به جانبداری از افراد وفادار به قذافی هستند. بوکارت خاطر نشان کرد : لازم است که افراد غیر نظامی حتی اگر طرفدار قذافی هستند از اقدامات تلافی جویانه آسیب نبینند.
مقامات ناتو اذعان دارند که در آخرین سنگر قذافی با مشکلاتی روبرو هستند.
در عین حال این مقامات درباره میزان قدرت آتشی که رهبر سرنگون شده لیبی در اختیار دارد شواهدی اندک ارائه داده اند.
مقامات ناتو درباره این قدرت آتش فقط به توانایی های جابجایی و پشتیبانی اندک اشاره کرده اند. سرهنگ رونالد لاوی سخنگوی ناتو گفت: اقدامات طرفدارات قذافی محدود به ابتکارات تاکتیکی است که عده ای افراد به صورت جداگانه صورت می دهند.
این اقدام به نسبت جمعیت و خاک لیبی ، گستردگی اندکی دارد.
بسیاری از راههای مواصلاتی از کنترل طرفداران قذافی خارج شده است.
ماموریت در لیبی پایان نیافته ولی به پایان خود نزدیک شده است.
کارشناسان نظامی معتقدند تمرکز بر مسیرهای دسترسی وفاداران به قذافی به تجهیزات و راه خروج از سنگرهای آنها ممکن است در آینده ای نزدیک بخش مهمی از تاکتیک های ناتو را تشکیل دهد.