واحد مرکزی خبر / خبرگزاری شین هوا در گزارشی از بنغازی به قلم محمد رجب نوشت : تحلیلگران سیاسی در لیبی معتقدند تشکیل دولت جدید بعد از آزادی کامل خاک این کشور آسان نخواهد بود.
این تحلیلگران همچنین هشدار دادند در صورتی که مسایل از روی حکمت و به شکلی که رضایت همه طرف های لیبیایی را در پی داشته باشد حل نشود اختلاف ها و تنش های داخلی شدیدی بار دیگر وحدت و استقلال این کشور را تهدید خواهد کرد.
شورای انتقالی لیبی به رغم رایزنی های گسترده داخلی که به مدت چند روز در مقر این شورا در بنغازی با گروه ها و احزاب مختلف انجام داد نتوانست در خصوص تشکیل دولت جدید موفق عمل کند.
مصطفی عبدالجلیل رئیس این شورا که اداره امور در لیبی را بر عهده دارد شنبه گذشته در سخنانی به تاخیر افتادن تشکیل دولت را به اختلاف در دیدگاه ها نسبت داد.
عبدالجلیل همچنین گفت : عامل دیگری که تشکیل دولت جدید در لیبی را به تاخیر می اندازد در واقع طرز تفکری است که به مدت چهل سال بر مردم این کشور سلطه دارد از این جهت که تمام گروه ها و قبایل لیبی معتقدند باید سهمی در دولت جدید داشته باشند برخی دیگر به خاطر مبارزه ای که در راه آزادی کشور از دست دیکتاتور سابق داشتند - و ما این اقدام آنان را ارج می نهیم - معتقدند برای مشارکت در دولت آینده از اولویت مطلق برخوردارند.
این ها از جمله عواملی است که شورای انتقالی را در نهایت مجبور کرد تشکیل دولت جدید را تا آزادسازی کامل شهرهای لیبی به تاخیر اندازد. عبیر امنینه استاد علوم سیاسی دانشگاه بنغازی در سخنانی در این باره به خبرگزاری شین هوا گفت : درباره مسئله تشکیل دولت بعد از آزاد سازی کامل لیبی باید بگویم که تحقق این امر ساده نخواهد بود. امنینه افزود بعد از این که خون های زیادی در لیبی ریخته شد تمام گروه ها و قبایل این کشور بر این باورند که حق دارند در دولت آینده نقش قوی داشته باشند.
وی با اشاره به بروز بحث و جدل بین شهرها و افتخار به آن چه که در جنگ انجام دادند اظهار داشت این بحث و جدل هایی که اکنون وجود دارد نباید در آینده وجود خارجی داشته باشد.
مناطقی از لیبی مانند مصراته خواستار سهمی در دولت جدید هستند و بر اساس بیانیه ای که مجمع انقلابیون مصراته آن را منتشر کرد نام دکتر عبدالرحمن السویحلی به عنوان رئیس دولت انتقالی مطرح شده است. از سوی دیگر مصطفی الهونی عضو شورای انتقالی لیبی در نشست خبری در بنغازی بر ضرورت اعطای سهم عادلانه به جنوب لیبی در دولت آینده بعد از آزاد سازی کامل آن تاکید کرد و درباره کنار گذاشتن جنوب از دولت آینده هشدار داد. بسیاری از مناطق لیبی از مشارکت در دولت آینده بر اساس میزان سهمی که در مبارزه علیه معمر قذافی داشتند سخن می گویند چیزی که مصطفی عبدالجلیل به شدت آن را رد کرد. عبدالجلیل گفت : شورا به این نتیجه رسیده است که مبارزه معیاری برای تقسیم پست ها و سمت های در دولت آینده نیست.
وی افزود مرحله کنونی یک مرحله بسیار حساس و بحرانی است و برای عبور از این مرحله باید افراد شایسته و لایق تصدی امور را بر عهده گیرند حتی اگر تمام آن ها از یک شهر باشند.
نعیمه الجامعی استاد علوم سیاسی در دانشگاه بنغازی نیز در سخنانی در این باره گفت : در این شرایط باید بسیار هوشمندانه ؛ عاقلانه و حکیمانه با مسایل برخورد و از ورود در مشکلات و تنش ها پرهیز کرد. الجامعی افزود چه بسا برخی از شهرها بعد از این که در جنگ تاوان زیادی دادند احساس می کنند مظلوم واقع شدند این امر به تحقیق و ارزیابی عمیقی برای خروج از چنین تنگنایی به گونه ای که رضایت همه طرف ها را در این کشور جذب کند نیاز دارد. وی در همین حال اظهار داشت هیچ راهکاری را که به ضرر انسان های کارآمد و شایسته باشد تائید نمی کند. این کارشناس مسایل سیاسی تصریح کرد با تعیین شخصیت های بی لیاقت و نامناسب در دولت جدید نمی توان رضایت تمام گروه های مدعی را جلب کرد به خصوص این که دولت آینده که هیچ تجربه ای در امر حکومتداری ندارد راه را برای اجرای انتخابات در لیبی هموار خواهد ساخت ، ما بیش از چهل سال است که از صحنه سیاست دور بودیم و در واقع هیچ حزب یا تشکل سیاسی مشخصی در لیبی وجود ندارد و این عوامل شورای انتقالی را در برابر معضل بزرگی قرار می دهد و این شورا به تحقیق و پژوهش عمیقی برای برون رفت از این تنگنایی که به احتمال زیاد به بروز تنش های داخلی در لیبی منجر شود نیاز مبرمی دارد. الجامعی خاطرنشان کرد به رغم این که ساکنان و مسئولان هر یک از شهرهای لیبی خواستار ایفای نقش موثری در دولت آینده این کشور هستند ولی بسیاری از تحلیلگران بر این باورند که این امر به نبرد داخلی منجر نمی شود و فقط یک اختلاف سیاسی است.
عبیر امنینه در ادامه افزود اختلاف سیاسی موجود به درگیری های داخلی منجر نمی شود ولی باعث تعطیلی روند اداره امور کشور می شود به عنوان مثال گروه ها و طرف های مختلف به جای این که برای توسعه لیبی و حل مشکلات آن تدابیری اتخاذ کنند وارد ماجراجویی های سیاسی داخلی و بحث و جدل های بی فایده و بی ثباتی از بعد سیاسی می شوند.
عمر سلیمان که یک تحلیلگر سیاسی است می گوید سهم خواهی های منطقه ای حاکی از اختلاف نظر و دیدگاه ها بین گروه ها در لیبی است.
سلیمان بر این باور است که این اختلاف سیاسی در نهایت به نتایج مطلوب و خوبی منجر خواهد شد.
وی در همین حال درباره وجود اختلاف بین اسلام گراها و لائیک ها سخن می گوید و معتقد است برخی از رهبران و شخصیت های مسلمان به تازگی از محمود جبریل رئیس دفتر اجرایی شورای انتقالی و وزیرانش به شدت انتقاد و آنان را لائیک های افراطی توصیف کردند.
شیخ علی الصلابی از رهبران مسلمان در لیبی که عضو مجمع جهانی علمای مسلمان است و در قطر اقامت دارد از محمود جبریل خواست از سمتش استعفا بدهد. سلیمان معتقد است دولت کنونی جبریل به شیوه غیر دموکراسی تشکیل شده است و تشکیل دولت جدید در پی اشتباهات متعدد شورای انتقالی آسان نخواهد بود. از سوی دیگر عبداارحمن السویحلی سیاستمدار برجسته لیبی در سخنانی درباره محمود جبریل و وزیران کابینه اش گفت : ما ملاحظاتی درباره وی و شیوه مدیریتی وی داریم.
ما همچنین ملاحظاتی درباره برخی از اظهارات وی با اصحاب رسانه داریم.
همه این ملاحظات ما را به این اجماع رسانید که جبریل آن شخصیت مد نظر نیست که بتواند در آینده سکان رهبری و اداره لیبی را به دست گیرد