خبرگزاري فارس: عمليات آزادي گروگانهاي آمريكايي موجب ايجاد بحثهايي در مجامع بين المللي و منطقه اي شده است و بسياري از كارشناسان معتقدند كه اين مساله موجب خشونت دزدان دريايي در برخورد با گروگانهايشان مي شود.
به گزارش فارس به نقل از پايگاه خبري "صومال اليوم " ، "اندرو موانجا "، هماهنگ كننده كمك هاي دريانوردي در مقر اين سازمان در مومباسا گفت: اين عمليات نجات، محاسبات دزدان دريايي را در آينده تغيير خواهد داد.
وي افزود: عمليات نجات آمريكا، خطر را افزايش داده و موجب مي شود تا آنها مانند دزدان دريايي قديمي خشونت به خرج دهند.
به طور كلي مي توان گفت كه دزدان دريايي رفتار مناسبي با گروگانهاي خود داشتند و به خوبي از گروگانهاي خود پذيرايي مي كردند و تلفن در اختيار آنها قرار مي دادند تا با خانواده هايشان تماس بگيرند و در بدترين حالت گاهي گزارشاتي از ضرب و شتم گروگانها ارائه شده، اما هرگز گروگانهاي خود را نكشتهاند.
دو حمله جداگانه فرانسه و آمريكا براي آزادي گروگانها، منجر به كشته شدن 5 تن از دزدان دريايي شد تا نگرانيها درباره ادامه خونريزي در سطح دريا افزايش يابد.
خبرگزاري رويترز به نقل از يكي از دزدان دريايي گفت: ما اقدام فرانسه و آمريكا براي آغاز كشتار را محكوم مي كنيم، ما نمي كشيم اما بهاي آزادي گروگانها را مي گيريم، اما اينك ما نيز مانند فرانسوي ها و آمريكايي ها عمل مي كنيم.
حدود 10 كشتي با بيش از 260 گروگان كه از ميان آنها 100 نفر از فيليپين هستند، گروگان دزدان دريايي سومالي هستند.
آمريكا تلاش مي كند در توافقنامه هاي بين المللي بدعتي ايجاد كند كه اجازه محاكمه دزدان دريايي و حمايت از محموله هاي آبي در سومالي را مي دهد.
رويترز به نقل از دريادار "ثاد آلن "، فرمانده محافظت از سواحل آمريكا گفت: واقعيت موجود بيانگر اين مساله است كه ما به معاهدات بين المللي جديدي نياز داريم كه به كشورهاي ديگر اجازه حمايت از محموله هاي خود را در سواحل سومالي مي دهد و كارآمد تر است تا از اين طريق بتوانند دزدان دريايي را محاكمه كنند.
اما دكتر ابراهيم نصرالدين، استاد علوم سياسي در موسسه پژوهشهاي آفريقايي در دانشگاه قاهره، درباره اينكه آنچه در سواحل سومالي روي مي دهد را دزدي دريايي بناميم ابراز ترديد كرد؛ وي در مقاله اي در روزنامه " السياسية الدولية " پس از اينكه دزدي دريايي را بر اساس قوانين بين المللي تعريف كرد، يادآورشد آنچه كه افراد مسلح در سواحل سومالي انجام مي دهند، صرفاً زورگيري است كه داراي ساختار دزدي و غارت نيست.
وي افزود: تا به حال گزارشي درباره غارت محموله هيچ كشتي و يا كشته شدن كاركنان ربوده شده آنها گزارش نشده است و اگر هدف از اين گروگان گيري را تامين بودجه جنگي در سومالي بدانيم، بهترين گزينه براي غارت، محموله كشتي اوكرايني حامل 33 تانك جنگي جديد بود.
نصرالدين افزود:بر اساس يك گزارش خارجي، بيشتر اين عمليات در آبهاي آزاد صورت نگرفته، بلكه در آبهاي منطقه اي سومالي انجام شده است ، اين درحالي است كه كشتي هاي اروپايي ، آسيايي و آفريقايي در آبهاي منطقه سومالي اقدام به صيد گسترده مي كنند و برخي از دزدان دريايي فعاليتهاي خود را حمايت از منابع طبيعي سومالي مي دانند و معتقدند كه باج گيري آنها در واقع ماليات قانوني اموالشان است.
وي شد: مي توان به پديديه دزدي دريايي اينگونه نگاه كرد كه آنها براي مقابله با فعاليت كشتي هاي بيگانه در آبهاي منطقه اي سومالي، به عنوان عملياتي در دفاع قانوني از خود و حمايت از ثروتهاي انبوه خود مي نگرند و به نوعي مي خواهند كه مانع از تخليه زباله هاي هسته اي در سواحل سومالي شوند و عوارض ماليات عبور و مرور از سواحل سومالي را دريافت كنند، زيرا دولت پايدار و با ثباتي براي اخذ اين عوارض در سومالي وجود ندارد و عدم حضور يك دولت مقتدر براي حمايت از آبهاي منطقه اي سومالي نبايد موجب توجيه اين فعاليتهاي غير مشروع كشتي هاي بيگانه در آبهاي سومالي شود.
خبرگزاري فارس