مسلمانان تانزانيا تفكرات اسلامی ناب را بايد به صورت معرفتی بشناسند و اين امر محقق نمیشود مگر از دريچه فعاليتهای فرهنگی پايدار و آكادميك كه در اين راستا بايد برنامههای فرهنگی اسلامی را از طريق تأسيس مؤسسات و ايجاد كرسیهای آموزشی در دانشگاههای تانزانيا دنبال كرد.
محسن موحدی قمی، سفير ايران در تانزانيا در گفتوگو با خبرنگار اعزامی خبرگزاری قرآنی ايران(ايكنا) به تانزانيا ضمن بيان اين مطلب گفت: اسلام در تانزانيا معرفی شده و در اين كشور دارای ريشه تاريخی است. مردم مسلمان تانزانيا با اسلام آشنا هستند، اگرچه در چند دهه گذشته از طرف كشورهای غربی و مسيونورهای مسيحی برای نشر و گسترش مذهب مسيحيت در آفريقا تلاشهايی شد؛ ولی نمیتوانند حافظه اسلام را در اين قاره بزدايند؛ چراكه شرق آفريقا و تانزانيا با اسلام و قرآن مأنوس است.
موحدی قمی همچنين درباره گسترش و تعميق مفاهيم اسلامی در اين كشور گفت: اسلام در تانزانيا با وجود ريشه تاريخی به دلايلی همچون دوری اين سرزمين از ساير بلاد اسلامی كه مهد گسترش اسلام هستند مثل ايران، گذراندن دوره استعمار و نيز حضور گسترده غربیها، تحت تأثير تبليغات مسيحی غرب بوده و فقر اقتصادی نيز در اين ميان بسيار مؤثر بوده است.
وی افزود: سازمانهای خيريه و غير دولتی نيز در تانزانيا برای گسترش اسلام سرمايهگذاری نمیكنند، اسلام موجود در آفريقا، اسلام عرفانی است. پس مسلمانان نيازمند معرفت بيشتر اهل بيت، فرهنگ قرآنی و فقه اسلامی هستند، اما از وهابيت هم نمیتوان چشم پوشيد. اگرچه در تانزانيا حضوری كم رنگتر دارند؛ لذا میبيند كه شيعيان و سنيان با يكديگر هستند و در نمازهای جماعت شركت میكنند و حب به ائمه اطهار(عليهمالسلام) در بين غير مسلمانان هم وجود دارد.
موحدی قمی در پاسخ به سؤال خبرنگار ايكنا كه «سفارت ايران برای تقويت اين بعد چه سياستهای بلند مدت و كوتاه مدتی دارد؟» تصريح كرد: سفارت جمهوری اسلامی ايران به عنوان نماينده ايران دارای بخشهای مختلف است كه بخشهای فرهنگی و اسلامی آن به رايزنی فرهنگی ارجاع داده میشود. يكی از برنامهريزیها در زمينه تعامل با مسلمانان اين كشور همين اعزام قاريان ايرانی به تانزانيا و برگزاری ويژهبرنامههای فرهنگی اسلامی همچون هفته قرآنی است كه با استقبال شيعيان و اهل تسنن نيز مواجه شد.
سفير ايران در تانزانيا همچنين افزود: برگزاری مسابقات سراسری قرآن، تأسيس مدارس قرآنی، تهيه نشريات قرآنی و ارسال نسخههای قرآن كريم نيز جزء برنامههايی است كه از سوی رايزنی صورت گرفته و میگيرد.
موحدی قمی با اشاره به اينكه در بين مسلمانان آفريقايی توجه به قرآن بسيار زياد است، گفت: با وجود فقر بسيار در اين كشور، بودجهای برای آموزش قرآن بچهها درنظر گرفته شده و بعد از ظهرها نيز كلاسهای قرآن تشكيل میشود. لازم است در بخش درك مفاهيم اسلامی نيز اقدامات جدی صورت بگيرد كه به همين منظور سفارت ايران تأسيس مدارس قرآن و مهدهای قرآنی را در دستور كار خود دارد.
موحدی قمی به كمبودهای اصلی جامعه اسلامی تانزانيا اشاره كرد و گفت: شناخت معرفتی نسبت به مسائل اسلامی و عمق دادن به فهم مسلمانان تانزانيا بايد در اولويت برنامههای تبليغی باشد و اگر اين معرفت نباشد به دليل برخی از مسائل از جمله دوری از كشورهای اسلامی، فقر میتواند بر اين جهل تأثير بگذارد.
وی افزود: بهنظر من رسانهها از جمله صدا و سيمای جمهوری اسلامی ايران در اين زمينه میتوانند نقش مفيدی داشته باشند و با توليد برنامههايی برای شناساندن اسلام در جامعه تانزانيا به مسلمانان اين كشور گامهايی مؤثر بردارند.
سفير ايران در پايان درباره اينكه ايران اسلامی تا چه حد در تانزانيا شناخته شده است، گفت: مسلمانان تانزانيا، ايران را به واسطه نام امام خمينی، بنيانگذار كبير انقلاب اسلامی میشناسند. اگر امام نبود ايران در اين كشور شناخته شده نبود و در واقع به واسطه تفكر امام خمينی است كه امروز جمهوری اسلامی ايران در تانزانيا شناخته میشود. اسم ايران كه به ميان میآيد، امام خمينی، انقلاب اسلامی و ارزشهای خط مقدم جبهه عليه استكبار، استعمار و صهيونيسم در ذهن مسلمانان و حتی غير مسلمانان تداعی میشود؛ تفكر امام خمينی به عنوان جنبشی كه توانست حركت بزرگی را با عنوان انقلاب اسلامی ايجاد كند در آفريقا وجود دارد.
محسن موحدی قمی سال 1345 در تهران و خانوادهای مذهبی متولد شد. پس از اخذ ديپلم در جبهههای نبرد حق عليه باطل حضور يافت و از چند ناحيه جانباز شد. وی درجه كارشناسی خود را در رشته روابط بينالملل سياسی در دانشكده روابط بينالملل وزارت خارجه و فوق ليسانس خود را در رشته مطالعات منطقهای اين دانشكده كسب كرد.
وی در سال 73 در وزارت امور خارجه و در بخش آفريقا و عربی مشغول به كار شد و در اين حوزه تمام كشورهای آفريقايی به ويژه كشورهای جنوب خط صحرا را به خوبی میشناسد. رساله فوق ليسانس موحدی قمی نيز درباره راهبردهای روابط جمهوری اسلامی ايران با قاره آفريقا در قالب سند چشم انداز بيست ساله است. موحدی قمی حدود پنج سال مسئوليت بخش اقتصادی سفارت را برعهده داشت و بعد معاونت اداره و سپس سرپرستی را برعهده گرفت تا اين كه به عنوان سفير در دولت نهم برگزيده شد و ابتدای دولت دهم به محل مأموريت خويش يعنی كشور تانزانيا اعزام شد.