تهران - پايگاه خبري الجزيره در گزارشي اعلام كرد كه ديدار وزير امور خارجه آمريكا با رهبران شوراي ملي انتقالي ليبي در راستاي پيگيري سياست هاي واشنگتن در منطقه بوده است.
به گزارش گروه اخبار صوتي و تصويري ايرنا، پايگاه خبري 'الجزيره' يادآور شد كه هدف از سفر ناگهاني 'هيلاري كلينتون' وزير امور خارجه آمريكا به ليبي، در رابطه با پرونده هاي مهمي بود كه به طور مستقيم به امنيت ملي آمريكا و سياست هاي اين كشور در منطقه ارتباط داشت.
در همين راستا 'قدري الاطرش' ديپلمات سابق ليبيايي معتقد است كه اين ديدار اندكي پيش از اينكه خبر آزادي كامل ليبي اعلام شود، در راستاي هماهنگ كردن نقش آمريكا در شمال آفريقا پس از بهار عربي انجام شد.
الاطرش افزود: آمريكا مي خواهد انواع حمايت هاي خود را به ليبي ارايه دهد و اين مساله اي است كه هيلاري كلينتون در ديدار با 'مصطفي عبدالجليل' رييس شوراي انتقالي ليبي و 'محمد جبريل' رييس دفتر اجرايي شوراي انتقالي وعده آن را داده است.
'سالم الحاسي' از مخالفان سياسي سابق در ليبي نيز معتقد است كه ديدار هيلاري كلينتون در شرايطي انجام شد كه ليبي واد مرحله جديدي مي شود.
وي هدف از ديدار كلينتون و همتاي انگليسي وي 'ويليام هيگ' از ليبي را سرعت بخشيدن به تشكيل دولت انتقالي برشمرد.
وي افزود: مساله اي كه در حال حاضر براي آمريكا اهميت دارد، تضمين اين موضوع است كه سلاح هاي ليبي در اختيار گروههايي كه مي خواهند امنيت منطقه را به خطر بيندازند، قرار نگيرد؛ همچنين آمريكا درصدد بررسي بازسازي ليبي و سرمايه گذاري در منابع نفت اين كشور است.
الحاسي همچنين يادآور شد: تشكيل دولت انتقالي در ليبي يكي از مسايل اصلي در سفر كلينتون بود؛ اما آنچه كه براي واشنگتن اهميت دارد، قدرت دولتي است كه براي تامين ثبات ليبي زمام امور را در اين كشور به دست خواهد گرفت.
وي گفت: اينكه چه كسي رهبري كشور ليبي را در اختيار خواهد داشت مساله اصلي براي آمريكا نيست، اما در عين حال واشنگتن اميدوار است با افرادي برخورد كند كه پيشينه سياسي و فكري آنها را مي شناسد.
اما 'محمد بويصير' از فعالاني كه به پرونده روابط ليبي و آمريكا مي پردازد، يادآور شد كه ديدار كلينتون از ليبي در آستانه مرحله پس از آزادي ليبي انجام شد و واشنگتن در حاليكه از دولت جديد ليبي حمايت مي كند، نگران اين است كه مانند آنچه در عراق روي داد، فساد در ليبي نيز انتشار پيدا كند.
وي برخي از گروهها در ليبي را به تلاش براي عدم برگزاري انتخابات دمكراتيك متهم كرد و افزود: برخي گروهها مي خواهند نسخه تجارب 'حسني مبارك' در مصر و 'زين العابدين بن علي' در تونس را تكرار كنند.
در همين راستا 'محمد مامي' تحليلگر مسايل سياسي مي گويد: هدف كلينتون از اين سفر بيش از اينكه در راستاي حمايت از حقوق بشر، اصول دمكراسي و آزادي ها باشد، براي تامين منافع آمريكا انجام شد.
وي نگراني فعلي آمريكا را ممانعت از رسيدن سلاح و موشك هاي ليبي به دست گروههاي تروريستي دانست.
'مامي' تاكيد كرد: آمريكا تلاش مي كند ليبي را به سوي نمونه دمكراسي رهنمون سازد كه به نوعي نفوذ آمريكا را بپذيرد و در عين حال از رهبران جديد ليبي مي خواهد كه فرهنگ ديني و فرهنگي خود را در هنگام تشكيل دولت جديد در نظر بگيرند.