خبرگزاری فارس: عمده کشورهای غربی و آمریکا که از متحدان دیکتاتور لیبی بودند، از مرگ قذافی استقبال کرده و سایر دیکتاتورهای خاورمیانه نیز تنها سکوت را در پیش گرفتند.
به گزارش فارس، کشته شدن معمر القذافی دیکتاتور سابق لیبی در حملات دیروز انقلابیون و آزادسازی شهر سرت واکنشهای زیادی را در میان سران کشورهای مختلف عربی و بینالمللی داشته است، بسیاری از این کشورها ضمن استقبال از این خبر، دوران بعد از قذافی را دوران شکوفایی و رشد لیبی دانسته و بر تکلیف ملت لیبی برای ساخت آیندهای روشن تاکید کردند.
آمریکا
"باراک اوباما" رئیس جمهور آمریکا که ارتباطات خوبی از نظر سیاسی و اقتصادی با معمر القذافی داشت در سخنان کوتاهی گفت که قذافی در دوران حکومت خود با مشت آهنی حکومت کرد و میتوان گفت که رژیم وی برای همیشه به پایان رسیده است.
اوباما با چرخش آشکار درمواضع خود نسبت به دوران حاکمیت قذافی در این کشور تصریح کرد که مرگ قذافی نهایت مرحله طولانی و دردناکی برای لیبی است. وی البته از اعلام زمان دقیقی برای پایان مأموریت نیروهای ناتو در لیبی طفره رفت.
فرانسه
نیکولا سارکوزی رئیس جمهور فرانسه نیز مرگ قذافی را عبور لیبی از صفحهای از تاریخ خود خواند و گفت که این اتفاق نویدبخش آغاز روند دموکراتیک در این کشور است.
آلن ژوبیه وزیر خارجه سارکوزی نیز مرگ قذافی را آغاز دورهای جدید برای لیبی خواند که دموکراسی و بازسازی لیبی را شامل میشود.
انگلیس
دیوید کامرون نخستوزیر انگلیس نیز در بیانیهای تاکید کرد که مردم لیبی الان فرصت خوبی برای ساخت آیندهای دموکراتیک برای خود دارند.
ایتالیا
سیلویو برلوسکونی که یکی از مهمترین حامیان قذافی بوده و جزو معدود کشورهایی بود که مجبور به خارج شدن از ائتلاف با قذافی شد، گفت که با مرگ قذافی، جنگ در لیبی تمام شده است.
فراتینی وزیر خارجه وی نیز این اتفاق را یک گام رو به جلو خواند و گفت که مرگ قذافی به دوران مصیبتبار لیبی پایان داد.
آلمان
آنگلا مرکل صدر اعظم آلمان نیز گفت که لیبی الان آزاد است و دوره جدیدی را برای خود آغاز میکند، لیبی اصلاحات دموکراتیک را بعد از مرگ قذافی آغاز میکند، وی بر ضرورت انجام اصلاحات سیاسی در کشور نیز تاکید کرد. اروپای شمالی
سران کشورهای شمال اروپا نظیر سوئیس، دانمارک،نروژ، نیز مرگ قذافی را پایانی بر تاریخ سیاه و ظالمانه لیبی دانستند و از آن استقبال کردند. روسیه
دیمیتری مدودیف رئیسجمهور روسیه نیز در اظهاراتی ابراز امیدواری کرد که مرگ قذافی به صلح و حاکمیت دموکراسی در لیبی منجر شود، وی از لیبیاییها خواست تا در این زمینه با هم به توافق برسند.
اتحادیه آفریقا
اتحادیه آفریقا نیز دیروز اعلام کرد که تعلیق عضویت لیبی را در این اتحادیه لغو کرده است و مقامات کنونی کشور میتوانند در کرسی لیبی در این اتحادیه نماینده داشته باشند.
اتحادیه اروپا
اتحادیه اروپا نیز مرگ قذافی را پایان دوره استبداد طولانی علیه ملت لیبی دانست و از شورای انتقالی خواست تا روند سازش در کشور را برای انتقال به سوی دموکراسی شفاف پیش ببرد.
سازمان ملل
بان کی مون دبیرکل سازمان ملل نیز تاکید کرد که لیبیاییها الان باید کشور خود را بسازند، وی از شورای انتقالی خواست تا اقدامات مهمی برای تاسیس مرحله جدید در لیبی با محورهای لیبرالی، عدالت و فرصت برابر برای همه فراهم کنند.
واتیکان
واتیکان نیز دیروز در بیانیهای با استقبال از مرگ دیکتاتور ابراز امیدواری کرد که صلح و آرامش به سرعت در لیبی ایجاد شود. واتیکان دوران حاکمیت قذافی در لیبی را طولانیترین و مصیبتبار ترین دوره در تاریخ این کشور دانست.
سکوت محض کشورهای عربی در قبال مرگ قذافی
در این میان البته سران کشورهای عربی نسبت به این حادثه مهم که نقطه عطفی در تاریخ ملت لیبی به شمار میرود، واکنشی از خود نشان ندادند و تنها تعدادی از سازمانها و احزاب سیاسی در کشورهای عربی از مرگ قذافی استقبال کردند.
عراق
در این میان تنها نوری المالکی نخستوزیر عراق که کشورش سالهای متمادی تحت سیطره مستبدی از جنس قذافی بوده است، از مرگ قذافی استقبال کرده و آن را دلیلی بر قدرت ملتها در شکست دادن حکام مستبد خواند.
او این پیروزی را به ملت برادر لیبی و شورای انتقالی تبریک گفت و تصریح کرد که مردم لیبی نشان دادند که میتوانند اداره امور خود را در دست بگیرند.
اتحادیه عرب
نبیل العربی دبیرکل اتحادیه عرب دیروز در اظهاراتی ابراز امیدواری کرد که صفحه استبداد و مصیبتهای لیبی با مرگ سرهنگ تمام شده و دیگر تکرار نشود. او خواستار تلاش مردم لیبی برای ساختن آینده روشن بدون در نظر گرفتن کینههای گذشته شد.
سازمان همکاری اسلامی
اکمل الدین احسان اوغلو دیبرکل سازمان همکاری اسلامی نیز از مرگ سرهنگ استقبال کرده و خواستار وحدت و دوری مردم لیبی از حس انتقام جویی شد. وی نیز از ملت لیبی خواست تا وحدت خود را حفظ کنند و نسبت به خطرات اقدامات انتقام جویانه یا هرج و مرج در کشور هوشیار باشند.
اخوان المسلمون مصر
محمد البلتاجی یکی از اعضای جماعت اخوان المسلمون مصر فرجام قذافی را سرنوشت تمام انسانهای مستبدی دانست که برای دهههای طولانی زندگی ملت خود را نابود میکنند و به سوی آنها شلیک میکنند.
عبدالاله الخطیب نماینده سابق سازمان ملل در لیبی و وزیر خارجه اسبق اردن نیز در اظهاراتی گفت که رژیمهایی ماند رژیم سابق لیبی باید به نظرات ملتهای خود گوش دهند و زمینه را برای تعیین سرنوشت ملتها از طریق خود آنها فراهم کنند.
سعد حریری نخستوزیر سابق لبنان نیز گفت که سرنوشت قذافی باید درسی برای تمام رهبرانی باشد که قلع و قمع را به عنوان روشی برای تسلط بر ملتها انتخاب کردهاند.