خبرگزاری فارس: مرگ دیکتاتور لیبی با موارد مبهمی همراه بود که سوالات زیادی را در ذهن مردم جهان ایجاد کرده است.
به گزارش فارس، شادی ملت لیبی و مردم جهان از مرگ معمر القذافی دیکتاتور سابق لیبی به حدی است که آنها را در شوک فرو برد، شوکی که برخی نمودهای آن در خیابانهای لیبی، مصر و تونس قابل مشاهده بود، اما همین شور و شادی باعث شد برخی ابعاد مبهم این اتفاق که نقطه عطفی در تاریخ جدید لیبی به شمار میرود، مغفول باقی بماند.
ارتباط سفر کلینتون به لیبی با مرگ قذافی
کسی فکر این را هم نمیکرد که تنها یک روز بعد از سفر هیلاری کلینتون وزیر خارجه آمریکا به لیبی و دیدار وی با مقامات شورای انتقالی این کشور گرهای که دو ماه بود از طریق حضور گسترده نظامیان انقلابیون در سرت حل ناشدنی به نظر میرسید، باز شود و این شهر سقوط کرده و دیکتاتور نیز در همین شهر به قتل برسد.
این در حالی بود که انقلابیون تا دو هفته پیش پیشرویهای خوبی در سرت داشتند و نیروهای قذافی را در منطقهای به وسعت 6 کیلومتر مربع محاصره کرده بودند و حلقه این محاصره در روزهای اخیر به سه کیلومتر نیز کاهش پیدا کرده بود.
برخی تحلیلگران مسایل سیاسی بر این اعتقاد هستند که آمریکا برگه معمر القذافی را به عنوان اهرمی برای فشار بر شورای انتقالی نزد خود حفظ کرد بود تا این شورا را به اعمال دیکتههای خود وادار کند. بنابراین زمانبندی سفر کلینتون به لیبی و دیدار کوتاه وی با مقامات شورای انتقالی این اعتقاد را تقویت میکند که ممکن است شورای انتقالی با برخی دیکتههای آمریکا برای آینده سیاسی این کشور و بازار پررونق نفت و بازسازی لیبی موافقت کرده باشد.
مرگ دیکتاتور و فرزندان در هالهای از ابهام
نکته مبهم دیگری که در اخبار مربوط به مرگ دیکتاتور لیبی و فرزندان وی قابل توجه و تأمل بود، مرگ آنها بود. مشخص است که دادگاهی شدن افرادی مثل معمر قذافی و سیف الاسلام فرزند وی با خصوصیات منحصر به فردی که داشتند، میتوانست خطر بزرگی برای غرب و بویژه آمریکا در افشای مناسبات و فعالیتهای محرمانه آنها داشته باشد، به همین علت غرب ترجیح داد که با مرگ این برگههای سوخته رازهای پنهان آنها به خاک سپرده شود و غرب برای عدم افشای این اسرار مجبور به هزینه کردن مجدد در لیبی نباشد.
تصاویر تلویزیونی نشان داد که نیروهای انقلابی لیبی موفق شده بودند قذافی را دستگیر کنند و وی نیز تقریبا از وضعیت جسمی خوبی برخوردار بود، آنها مسلما میدانستند که زنده بودن وی اهمیت فوق العادهای برای انقلاب دارد و از هر راهی برای محافظت از او از سوء قصدهای احتمالی استفاده میکردند، اما انتشار خبر ناگهانی مرگ دیکتاتور و روایتهای مختلف و مبهمی که در این زمینه مطرح شد، نشان داد که برخی، زنده بودن قذافی را تهدیدی برای خود میدانستند و نمیخواستند که وی اسرار خود را در دادگاههای لیبی فاش کند.
همین سناریو در زمینه معتصم و سیفالاسلام تکرار شد و در حالی که شورای انتقالی بازداشت این افراد را تایید کرده بود، اما لحظاتی بعد با کمال تعجب خبر رسید که آنها نیز در این حملات کشته شدهاند.
جالب اینجاست که سیف الاسلام به عنوان رابط دستگاه حاکمیت سابق لیبی با تلآویو میتوانست اطلاعات خوبی از ابعاد فعالیتهای پنهان رژیم قذافی با اسرائیل را در اختیار انقلابیون بگذارد و چهره واقعی رژیم سابق لیبی و هماهنگیهای غرب با دیکتاتور را بیشتر برای مردم روشن کند.