خبرگزاری فارس: سردبیر روزنامه "القدس العربی" درپی هلاکت دیکتاتور لیبی با نگارش سرمقالهای ضمن ابراز خوشحالی از پیروزی انقلابیون تاکید کرد که سرهنگ قذافی نیز مانند همتای مصری خود میبایست محاکمه میشد.
به گزارش فارس، خبر کشته شدن "معمر القذافی" دیکتاتور لیبی از عصر دیروز در صدر اخبار رسانههای مختلف جهان قرار گرفت.
داستان مشکوک اعدام قذافی
داستان کشته شدن قذافی به طور خلاصه به این ترتیب بود که پس از پیشروی موفقیت آمیز انقلابیون لیبی در "سرت" زادگاه و محل اختفای سرهنگ، وی برای گریختن به جای دیگر دچار یک اشتباه شد و با رئیس دستگاه اطلاعاتی خود تماس گرفت و از او چارهجویی کرد که همین تماس موجب شد تا نیروهای ناتو او را ردیابی و محل اختفای او را بیابند.
سپس محل مذکور را بمباران کردند که به زخمی شدن قذافی منتهی شد.
هرچند که در اینباره اخبار ضد و نقیضی منتشر شد و برخی اعلام کردند که ناتو هیچ نقشی در دستگیری سرهنگ شترسوار نداشته است.
در نهایت انقلابیون نیز موفق به دستگیری قذافی شدند اما هنوز لحظاتی از این دستگیری نگذشته بود که تیراندازی به سوی سرهنگ و اصابت یک گلوله به سرش به حیات او برای همیشه پایان داد.
هنوز مشخص نیست که چه کسی به طرف او تیراندازی کرده است، برخی رسانهها اعلام کردهاند که یکی از جوانان انقلابی و برخی دیگر اعلام میکنند که یکی از طرفداران سرهنگ او را هدف قرار داده است اما به هرحال کشته شدن قذافی و سپس پسرش "معتصم قذافی" پس از آنکه زنده دستگیر شده بودند، علامت سوالهای زیادی را بی پاسخ گذاشته است که مهمترین آن ماجرای ناپدید شدند امام "موسی صدر" رئیس مجلس اعلای شیعیان لبنان و قراردادهای هنگفت نفتی امضاء شده میان لیبی و غربیها در زیر چادر معروف سرهنگ است. با مرگ قذافی تمامی این امور بصورت رازی پنهان ماند.
به ویژه این که کشته شدن او، ماجرای عجله آمریکا در اعدام صدام دیکتاتور عراق و سانسور جلسات محاکمه او را یادآوری می کند. بسیاری از کارشناسان معتقدند که صدام تنها به این دلیل که دانستههای زیادی برای افشاگری علیه آمریکا داشت، به سرعت اعدام شد.
"عبدالباری عطوان" و سرمقاله "اعدام معمر القذافی"
"عبدالباری عطوان" سردبیر روزنامه فرامنطقهای "القدس العربی" در سرمقاله امروز خود با عنوان "اعدام معمر القذافی" نیز نوشت: صدها هزار لیبیایی امروز مرگ دیکتاتور را پس از آزاد کردن شهرهای "سرت" و "بنی ولید" جشن میگیرند و این امر کاملا پیش بینی شده بود و کاملا هم مشروع است زیرا ملت لیبی بیش از 40 سال است که از ظلم، فساد و طغیان رژیم قذافی رنج میبرند اما آنچه که موجب ناامیدی ما شد، شیوه غیرانسانی بود که با رهبر لیبی پس از زخمی شدن و به اسارت گرفته شدنش برخورد شد.
اعدام دیکتاتور لیبی برخلاف معیارهای اسلامی بود
این نویسنده عرب با تمرکز بر اصول و معیارهای ثابت انسانی و اسلامی مینویسد: ما خود را در شادی مردم لیبی بدلیل سرنگونی طاغوت و بازگشت قدرت به دست این ملت شریک می دانیم اما نمیتوانیم خود را با آنها در کشتن اسرا و تکه تکه کردن اجساد آنها شریک بدانیم.
قذافی زمانی که دستگیر شد در صحت کامل به سر می برد و بر روی پای خود حرکت می کرد و جراحت عمیقی نداشت اما ناگهان او را در آمبولانس و غرق در خون خود دیدیم و سپس اخبار ضد و نقیضی درباره نحوه زخمی شدن و دستگیری او و ...منتشر شد.
قذافی جنایتکار اما اسیر بود
در این سرمقاله آمده است: دین حنیف اسلام، سنت ها و ارزشهای عربی و اسلامی که ما به آن افتخار می کنیم، بر ضرورت توجه به اسیر و اکرام به آن و حتی درمان جراحاتش تاکید دارد و این چیزی است که حضرت محمد (ص) و رهبران فتوحات اسلامی بر آن تاکید داشتند.
عطوان تاکید کرد: قذافی مرتکب جنایات زیادی شده بود و در این جنایات تمام معیارهای اسلامی را زیرپا گذاشته بود. سوزاندن بیش از 1000 زندانی در زندان "ابوسلیم" یکی از آنها بود اما ما انتظار چنین برخوردی از انقلابیون مسلمان را نداشتیم.
حکم اعدام قذافی و دستنشاندههایش در شورای انتقالی صادر شده بود
این نویسنده عرب نوشت که برخی گزارش های خبری در دست دارد که نشان می دهد در شورای انتقالی لیبی حکم اعدام تمام دست نشاندههای رژیم قذافی صادر و اعلام شده است که این افراد نباید زنده دستگیر شوند. "مصطفی عبدالجلیل" رئیس شورای انتقالی لیبی نیز وعده داده بود که چکی به مبلغ دو میلیون دلار برای کسی که سرهنگ را به قتل برساند، خواهد کشید و به او مصونیت کامل خواهد داد تا از هرگونه پیگیرد قضایی به دور باشد.
مرگ پسران قذافی و وزیر دفاع سرهنگ تصادفی نبود
عطوان نوشت: کشته شدن "سیف الاسلام" و "معتصم" دو پسر قذافی و سپس "ابوبکر یونس جابر" وزیر دفاع لیبی پس از مرگ سرهنگ تصادفی نبود.
قذافی باید مانند مبارک محاکمه می شد
"حسنی مبارک" رئیس جمهور مصر کمتر از قذافی دیکتاتور نبوده است اما با او به شویهای کاملا انسانی برخورد شد و در حالی که روی تخت بیمارستان بود در دادگاه حاضر شد و بهترین وکلا نیز ماموریت دفع از او را برعهده گرفتند. با فرزندان مبارک و تمامی ایادی او دقیقا این چنین برخورد شد. این چیزی بود که ما انتظار داشتیم در لیبی نیز محقق شود.
مشکلات فراروی لیبی پس از اعدام قذافی
عطوان تاکید کرد: اعدام سرهنگ قذافی پایان یک مرحله و آغاز مرحلهای جدید در لیبی است و اگر بگویم که مرحله آتی در لیبی دشوارتر از آزاد کردن این کشور بودهاست، مبالغه نکردهام. در اینجا ذکر چند نکته ضروری است.
1- تلاش برای برقراری استقلال و حمایت از حاکمیت لیبیاییها در مقابله با هرگونه نفوذ ناتو و دولتهای عضو آن بسیار دشوار است.
2- حل و فصل اختلافات روزافزون میان دو جناح اصلی در شورای انتقالی لیبی یعنی اسلام گرایان و لیبرالیستها یکی دیگر از مشکلات فراروی لیبی است زیرا هر یک از این دوطرف خود را برحق می داند و به میزان قربانیهایی که در جنگ لیبی داده است، استناد میکند.
3- خلع سلاح شبه نظامیان و ادغام آنها در نیروهای مسلح ملی. زیرا لیبی طی 8 ماه گذشته به جنگلی از سلاح تبدیل شده است و در سایه انتشار این حجم از اسلحه غیرقانونی و بدون جواز نمیتوان به برقراری امنیت در این کشور اطمینان داشت. ضمن این که ما از محمود جبریل نیز شنیدهایم که گفته است هیچ کس به حرف او گوش نمی دهد و به دستورهایش عمل نمیکند به همین دلیل نیز درباره هرج و مرج در لیبی هشدار داده است.
4- آشتی ملی در لیبی گریزناپذیر است. نخستین گام نیز این است که نباید با طرفداران رژیم قذافی با ادبیات کسی که پیروز میدان بوده است، گفتوگو شود. جامعه لیبی، یک جامعه قبیلهای است و ظرفیت اهانت و توهین و خودبرتربینی طرف مقابل را ندارد.
5- دموکراسی یعنی حکومتی عاقلانه و شفاف، حاکمیت قانون، برخورداری از دستگاه قضایی عادل و توجه به برابری و مساوات در تقسیم ثروتها و عدالت اجتماعی. اگر در این میان اگر خطایی صورت گرفت باید فورا راهکاری برای آْن اندیشید زیرا ممکن است آن خطا و اشتباه کوچک به بحرانی بزرگ و چه بسا یک انقلاب منتهی شود.
در سرمقاله القدس العربی آمده است: آنچه که دیروز روی داد پایان خونینی برای یک رژیم خونریز بود اما ملت های عرب بدنبال پایانی خوش و بدون خونریزی بر انقلابهای خود هستند. پایانی انسانی و دموکراتیک.