واحد مرکزی خبر/ خبرگزاری فرانسه در گزارشی از بروکسل به قلم کلیر رُزمبرگ نوشت: ناتو که در جنگ لیبی برای اولین بار در طول تاریخ تشکیل این سازمان، شاهد واگذاری فرماندهی عملیات از آمریکایی ها به کشورهای اروپایی بود، روز جمعه در حال کاستن از دامنه ماموریت در این کشور بود.
نیک ویتنی، اولین رئیس آژانس دفاع اروپا و نیز عضو تحلیلگر شورای روابط خارجی اروپا گفت: (ماموریت لیبی) موفقیت و پیروزی بزرگی برای جسارت سیاسی دیوید کامرون (نخست وزیر انگلیس) و سارکوزی (رئیس جمهور فرانسه) به شمار می رود.
این تحلیلگر افزود: ارزش آن نیز این است که ما هرگز در آینده قابل پیش بینی، برای این قبیل کارها به سازمان ملل مراجعه نخواهیم کرد.
ناتو از حکمی که شورای امنیت سازمان ملل صادر کرده بود فراتر رفت و ماموریت نجات مردم شهر بنغازی را به ماموریت شکار قذافی تبدیل کرد.
به دنبال کشته شدن معمر قذافی و سقوط اخرین پناهگاه های وی، سفرای کشورهای عضو سازمان پیمان آتلانتیک شمالی ناتو قرار است تا ساعاتی دیگر برای بررسی نحوه کاهش دامنه ماموریت شش ماهه در لیبی تبادل نظر کنند.
یک منبع دیپلماتیک گفت از آنجایی که کشورهای درگیر در این ماموریت نگران پایان منظم این عملیات هستند، لذا انتظار می رود بیست و هشت کشور عضو ناتو تصمیم بگیرند بخشی از نیروهای هوایی و دریایی را برای دو هفته دیگر در لیبی حفظ کنند تا در صورت لزوم، توان مداخله را داشته باشند.
آندرس فوگ راسموسن، دبیر کل ناتو در بیانیه ای ضمن استقبال از پایان حاکمیت ارعاب در لیبی گفت این ائتلاف از طریق هماهنگی با سازمان ملل و نیز رهبران جدید لیبی در شورای ملی انتقالی، ماموریت لیبی را به پایان خواهد برد.
راسموسن از شورای انتقالی خواست از اقدامات انتقام جویانه علیه غیرنظامیان بپرهیزد و در مقابله با نیروهای شکست خورده طرفدار قذافی خویشتنداری نشان دهد.
ایگناسیو لاروسا، وزیر دفاع ایتالیا گفت: شکست عملیات ناتو در لیبی می توانست به کشته شدن هزاران هزار نفر دیگر بینجامد.
ایتالیا یکی از هشت کشور اروپایی بود که در هشت هزار حمله هوایی که هواپیماهای ناتو از سی و یک ماه مارس در لیبی انجام دادند، شرکت داشت.
ویتنی گفت: (جنگ لیبی) نشان داد مداخله سازنده می تواند توازن نظامی را در یک منطقه بر هم بزند بدون اینکه شما مجبور شوید همانند افغانستان درگیر تبعات بعدی آن شوید.
(جنگ لیبی) نمونه ای جدید و واقع گرایانه تر است.
ماموریت لیبی اولین نمونه از ماموریت هایی بود که در آن آمریکا کنار رفت و کشورهای اروپایی را در صف پیشرو قرار داد.
با این حال تحلیلگران معتقدند این الگوی جدید مشارکت می تواند به منزله آغاز یک پایان باشد زیرا واشنگتن به صورت فزاینده ای به دنبال تامین منافع راهبردی خود در آسیا و فاصله گرفتن از ناتو است.
جرج جوف از دانشگاه کمبریج و تحلیلگر موسسه گلوبال پالسی معتقد است: مطمئن نیستم که ناتو دیگر ماندنی باشد.
اگر ناتو یک اجتماع آمریکایی نباشد، در این حالت باید نهادی اروپایی باشد ولی مسئله اینجاست که آیا اروپایی ها آمادگی لازم برای سازماندهی آن به شکل یک نیروی موثر را دارند یا نه؟