خبرگزاري دانشجويان ايران -«بهارعربي، بهاري اسلامي است. مردم كشورهاي رهاشده از ستم ديكتاتورهاي مخلوع ايمانشان را نيز رها شده ميبينند. اكنون جنبشهاي اسلامي در اين بهار عربي - اسلامي تلاش دارند، شروعي تازه داشته باشند. اين روند تازه ميتواند تا ديگر كشورهاي عربي و حتي مسلمانان اروپايي نيز گسترش يابد.»
به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، سايت اينترنتي روزنامه "دي تسايت" چاپ آلمان در تحليلي به ارزيابي جايگاه و فعاليتهاي تازه گروههاي اسلامي در كشورهايي پرداخته است كه در بهار عربي دستخوش دگرگونيهاي بنيادين شدهاند. در اين تحليل بهار عربي، بهاري اسلامي خوانده شده و آمده است: «اتحاديه اروپا با وجود نقشي كه در سرنگوني معمر قذافي و جنبش مردم ليبي ايفا كرد و 2.6 ميليارد يورويي كه در اين راه پرداخت، ولي در گزينش استراتژي مناسب در برخورد با خيزشهاي منطقه ناكام و مردد نشان داده است. به عنوان نمونه اروپاييان هنوز نميدانند چه رفتاري با اخوانالمسلمين داشته باشند. اين در حالي است كه كارشناسان زيادي اعتقاد دارند، اين گروه به نيروي تاثيرگذار و تعيين كننده در معادلات منطقه تبديل شدهاست.
اخوانالمسلمين اگرچه در دگرگونيهاي يك سال اخير در صف نخست جاي نداشت ولي در مصر و تونس اجازه فعاليت قانوني يافته و پس از سالها فشار و اختناق ديكتاتورهايي چون مبارك و بنعلي ميتواند حزبهاي سياسي خود را داشته و دست به فعاليت گسترده سياسي بزند.
در اردن هم اين گروه به فعاليت خود افزوده و فرياد اصلاحطلبياش هر روز بلندتر ميشود تا جايي كه اكنون ديگر آشكارا به سياستهاي ملك حسين انتقاد ميكند؛ سياستهايي كه با هدف تضعيف مبارزان مسلمان و قدرت فعاليت آنها در پيش گرفته شد.
اخوانالمسلمين رفته رفته از اهميت بيشتري در ميان كشورهاي عرب منطقه برخوردار ميشود؛ نه تنها در مصر و تونس كه در يمن نيز با وجود نبردهاي داخلياش با عناصر تندروي وهابي، به نيرويي پيشرو تبديل شده است. در ليبي و سوريه هم اخوانالمسلمين نقش پررنگي دارد. به خوبي ميتوان نقش رو به رشدش را در تمام اين ناحيه حس كرد.
اخوانالمسلمين در خاورميانه نقشي محوري بر عهده خواهد گرفت. اين گفته بدان معناست كه ديگر نميتوان آنها را ناديده گرفت و از نظر دور داشت. از همين رو اروپا بايد سياست همكاري با آنها را در پيش بگيرد و بكوشد به آنها نزديك شود. سياستمداران اروپايي نميتوانند چشمان خود را به روي حقيقت بسته و تنها به آنچه در روياي خود ميبينند، دل ببندند.
شايد كاترين آشتون، مسئول سياست خارجي اتحاديه اروپا پيش روي تمام همتايان اروپايياش باشد زيرا اهميت و جايگاه اخوان المسلمين را درك كرده و از خواستش براي گفتوگو با اين گروه اسلامي خبر داده است. شايد او بتواند ديگراني را هم به ميان بياورد.
* تغيير سنتيها
ناظران بسياري از دنياي غرب نميخواستند آنچه را به چشم خود از خيزش جوانان مصري در قاهره و بعدها در يمن، اردن و ليبي ميديدند، باور كنند. خيزشي كه در نظام سياسي و حتي امور ديني دگرگونيهايي اساسي را به بار آورد. اكنون 9 ماه پس از سرنگوني حكومت مبارك در مصر همه برادرانه كنار هم هستند. از اخوانالمسلمين گرفته تا سلفيها، صوفيها و ... آنها اكنون ميخواهند كنار هم نشسته و با هم به گفتوگو بنشينند.
سلفيهاي مصر نيز دگرگون شدهاند. آنها در روزهاي آغازين خيزش مردمي تظاهرات را حرام و ممنوع اعلام كرده بودند ولي با گذشت زمان نگاه و موضع شان را دگرگون كرده و امروز در مصر پس از مبارك چندين و چند حزب سياسي را پايهگذاري كردهاند. سلفيها كه هميشه شركت در انتخابات را حرام ميدانستند اكنون در چرخشي اساسي در كارزار انتخاباتي حضوري پررنگ و فعالانه دارند.
رژيم مبارك در سياستهاي خود همواره ميكوشيد سلفيها را به تندروي واداشته و دستشان را از سياست كوتاه نگاه دارد. ديكتاتور سرنگونشده از سلفيها دستاويزي ميساخت تا اجازه شكلگيري جامعه اسلامي داده نشود. او هميشه دست سلفيها را در انجام اقدامات افراطي باز ميگذاشت و در مقابل سرانشان را گاه و بي گاه دستگير و زنداني ميكرد. مبارك با اين سياست خود را حافظ صلح و جنگجويي قابل اعتماد در برابر افراط گرايي تصوير ميكرد. فعاليتهاي حكومت مبارك در حوزه دين تبليغاتي و نمايشي بودند كه نتيجه عكس دادند.
اكنون جنبشهاي اسلامي در اين بهار عربي - اسلامي تلاش دارند شروعي تازه داشته باشند. اين روند تازه ميتواند تا ديگر كشورهاي عربي و حتي مسلمانان اروپايي نيز گسترش يابد.»