آمریکا نگاه نو / پايگاه اينترنتي گاردين 22 اکتبر 2011 (30 مهر) به مرگ معمر قذافي و پايان عمليات هفتماهه ناتو در ليبي در 31 اکتبر پرداخت و نوشت: شوراي آتلانتيک شمالي پايان رسمي عمليات در ليبي را 31 اکتبر اعلام کرده است
در همين حال، روسيه بر شوراي امنيت سازمان ملل فشار ميآورد تا منطقه پروازممنوع در ليبي را لغو کند. روسيه پيشتر ناتو را به سوء استفاده از قطعنامه سازمان ملل متهم کرده بود. «ويتالي چورکين»، سفير روسيه، روز جمعه گفت: «زمان پايان عمليات از جمله منطقه پروازممنوع فرا رسيده است.» دبيرکل ناتو اواخر روز جمعه گفت 31 اکتبر تاريخ پايان رسمي عمليات خواهد بود. ديپلماتها ميگويند گشتهاي هوايي ناتو براي 9 ماه آينده به عنوان اقدامي محتاطانه بهمنظور تضمين ثبات رژيم جديد ادامه خواهد يافت و با اطمينان يافتن از کاهش خشونتها، اين گشتها نيز کاهش خواهد يافت.
در ادامه مقاله آمده است: اين شورا آرمانهاي دولت جديد ليبي و سازمان ملل را در نظر خواهد گرفت و مطابق حکم سازمان ملل رفتار خواهد کرد. پيروزي در ليبي، ارزشي فراوان و مهم براي اتحاد ناتو دارد و ناکامي حضور دهساله در افغانستان را جبران ميکند. در عين حال، دبيرکل ناتو از موفقيت عملياتهاي ناتو که در 19 مارس با حملات به رهبري آمريکا آغاز شد، اظهار خشنودي کرد. نيروهاي وفادار به شوراي انتقالي ملي ليبي در نهايت با حمايتهاي ناتو موفق شدند روز پنجشنبه معمر قذافي را بکشند. دبيرکل ناتو تشريح کرد: «اين موفقيت نشان ميدهد که آزادي بزرگترين نيرو در جهان است... انتظار داريم عمليات خاتمه يابد... تحقيقات در مورد حوادث مبهم مرگ قذافي نيز به عهده دولت جديد خواهد بود». ناتو در بيانيه روز جمعه اعلام کرد کارواني با حدود 75 خودروي نظامي را که از شهر سرت ميگريخت، بمباران کرده، در حالي که از حضور قذافي در اين کاروان بياطلاع بوده است. يک خودرو در اثر اين حمله از بين رفت و بقيه خودروها پراکنده شدند.
در پايان مقاله آمده است: ناتو بهشدت از سوي روسيه، چين و آفريقاي جنوبي و ساير کشورها مورد انتقاد قرار گرفته است که دليل آن، فراتر رفتن ناتو از حدود قطعنامه سازمان ملل بوده است. مطابق قطعنامه سازمان ملل، ناتو وظيفه داشت از جان غيرنظاميان حفاظت کند؛ اما از اين قطعنامه به عنوان بهانهاي براي تغيير رژيم در ليبي استفاده کرد. شوراي امنيت نيز پيشنويس قطعنامه روسيه در مورد لغو منطقه پروازممنوع را پذيرفته است؛ اما انگلستان و فرانسه پافشاري ميکنند که تداوم منطقه پروازممنوع بهمنظور هماهنگي با شوراي انتقالي ملي ليبي اهميت دارد. بهطور کلي، به دليل اينکه منطقه پروازممنوع، کنترل حريم هوايي ليبي را به ناتو داده است، بسياري انتقال کنترل حريم هوايي به مقامات دولت جديد ليبي را ضروري ميدانند.