ایرنا- تحليلگران سياسي بر اين باورند كه اسلامگرايان در كشورهاي عربي نيز همانند اسلامگرايان تونسي، در انتخابات از ديگر رقباي خود پيشي مي گيرند و آنان پيروز اين ميدان خواهند بود .
به نقل از پايگاه خبري الجزيره ، ' خطار ابودياب ' استاد روابط بين الملل دانشگاه 'باري سود' فرانسه در اين خصوص مي گويد : اينگونه به نظر مي رسد كه اسلام سياسي گذرگاهي اجباري براي تحولات دموكراسي جاري در جهان عرب است زيرا سركوبگري و استبداد در رژيم هاي سابق باعث شده كه مساجد در مقابل كاخ ها به مخالفت برخيزند و با آن مبارزه كنند و اين امر باعث شد كه اسلامگرايان در تونس به پيروزي برسند و البته اين نتيجه در كشورهاي عربي ديگر نيز تكرار خواهد شد .
اينگونه به نظر مي رسد كه جنبش النهضه الاسلاميه بزرگترين پيروز انتخاباتي در انتخابات تونس است كه روز يكشنبه برگزار شد و البته اين نخستين انتخاباتي است كه پس از آغاز بهار عربي در كشورهاي عربي برگزار مي شود .
ابودياب در ادامه مي گويد : نيروهاي اسلام سياسي بارزترين و شناخته ترين نيروهاي موجود در تمام ميادين عربي به شمار مي آيند و از نظر سازماندهي و پشتوانه قدرتمند ترين آن ها نيز هستند .
پيش بيني مي شود كه تجربه تونسي ها در مصر نيز تكرار شود و اخوان المسلمين در انتخابات مجلس اين كشور در 28 نوامبر ( 7 آذر ) به پيروزي برسد .
اخوان المسلمين در مصر و جنبش النهضه الاسلاميه در تونس و اسلامگرايان در ليبي در طي سال هاي گذشته مبارزه سختي با رژيم هاي سركوبگر و استبدادي آغاز كرده اند و اين امر باعث شده كه آن ها در ميان طبقات مختلف اجتماعي محبوبيت زيادي كسب كنند ، جدا از اين فعاليت هاي اجتماعي آنان و شركت در موسسات خيريه اثر گذار و منتسب بودن آنان به دين اسلام نيز بر محبوبيت آن افزوده است .
تحليلگران سياسي بر اين باوراند كه اسلامگرايان در حال درو كردن محصول خود هستند كه در طي سال هاي گذشته كاشته اند .
' انياس لوفالو ' كارشناس فرانسوي خاورميانه مي گويد : جنبش النهضه الاسلاميه تونس خوب مي دانست چگونه شبكه هاي موجود خود را سازماندهي كرده و وارد كار كند و اين در حالي است كه گروه هاي ديگر مجالي براي برنامه ريزي و ارائه آن به مردم نيافتند .
كارشناسان سياسي نسبت به رد نتايج انتخابات همانند انتخابات سال 1991 ميلادي در الجزاير كه جبهه نجات اسلامي اكثريت آراء را به دست آورد و باعث ايجاد يك نزاع خونين چندين ساله شد ، هشدار داده اند .
در حال حاضر پيروزي اسلامگرايان در كشورهاي عربي باعث نگراني شديد غربي ها شده است و آنان بيم آن دارند كه بار ديگر مساله حكومت اسلامي به ميان آيد و مردم كشورهاي اسلامي و عربي خواهان چنين حكومت هايي شوند .
در ليبي ، سخنان مصطفي عبدالجليل رئيس شوراي ملي انتقالي در مورد مرجع بودن دين اسلام براي وضع قانون جديد در ليبي باعث ايجاد سوال ها و نگراني شديد غربي ها شده است .
كارشناسان بر اين عقيده اند كه احزاب اسلامي در فعاليت هاي سياسي خود با موانع مختلفي روبرو خواهند شد زيرا آنان ناچار خواهند شد براي تشكيل دولت تا حدودي از مواضع خود عقب نشيني كنند و به ائتلاف با گروه هاي ديگر بپردازند زيرا اين امكان كه آنان اكثريت آرائ را در تمام كشورهاي عربي به دست اورند ، امري دشوار به نظر مي رسد .
ابودياب در مورد شرايط كنوني كشورهاي عربي مي گويد : اين يك مرحله انتقالي جديد است و نيروهاي سياسي ديگر در حال تكميل برنامه ها و طرح هاي خود هستند و مردم منتظراند تا ببينند گروه هاي مختلف سياسي چه راه حل هاي سحر آميزي براي حل مشكلاتشان ارائه مي دهند .
'نديم شحاده 'پژوهشگر مركز مطالعاتي شاتهام لندن نيز در اين خصوص مي گويد : اسلامگرايان در گذشته با مبارزه با مبارك و بن علي و امثالهم محبوبيت خاصي در ميان مردم كسب كرده بودند و حال بايد منتظر ماند كه آنان چه طرح ها و برنامه هايي براي جذب مردم دارند .
شحاده تاكيد كرد كه شهروندان عربي كه از بند ترس و وحشت و ديكتاتوري آزاد شده و طعم آزادي را چشيده اند ، بار ديگر راضي نمي شوند اين آزادي از آنان گرفته شود و اكنون زمان تك حزبي به پايان رسيده است .