شمال آفريقا

خبرگزاري دانشجويان ايران -مشاور مقام معظم رهبري در امور بين‌الملل با اشاره به موضوع بيداري اسلامي گفت: وقتي كه چنين اتفاق‌هايي مي‌افتد كاملا قابل پيش‌بيني است كه هركدام از جناح‌هاي مختلف فكري و سياسي سعي كنند قيام مردم را به نفع خودشان مصادره كنند، اما ترديدي نيست كه الگوي اين كشورها انقلاب اسلامي ايران است.


به گزارش خبرنگار ايسنا، دكترعلي‌اكبر ولايتي كه در حاشيه هجدهمين نمايشگاه بين‌المللي مطبوعات و رسانه در نشستي با موضوع "بيداري اسلامي" كه در سراي روزنامه‌نگاران ايران برگزار شد، طي سخناني اظهار كرد: موضوع بيداري اسلامي موضوع اصلي جهان اسلام در حال حاضر است كه طبيعي است ايران هم به عنوان پيشتاز بيداري اسلامي اين موضوع برايش از اولويت برخوردار باشد.

وي ادامه داد: بناي بيداري اسلامي بازگشت به ارزش‌هاي اسلامي است و در جهان اسلام و امروز در جهان عرب به طور خاص، خواسته عامه مردم بعد از سرخوردگي از قضيه نحله‌هاي فكري اين است كه به ارزش‌هاي اسلامي خويش برگرديم .

ولايتي تصريح كرد: وقتي صحبت از بيداري اسلامي مي‌شود مفهوم مخالفش اين نيست كه مسلمانان در خواب بودند و حالا بيدار شدند، بلكه معنايش اين است كه يك غفلت تحميلي در جهان اسلام وجود داشت.

وي در بيان شاخص‌هاي بيداري اسلامي گفت: از شاخصه‌هاي بيداري اسلامي اين است كه مردم در اظهارنظرهايشان به صورت خيلي مشخص در راي دادنشان به اسلام راي دادند و اسلام را انتخاب كردند. در مصر در جهت اسلامي كردن اصلاحاتي انجام دادند واين مساله را به راي گذاشتند البته عده‌اي با برگزاري رفراندوم مخالفت كردند اما با وجود اين رفراندوم برگزار شد و 77 درصد مردم مصر به اسلامي شدن راي دادند.

مشاور مقام معظم رهبري در امور بين‌الملل گفت: در يك تحول سياسي بسيار فراگير در جهان اسلام به خصوص در منطقه مهم خاورميانه وقتي كه نظام‌هاي ريشه‌دار منطقه يكي پس از ديگري سرنگون مي‌شوند كاملا قابل پيش‌بيني است كه جناح‌هاي فكري هر كدام سعي كنند اين قيام مردم را به نفع خودشان مصادره كنند . به عنوان مثال غربي‌ها مي‌گفتند اين موج دموكراسي خواهي و يا انقلاب‌هاي رنگي است ، بعضي‌ها يك سنگر عقب نشستند و گفتند شبيه بعضي كشورها كه حاكمين آنها مسلمانان اما در سياست‌شان اسلام را دخالت نمي‌دهند و بالاخره گروه سوم معتقدند اينها خواستار بازگشت كامل به اسلام هستند.

وي ادامه داد: در اينكه الگوي اين كشورها انقلاب جمهوري اسلامي ايران است ترديدي نيست ولي معنايش اين نست كه آنچه در اين كشورها اتفاق مي‌افتد همانند ايران باشد. تاكيد حكومت ما بر اجراي احكام اسلامي است. حالا اينكه هرچقدر در اين زمينه موفق شويم بحث ديگري است، اما جمهوري اسلامي ايران عليرغم 32سال مشكلات همچنان پيش رفته و طبيعي است كه الگوي اين كشورها باشد ولي نبايد انتظار داشته باشيم آنچه در ايران جاري است در آنجا هم اتفاق بيفتد.

ولايتي گفت: در تونس حرفهاي مختلفي زده مي‌شد، رجال مختلفي از كشورهاي غربي سعي كردند اعمال نفوذ كنند اما مردم تونس با رايي كه روز يكشنبه دادند باز هم غربي‌ها را غافلگير كردند واين نشان مي‌دهد كه در اين قيام مردم هستند كه نقش اصلي را بازي مي‌كنند. اين امواج بيداري اسلامي متوقف نخواهد شد و ادامه آن نه به اراده يك شخص يا جناح خاص است و همچنين نه يك شخص يا جناح خاص مي‌تواند جلوي آن را بگيرد چون مردم در صحنه هستند.

ولايتي در تبيين مرزبندي جريانات سوريه با ديگركشورها گفت: ما در جامعه سوريه نيستيم ولي آنچه كه از اخبار و تحليل‌ها بر مي‌آيد و با شناختي كه ما از سوريه داريم تحليل اين است كه در سوريه حتما نياز به اصلاحاتي بوده و هست واخبار هم حاكي از اين است كه سوريه به دنبال ايجاد اصلاحات است. مطلب دوم اينكه ماهيت حكومت سوريه با ماهيت حكومت ليبي و مصر تفاوت دارد؛ چون فلسطين در خط مقدم مبارزه با اسراييل بوده است. مردم در اين كشور خواسته‌هايي در رابطه با منافع ملي و اسلامي‌شان دارند. البته بايد در نظر داشت مساله فلسطين همچنان حرف اول را در جهان اسلام مي‌زند به دليل اينكه فلسطين بخش مهمي از سرزمين‌هاي اسلامي، ‌قبله اول جهان اسلام است و اينكه در فلسطين رژيمي كاشته شده كه غرض آن تسلط بر كل جهان اسلام است و شعارشان هم از نيل تا فرات است. حالا كه چنين است حضور اسراييل در اين منطقه خطري براي اسلام و كشورها است و اگر كسي اسلامي فكر نكند بايد از لحاظ منافع ملي احساس خطر كند.

خبرنگاري سوال خود را اين گونه مطرح كرد كه آيا اعتراضات موجود در كشورهاي غربي ترفندي از سوي آنها براي داشتن حق قانوني براي حمله به كشورهاي ديگر نيست؟ گفت: اين مساله از اعتراضات فهميده نمي‌شود . اينكه مشكلات اقتصادي در اين كشورها وجود دارد ترديدي نيست و اينكه اين مشكلات بر روي طبقات ضعيف فشار مي‌آورد هم درست است. حالا حاكمين آنها چطور ميخواهند از اين قضيه استفاده كنند؟ ولي ربطي به مردم ندارد.

خبرنگاري به مواضع رييس‌جمهور در موضوع بيداري اسلامي اشاره كرد و پرسيد آيا ايران در بحث بيداري اسلامي ضعيف عمل نكرده است؟ كه ولايتي در پاسخ گفت: سياست جمهوري اسلامي ايران در مسائل اساسي جهاني توسط مقام معظم رهبري بارها اعلام شده است . از زماني كه امواج بيداري اسلامي آغاز شد ايشان در موارد گوناگون بيداري اسلامي را تبيين كردند و آنچه كه ايشان فرموده‌اند به وقوع پيوسته است و من فكر نمي‌كنم كه در اين زمينه ضعيف عمل كرده‌ايم.

وي در رابطه با تاثير انتخابات تونس در تحولات منطقه گفت: همانطوري كه اين قيام‌ها به خودسوزي يك جوان تونسي آغاز شد حتما پيروزي اسلام‌گرايان تونس در راي مردم ديگر كشورها مثل مصر تاثيرگذار خواهد بود.

ولايتي در پاسخ به سوالي در رابطه با سناريوي آمريكايي مبني بر ترور سفير عربستان در آمريكا از سوي ايران گفت: اينها اتهامي زده‌اند واين اتهام كاملا بي‌پايه است به طوري كه حتي در داخل آمريكا مورد نقد بعضي از اصحاب فقه وسياست قرار گرفته است و همزمان با اين به قضيه حقوق بشر پرداختند و اجراي حدود الهي در ايران را خلاف حقوق بشر عنوان كردند و گزارش عليه ايران تهيه كردند. اين اولين بار نيست كه اين اتهامات زده مي شود ولي اين اتهامات پايه و اساسي ندارد.


صفحه مناسب چاپ پیشنهاد این صفحه از این خبر یک pdf بساز

سایر خبرها

  • ۱۷ تیر ۱۴۰۲ - ۰۹:۴۱ استقبال امیرعبداللهیان از همتای الجزایری در تهران
  • ۱۷ تیر ۱۴۰۲ - ۰۹:۴۰ دیدار سفیر ایران با وزیر خارجه سیرالئون
  • ۱۷ تیر ۱۴۰۲ - ۰۹:۳۹ ملاقات سفیر ایران با زندانیان ایرانی در موزامبیک و کسب اطلاع از سلامت آنها
  • ۱۷ تیر ۱۴۰۲ - ۰۹:۳۸ رسانه اماراتی: حمیدتی و البرهان دیدار می‌کنند
  • ۰۴ تیر ۱۴۰۲ - ۰۴:۳۹ گفت‌وگوهای منطقه‌ای بن‌سلمان و السیسی در پاریس
  • ۰۴ تیر ۱۴۰۲ - ۰۴:۳۸ مغرب نشست «النقب» را به تعویق انداخت
  • ۰۴ تیر ۱۴۰۲ - ۰۴:۳۷ سودان جنوبی مرزهایش با سودان را بست
  • ۰۴ تیر ۱۴۰۲ - ۰۴:۳۶ دیدار سفیر ایران با رئیس مجلس نمایندگان تونس
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۶ تأسف وزیر خارجه مصر از موضع اتحادیه اروپا درباره سوریه
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۵ امیرعبداللهیان: توسعه روابط با کشورهای آفریقایی در دستورکار دولت است
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۴ کنعانی حمله تروریستی در اوگاندا را به شدت محکوم کرد
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۳ تصمیم دولت بورکینافاسو برای راه‌اندازی سفارت در تهران
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۲ رئیس حزب‌ الوفد رسما نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری مصر شد
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۸ تمدید سه روزه آتش‌بس در سودان
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۷ کرملین: تحقق طرح صلح آفریقا درباره اوکراین سخت است
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۶ دعوتنامه اردوغان برای السیسی
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۶ 17 غیرنظامی سودانی از جمله چند زن و کودک در حمله هوایی کشته شدند
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۵ کشته شدن 38 دانش‌آموز اوگاندایی در یک حمله تروریستی
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۴ یونیسف: بیش از 1 میلیون کودک به علت جنگ در سودان آواره شدند
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۳ «نیروهای پشتیبانی سریع» سودان، ارتش را به مثله کردن 2 عضو خود متهم کردند
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۲ العربیه از تشکیل کمیته‌ ایرانی-مصری برای احیای روابط خبر داد
  • ۲۲ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۷ سفر نخست‌وزیر عراق به قاهره با محوریت ایران و تقویت روابط
  • ۲۲ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۶ تشدید جنگ داخلی در سودان پس از پایان آتش‌بس 24ساعته
  • ۲۲ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۵ رژیم صهیونیستی به دنبال تولید تسلیحات در مغرب
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۸ وعده ایتالیا برای کمک ۷۰۰ میلیون یورویی به تونس
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۷ نشست شورای همکاری خلیج فارس و مصر درباره مسائل منطقه‌
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۶ مشارکت رژیم صهیونیستی در رزمایش «شیر آفریقا» در مغرب
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۵ درگیری‌های خونین بین مردم و نیروهای امنیتی در سنگال
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۴ کشته شدن ده‌ها کودک در شمال نیجریه در پی حمله مردان مسلح
  • ۱۳ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۶ تمایل کومور برای ازسرگیری روابط رسمی با ایران