ديپلماسي ايراني: با كشته شدن قذافي، اقامه دعوا عليه چهرههاي سابق ليبيايي آغاز شده است. در حال حاضر نخستين قرعه به موسي كوسا، وزير امور خارجه سابق معمر قذافي كه در دوران حمله ناتو به ليبي و آغاز انقلاب عليه معمر قذافي در ماه مارس با قبول شرط بريتانيا مبني بر جدايياش از قذافي پناهنده اين كشور شده بود، افتاده است.
به گزارش پايگاه خبري تحليلي ايلاف، زندانيان سابق زندانهاي ليبي در دوران حكومت سياه معمر قذافي، عليه موسا كوسا اقامه دعوا كردهاند و ميگويند كه وي در دوران حكومت قذافي آنها را شكنجه كرده و در بسياري از اعدامها خود شخصا دست داشته است. حتي گزارش شده وي در موردي به يك زنداني با عصاي برقي تجاوز كرده است.
مفتاح الذوادي، يكي از زندانيان سابق كه يكي از فرماندهان مقاومت سري ليبي بوده است در اين باره ميگويد: «در فاجعه زندان وحشتناك ابوسليم كوسا خودش حاضر بود. در آن زندان 1200 نفر پس از قيام اعتراضيشان عليه نظام قذافي در سال 1996 اعدام شدند.»
وي همچنين گفت: «جلادهاي قذافي 1200 زنداني را اعدام كردند و موسي كوسا نيز يكي از كساني بود كه در آن حادثه شخصا حضور داشت و اعدامها را هدايت كرد.»
كوسا در سال 1980 سفير ليبي در لندن بود اما پس از آن كه ثابت شد در بسياري از ترورهاي مخالفان نظام قذافي در خارج دست داشته است و به خصوص عمليات ترور دو نفر از رهبران مخالف قذافي مقيم لندن را شخصا هدايت ميكرده، از بريتانيا اخراج شد.
كوسا در ماه فوريه در حالي كه چند ماهي از آغاز انقلاب گذشته بود، در كسوت وزير امور خارجه حاضر شد و دو كنفرانس مطبوعاتي در طرابلس، پايتخت ليبي برگزار كرد و در آن از نظام قذافي قبل از فرارش به لندن از طريق تونس، تمام قد دفاع كرد.
به رغم اين كه كوسه متهم به دست داشتن در حادثه تروريستي لاكربي در اسكاتلند در سال 1988 است و تحت پيگرد قانوني قرار دارد، دولت بريتانيا به او اجازه داد كه در نشست ليبي در قطر به دوحه سفر كند و از آن موقع تا كنون وي اين كشور را ترك نكرده است.
روزنامه ديلي تلگراف در ماه ژوئيه گزارش داد كه وي در يك سوئيت فاخر در هتل گران قيمت فور سيزنز، ساكن است و ميهمان حكومت قطر محسوب ميشود و نيروهاي امنيتي قطر مسئول تامين امنيت او را بر عهده دارند.
نوري البوركي، يكي از افراد سازمان امنيت حكومت قذافي كه در ابتدا زير دست كوسه فعاليت ميكرد ولي بعدا به جرم دست داشتن در قيام 1996 به زندان ابوسليم افتاده بود، با شركت در يكي از برنامههاي بيبيسي گفت: «من را در زندان به دستور كوسا آن قدر زدند تا بدنم مانند مرده بيحس شد. پس از آن بعد از آن كه مرا به يك صندلي خاص بسته بودند كوسا به سراغم آمد و بازجويي را آغاز كرد. او ميدانست كه من شكنجه شدهام و به شرف و حيثيتم توهين شده و ظالمانه دستگير شدهام.»
الذوادي، يكي از افرادي كه در سال 2006 با كوسا مذاكره كرده بود و به او وعده داده شده بود كه اگر خود را تسليم كند با او بدرفتاري نخواهد شد نيز در اين برنامه بيبيسي ميگويد: «به اين وعده اعتماد كردم و تسليم شدم. در ابتدا از لباسهايم مرا گرفتند و به زندان بردند و در حالي كه از من بازجويي ميكردند موسي كوسا با عصاي برقي به گردنم ميزد و تا حرف ميزدم ميگفت خفهشو تا اين كه با عصاي برقي به زانويم زد و آن را شكست.»
روزنامه ديلي تلگراف مينويسد، موسي كوسا هر گونه مصاحبهاي را رد ميكند و ميگويد كه دولت بريتانيا به او اجازه داده است كه پس از ترك بريتانيا آزادانه سفرهاي دريايي انجام دهد.