ایسنا- يك كارشناس مسايل آفريقا گفت: انتخابات اخير تونس و پيروزي حزب اسلامگرا نظر برخي از كارشناسان مبني بر اينكه تحولات اخير بيداري اسلامي است را تاييد كرد.
احمد بخشي در گفتوگو با خبرنگار سياسي خارجي خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا) درباره پيروزي حزب اسلامگرا در تونس اظهار كرد: بدنه وساختارهاي كشورهاي خاورميانه و شمال آفريقا كه از ده ماه گذشته تاكنون در تحولات به سر ميبرند اسلامي است، اما به دليل برخي از مشكلات ناشي از بحرانهاي متعدد اين تحولات در آنها رخ داده است و به نظر ميرسد نتيجه اين بحرانها به نوعي بيداري اسلامي است، البته نوع بيداري اسلامي در كشورهاي مختلف متفاوت است.
وي با اشاره به تحولات تونس ادامه داد: كشورهاي در حال تحول مانند تونس با بحران هويتي درگير بودند؛ زيرا ساختار و بافت اين كشورها اسلامي است. به طور مثال جمعيت تونس مسلمان و آداب و رسوم اسلامي دارد و جنبشهاي رخ داده در اين كشور رنگ و بوي اسلامي گرفت و مردم به دنبال احياي هويت سركوب شده اسلامي خود بودند و بدين شكل گرايش مردم به سمت اسلامگرايي است.
وي افزود: بايد مشاهده كرد كه تمام تحولات رخ داده در ليبي، مصر و تونس به علت بحران هويت بوده و بر همين اساس مردم انقلاب كردند اما بدنه و ساختار كشور از گذشته رنگ و بوي اسلامي داشت و آنها هويت اسلامي بر زمين مانده خود را احياء كردند.
اين كارشناس مسايل آفريقا با اشاره به انتخابات تونس نيز گفت: در انتخابات اخير در تونس90 كرسي حزب النهضه به دست آورد كه اين حزب اسلامگرا، گرايش به اسلام معتدل دارد. بر همين اساس الغنوشي اعلام ميكند كه ما حالت اعتدال را در اسلام را دنبال كرده و بيشتر تمايل به حزب اسلامگراي تركيه داريم.
وي ادامه داد: با توجه به اينكه اين حزب نتوانسته است 1+50 در مجلس موسسان را به دست آورد به همين دليل مجبور است ائتلافهايي را با گروهها و احزاب ديگر ايجاد كند و در همين راستا بايد اين حزب بخشي از قدرت و خواستههاي خود كوتاه بيايد البته اين حزب بيشتر متمايل به ائتلاف با گروههاي اسلامگراي ديگر است.
وي اظهار كرد: اما بايد به اين نكته توجه كرد چون مجلس موسسان بحث ايجاد يك دولت موقت و قانون اساسي جديد را مطرح ميكند به همين دليل تلاش ميكند كه با گذشت زمان گروههاي ديگر به صورت اپوزيسيون در مقابلشان قرار نگيرد؛ زيرا بيشتر مشروعيت اين حزب كاريزمايي و به دليل مبارزات الغنوشي با رژيم سابق است كه ممكن است پس از مدتي اين مشروعيت كاريزمايي از بين برود، به همين دليل اين حزب ممكن است به بسياري از مطالبات مردمي كه حتي اسلامي نيز نباشد، عمل كند.
بخشي افزود: حزب النهضه بايد به جاي بحث كاريزمايي، بحث كاركرد حزبي را دنبال ميكند و در همين راستا بايد به جاي مقابله با ديگر احزاب يك نگاه تعاملي داشته باشند تا بعدها در انتخابات بعدي هم بتواند فعاليت كند. در كل انتخابات اخير تونس و پيروزي حزب اسلامگرا نشان داد كه نظر كارشناسان مبني بر اينكه تحولات بيداري اسلامي است را تاييد كرد.
وي ادامه داد: همچنين ديدگاه ديگر اين است، اسلامگراي معتدل نگاه به حزب عدالت و توسعه تركيه دارد و اين همان شرايطي است كه آمريكا براي دنبال كردن سياست خاورميانه بزرگ پيگيري ميكرد تا بدين شكل به حضور خود در شمال آفريقا ادامه داده و تيغ اسلام گرا را كندتر كرده و اسلامگراهايي معتدل ايجاد كند كه بتواند با آنها روابط خود را ادامه دهد كه هم اسلام در اين كشورهاي شمال آفريقا حفظ شود هم آمريكا بتواند به حضور خود تداوم بخشد.