خبرگزاري موج - بين سرمايه گذاران شرق و غرب رقابت تنگاتنگي براي بهره مندي از فرصت هاي عظيم سرمايه گذاري ليبي در حال شكل گيري است.
به گزارش خبرنگار بين الملل خبرگزاري موج، شركتهاي بزرگ شرقي و غربي كه در زمينههاي امنيتي، انرژي، زيربنايي و ساخت و ساز فعاليت دارند، حساب ويژه اي براي فرصت هاي سرمايه گذاري و بازارهاي بكر ليبي پس از سقوط دولت قذافي باز كرده اند.
به زعم سرمايه گذاران غربي، كشور ليبي پس از رهايي از40 سال حكومت ديكتاتوري معمر قذافي، يك فرصت تجاري بزرگ به شمار مي آيد و مالكان شركت هاي چند مليتي شرقي و غربي براي بهره مندي از اين فرصت بسيج شده اند.
ليبي با ذخاير نفتي عظيمي كه در اختيار دارد، مي تواند نيازهاي مالي سرمايه گذاران را به راحتي تامين نمايد و اين موضوع ضريب اطمينان سرمايه گذاري در اين كشور را نيز بالا برده است.
لذا، از يك طرف حكومت جديد ليبي به خاطر كمك هاي نظامي ناتو در مبارزه عليه قذافي خود را به شدت مديون غرب مي داند و اين مسئله موقعيت مناسبي براي شركتهاي غربي فراهم ساخته است و از سوي ديگر، جذابيت هايي كه شركت هاس شرقي براي بازارهاي ليبي ايجاد مي كنند، به سرعت موجب توسعه سرمايه گذاري آنان در بخش هاي مختلف صنعتي اين كشور خواهد شد.
در نتيجه، رقابت شديدي ميان شركتهاي شرقي و غربي در بازارهاي ليبي رخ داده است و اين شركت ها به شدت تلاش مي كنند تا قراردادهاي مهم را با دولت موقت اين كشور به نتيجه برسانند.
در همين راستا نيز سفرهاي مكرري از سوي وزراي خارجه كشورهاي غربي از جمله آمريكا، انگليس و ايتاليا به ليبي روي داده است و مقامات اين كشورها طي ملاقات با مسئولان دولت انتقالي ليبي، وعده هاي متعددي را براي حمايت هاي مالي و اقتصادي از اين كشور مطرح نموده اند.
همچنين، پس از سقوط حكومت قذافي، هيئت هاي تجاري و اقتصادي متعددي نيز از ليبي بازديد كرده اند كه براي مثال مي توان به سفر هيئتي متشكل از مسئولان 80 شركت بزرگ فرانسوي در بيستم ماه اكتبر (28 مهر) جهت مذاكره با مسئولان شوراي ملي انتقالي و حكومت موقت ليبي اشاره كرد.
همچنين فيليپ هاموند، وزير دفاع انگليس نيز پيش از اين طي سخناني شركتهاي انگليسي را تشويق كرده بود كه به سرعت رهسپار ليبي شوند تا از فرصت هاي بزرگ تجاري اين كشور بهره مند گردند.
شايان ذكر است كه ديويد حمود، رئيس و مدير اجرايي اتاق بازرگاني آمريكايي- عربي نيز خاطرنشان كرده است كه در حال حاضر ليبي صحنه رقابت شديد شركتهاي اروپايي و آسيايي بر سر عقد قراردهاي تجاري با اين كشور است.