واحد مرکزی خبر/ تحلیلگران می گوید دولت دیلما روسف رییس جمهور برزیل به دنبال ادامه سیاست تقویت همکاری استراتژیک با کشورهای افریقایی است.
تحلیلگران می گویند روسف به شدت در تلاش برای ادامه سیاست هایی است که لولا داسیلوا رییس جمهور پیشین برزیل با هدف تقویت مناسبات استراتژیک با افریقا پایه گذاری کرد.
افریقا که قاره ای ثروتمند از نظر ذخایر زیر زمینی به شمار می رود، آخرین جبهه برای جهان سرمایه داری به شمار می رود.
روسف که ماه گذشته در نخستین سفر خود به افریقا، از کشورهای افریقای جنوبی، موزامبیک و آنگولا دیدن کرد این ماه قصد دارد تیمی از کارشناسان تجاری و کارآفرینان برجسته این کشور به این سه کشور بفرستد.
برنامه های روسف برای افریقا در حالی در مرحله اجرا قرار گرفته است که وی تاکنون بیشتر درگیر مسایل داخلی از جمله فساد مالی و تلاش برای کاهش شکاف فزاینده میان طبقه ثروتمند و فقیر این کشور بوده است.
وی در حوزه سیاست خارجی اولویت نخست خود را به مناسبات با همسایگان خود در منطقه امریکای لاتین به ویژه اعضای بلوک تجاری مرکوسور یعنی اروگوئه، پاراگوئه، آرژانتین و ونزوئلا گذاشته است.
با این حال کارشناسان می گویند این کشور همچنین به شدت در تلاش برای دستیابی به اتحاد استراتژیک با افریقا است و قصد دارد از این طریق هدف خود برای تبدیل شدن به پنجمین اقتصاد بزرگ جهان در سال دو هزارو بیست و دو را محقق سازد.
در حالی که بیش از نیمی از جمعیت این کشور افریقایی تبار هستند، این کشور از جایگاه بسیار مناسبی برای رقابت با قدرتهای بزرگی نظیر امریکا چین فرانسه و انگلیس برای دستیابی به ثروتهای زیر زمینی افریقا برخوردار است.
حجم تبادلات تجاری افریقا و برزیل در سال دو هزار چهار میلیارد و دویست میلیون دلار بود که این رقم در ماه سپتامبر به بیست میلیارد دلار رسید.
از این میزان هشت میلیارد و هفتصد میلیون دلار آن سهم صادرات برزیل بوده است که بیشتر آن شامل محصولاتی از جمله نفت خام بوده است.
لوییز ایناسیو لولا داسیلوا رییس جمهور سابق برزیل نخستین رییس جمهور این کشور بود که افزایش نفوذ این کشور در افریقا را از جمله برنامه های اصلی سیاسی خارجی برزیل قرار داد.
وی در دوران ریاست جمهوری خود از سال دو هزار و سه تا دو هزار و ده میلادی دستکم ده بار به افریقا سفر کرد و این نکته را بارها به همتایان افریقایی خود گوشزد کرد که برزیل پس از نیجریه دومین کشور از نظر جمعیت سیاه پوست در جهان به شمار می رود.
پیو پنیا فیلو تحلیلگر امور افریقا در دانشگاه برازیلیا می گوید: quotation mark فکر می کنم روسف نیز به این سیاست ادامه خواهد داد اما پیگیریهای وی برای توسعه مناسبات با افریقا به اندازه لولا نخواهد بود.
وی گفت لولا به علت عدم توجه به حقوق بشر در مناسبات خود با کشورهای افریقایی با انتقادات زیادی روبرو بود با این حال روسف اهمیت زیادی به حقوق بشر می دهد و تلاش می کند که در افریقا رویکردی چند جانبه گرایانه داشته باشد.
وی آنگولا، نیجریه و افریقای جنوبی را کشورهایی معرفی کرد که می توانند در سالهای آتی تبدیل به شرکای برزیل شوند.
افریقای جنوبی از جمله کشورهایی است که هم عضو گروه اقتصادهای نوظهور بریک و هم گروه ایبسا است که در واقع گروه سه دموکراسی نوظهور نیمکره جنوبی شامل هند برزیل و افریقای جنوبی به شمار می رود.
آنگولا نیز که کشوری پرتغالی زبان است مشترکات فرهنگی زیادی با برزیل دارد.
اجداد بسیاری از برزیلیهای سیاه پوست در واقع آنگولایی هایی هستند که به عنوان برده به آن سوی اقیانوس اطلس برده شده اند.
برزیل همچنین مبادلات بسیار گسترده ای در زمینه نفت و فعالیت های اکتشافی با نیجریه و آنگولا دارد.
این کشور همچنین به ویژه در بخش سلامت کمک های بسیار فراوانی به کشورهای پرتغالی زبان افریقا مانند دماغ سبز، گینه بیسائو، موزامبیک و سائو تومه کرده است.
خبرگزاری فرانسه از برازیلیا گزارش داد، این کشور قدرتمند امریکای جنوبی استراتژی ریشه کن کردن فقر را با موفقیت اجرا کرده است و سالانه به حدود چهل و پنج میلیون کودک در مدارس غذا می دهد.