واحد مرکزی خبر/ خبرگزاری فرانسه در گزارشی از خرطوم به قلم سیمون مارتلی نوشت تحلیلگران عقیده دارند وخامت روابط بین خرطوم و جوبا پس از درگیری ها در طول مرزهای دو طرف، گفتگوهای پس از جدایی بین دو کشور را به خطر می اندازد اما احتمال کمی وجود دارد که دو طرف با هم وارد جنگ شوند.
پنجشنبه ، سالوا کر رئیس جمهوری سودان جنوبی هشدار داد کشورش که از نهم ژوئیه کشوری مستقل است ،آماده نیست که بار دیگر کشورش را در جنگی با شمال فدا کند اما او همچنین سودان را به بهانه جویی برای در اختیار گرفتن کنترل میدان های نفت خیز سودان جنوبی متهم کرد.
کمی پس از آن ، مقامات سودان جنوبی اعلام کردند خرطوم چندین حمله مرگبار به خاک این کشور انجام داده است .
مقامات سودان جنوبی به یک مورد حمله هوایی به یکی از اردوگاه های آوارگانی که از کردفان جنوبی گریخته اند، اشاره کرد.
کردفان جنوبی از ایالت های سودان هم مرز با سودان جنوبی است که صحنه درگیری های بین ارتش سودان و شورشیان است.
خرطوم اساسا این ادعاها را رد و به نوبه خود جوبا را به حمایت از شورشیان سودان که بسیاری از آنان در طول جنگ داخلی ( هزار و نهصد وهشتاد وسه تا دو هزار و پنج با دو میلیون کشته) در کنار جنوبی ها جنگیده اند، متهم کرده است.
به عقیده کارشناسان ، این خشونت ها گفتگوها درباره مسایلی را که از زمان تقسیم دو کشور همچنان معوقه باقی مانده است به ویژه تقسیم دارایی های نفتی ، آینده منطقه مورد مناقشه ابیی و مسیر دقیق مرز ،پیچیده خواهد ساخت.
فواد حکمت تحلیلگر گروه بین المللی بحران توضیح می دهد: این اوضاع سالمی نیست.
اتحادیه آفریقا می کوشد دو طرف را برای گفتگوها در آدیس آبابا گردهم آورد اما این کار همچنان دشوار است.
وی گوید: برخی مشکلات که باید حل شود، به ویژه مشکل ابیی، بسیار پیچیده است و مستلزم عزم مطلوب سیاسی است که هم شمالی ها و هم جنوبی ها ، از آن بی بهره اند.
عمر البشیر رئیس جمهوری سودان در نطقی که یک هفته پیش در کورموک ( شهری شورشی در ایالت نیل آبی سودان که چند روز قبل از آن به تصرف ارتش در آمد ) بیان کرد ، جنوب سودان را به خیانت متهم کرد و هشدار داد ارتش سودان آماده جنگ است.
مجدی غزولی از تحلیلگران سودانی موسسه دره ریفت با کم اهمیت خواندن این تهدیدها می گوید: لفاظی های زیادی وجود دارد اما واقعا چیزی وجود ندارد که اعلام کند اینها می خواهند به زودی با هم وارد جنگ شوند.
به گفته وی ، نطق پیروزمندانه بشیر در کورموک اساسا با هدف تاثیر گذاری بر افکار عمومی سودان انجام شد.
به این ترتیب ، اتهامات سالوا کر در خصوص چشمداشت سودان به میدان های نفتی ، به ویژه درخواستی برای کمک بین المللی بود.
غزولی می گوید: و هدف از حملات ارتش سودان به خاک سودان جنوبی پیش از همه پایگاه های پشتیبانی شورشیان کردفان جنوبی بود.
دو کشور به طور مرتب همدیگر را به مسلح کردن گروه های شورشی در طول مرزها متهم می کنند.
غزولی در این خصوص تردیدی ندارد اما در عین حال عقیده دارد هدف عمدتا به شکلی نشان دادن قدرت بازوها برای تاثیر گذاری بر گفتگوهای آینده است.
راجر میلدلتون کارشناس سودانی در گروه مطالعاتی چتم هاوس لندن خاطر نشان می کند تاریخ مناقشه سودان و منطقه آن با حمایت دولت ها از گروه های شورشی یا مخالف در کشورهای همسایه تجلی یافته است.
وی تاکید می کند فکر اینکه سودان جنوبی از فعالیت های شورشیان سودان حمایت کند بسیار واقعگرایانه تر از فکر جنگ در سطح وسیع بین دو کشور است .
به گفته این کارشناس ، دو کشور که پیش از این با چالش های داخلی گسترده تری توام با دشواری های وخیم اقتصادی مقابله کرده اند ،آماده نیستند وارد جنگ هزینه بر جدیدی شوند .
وی هشدار داد : اما درگیری های مرزی پایان نمی یابد.
میدلتون هشدار می دهد این تنش ها به گفتگوهای پس از جدایی لطمه وارد می کند و هرچنه به مسایل مرتبط با تقسیم دو کشور ، به صورت حل نشده باقی بماند ، به همان نسبت اوضاع ممکن است وارد وخامت دائم مانند اتیوپی و اریتره یا همچنین کشمیر شود.