سفر اخیر آويگدور ليبرمن، وزير خارجه رژيم صهيونيستي به كشورهاي حوزه رود نيل از جمله اتيوپي، كنيا و اوگاندا نیز برای رایزنیهای چندی از جمله همین موضوع بوده است... سازمان ملل متحد در گزارش دو سال پیش خود، دوازده منبع آبی مشترك را به عنوان نقاط جنگخیز آینده معرفی كرده و جالب این که بدانید از چهار سال پیش تا کنون، در این دوازده نقطه، 21 درگیری نظامی پدید آمده كه هجده مورد آن به درگیریهای اسرائیل و همسایگانش مربوط است.
سرویس بینالملل «تابناک» ـ مقامات نظامی اسرائیل در حال مذاکره با مقامات سیاسی دو کشور آفریقایی تانزانیا و اوگاندا هستند تا زمینه راهاندازی پنج سد بسیار مهم بر سرچشمههای نیل در اوگاندا را فراهم آورند و بخش چشمگیری از آب سرچشمه نیل را به سوی اسرائیل روانه خواهند کرد.
خبرگزاری اماراتی «المحیط» با انتشار خبر بالا نوشت: به نظر میرسد، اسرائیل در حال بهرهگیری از شرایط اقتصادی نامناسب در آفریقاست و میخواهد با انحصار آب نیل، چالش بسیار مهمی را در آفریقا پدید آورد و در رأس آن مشکلات بیشماری را برای مصر ایجاد کند، زیرا مالکیت سنتی مصر بر منابع آبی نیل، یکی از حساسیتهایی است که تا کنون قاهره همواره از آن دفاع کرده و به هیچ کشوری اجازه نداده در این حوزه وارد شود.
طرح این موضوع با توجه به ادعای چندی پیش اوگانداییها که سرچشمه نیل را در اختیار دارند، مبنی بر اینکه قصد دارند روی این رودخانه سد زده و آبش را به سودان و مصر بفروشند، خیلی هم دور از ذهن به نظر نمیرسد؛ ضمن آنکه باید توجه داشته باشیم، بخش اعظمی از مصر با جریان نیل زنده است و وقوع چنین رویدادی به یقین مقدمه یک نزاع جدی در این منطقه خواهد بود.
بر پایه این گزارش، سفر اخیر آويگدور ليبرمن، وزير خارجه رژيم صهيونيستي به كشورهاي حوزه رود نيل از جمله اتيوپي، كنيا و اوگاندا نیز برای رایزنیهای چندی از جمله همین موضوع بوده است.
در همین باره، عبدالله الاشعل، قائم مقام پيشين وزارت امور خارجه مصر مقارن با این سفر گفته بود: رژيم صهيونيستي براي ناكام كردن مذاكرات مصر كه براي تأمين آب مورد نياز اين كشور صورت ميگيرد، تلاش ميكند.تأمين اسلحه مورد نياز كشورهاي حوزه رود نيل به ويژه اتيوپي، ارايه برنامه آموزشي براي رؤساي اين كشورها و تأمين حمايت مورد نياز آنها با آموزش محافظان شخصيشان در تل آويو، عمدهترين توجيه براي حضور گسترده رژيم صهيونيستي در كشورهاي ياد شده است.
این گزارش میافزاید، موضوع بهرهگیری رژیم صهیونیستی از ابزار «آب» برای مقابله با مصر موضوع ریشهای به شمار میرود، دكتر ايمن شبانه كارشناس امور آفريقاي مركز مطالعات سياسي و راهبردي الاهرام مصر نيز در اين باره میگوید: بازي سياسي مصر و اسراييل همواره آشكار بوده است. تل آويو در انديشه دستيابي به آبهاي نيل است، اسراييل از سال ۱۹۸۵ميلادي با بحران آب روبهروست، ولي بيشك اگر مصر بر ضرورت دستيابي به اجماع آرا براي هرگونه تصميمگيري درباره اين حوزه پافشاری كند، اين تلاشها با شكست روبهرو خواهد شد.
وي افزود: منافع تل آويو درباره رود نيل محدود به آب نميشود. اسراييل براي گسترش نفوذ خود در شاخ آفريقا و دستيابي به راه ورودي به درياي سرخ تلاش ميكند. تل آويو ميخواهد با اعمال فشار به مصر، امتيازاتي از اين كشور درباره مسأله خاورميانه و فلسطين به دست آورد. حضور اسراييل در كشورهاي حوزه رود نيل انكارناشدنی است و موافقت اتيوپي با ساختن ديوار حايل از سوي اسراييل گواه بر اين مدعاست.
در ادامه این گزارش باید یادآور شویم که موضوع بحران آب به عنوان جدیترین چالش کنونی پیش روی جامعه جهانی مطرح است و هماکنون حدود 18 درصد جمعیت جهان به آب كافی و سالم دسترسی ندارند. 18درصد از جمعیت جهان، یعنی یك میلیارد و 158میلیون نفر؛ البته پیشبینی شده است که این درصد تا سال2025 ـ حدود پانزده سال بعد ـ به 33درصد (یكسوم) جمعیت جهان برسد.
تا سال 2025، آب به بحرانی جدی تبدیل میشود. با كمبود آب، زمین گرمتر خواهد شد، تغییرات جوی شدید پدید خواهد آمد و بیماریها گسترش پیدا میكنند. اگر امسال در هر دقیقه هفت نفر از كمآبی میمیرند، احتمالا در آن روز ـ كه چندان هم دیر نیست ـ این تعداد به 27 نفر در هر دقیقه خواهد رسید.
گفتنی است، سازمان ملل متحد در گزارش دو سال پیش خود، 1831 رود یا منبع زیرزمینی آب مشترك بین كشورها را شناسایی كرده و دوازده منبع آبی مشترك را به عنوان نقاط جنگخیز آینده معرفی كرده و جالب است بدانید كه از چهار سال پیش تاکنون، در این دوازده نقطه، 21 درگیری نظامی پدید آمده كه هجده مورد از آن به درگیریهای اسرائیل و همسایگانش مربوط است.
در این باره باید افزود که اسرائیل بر سر رود لیتانی با سوریه و لبنان درگیری دارد؛ جایی كه سال 1974، هواپیماهای اسرائیلی، سد در حال ساخت سوریه را بمباران كردند و برخی كارشناسان، دلیل حمله اسرائیل به جنوب لبنان را هم آب همین رود میدانند.