واحد مركزي خبر - استاد دانشگاه جرج تاون امريكا، عامل خيزش دوباره ي مردم مصر را خودكامگي ارتش و پرهيز صاحبان قدرت از قرار گرفتن در جبهه ي مردم ارزيابي كرد. سامر شحاته در گفتگو با شبكه تلويزيوني الجزيره انگليسي، در توضيح علت نااميدي مردم مصر از بهبود شرايط كه باعث شورش دوباره ي آنها شده است، گفت.
مردم مصر از آنجا سرخورده و دلسرد شدند كه نظاميان اين كشور و شوراي عالي نيروهاي مسلح جانب مردم را نگاه نداشته و در جبهه ي مردم و انقلابيون قرار نگرفتند.
اين مسئله تنها در جريان وقايع چند روز اخير مشخص نشده بلكه از زمان خلع حسني مبارك در يازدهم ماه فوريه تاكنون در موارد بيشماري مشهود بوده است.
به خاطر داريد كه مردم مي خواستند مبارك، پسران او و اعضاي حزب حاكم همگي بازداشت شوند و در دادگاه مورد محاكمه قرار گيرند.
اما نظاميان در انجام اين خواسته ي مردم فوق العاده آهسته و كند عمل كردند و تنها پس از فشارها و اعتراضات متداوم مردم، آنهم چند ماه بعد دست به كار شدند.
ارتش پس از تظاهرات مردم در هشتم آوريل بالاخره اين افراد را بازداشت كرده و به دادگاه كشاند.
اين نشان داد ارتش از همان ابتدا نيز نمي خواست همراه با روند دموكراتيك انتقال قدرت حركت كند و آنچه كه امروز در حال رخ دادن است نيز تنها يك نمونه از اين مسئله است. ما در مثالهاي ديگر، شاهد قتل عام مردم مقابل ساختمان راديو و تلويزيون كشور بوديم و ديديم كه بيست و شش نفر از معترضان را به ضرب گلوله از پاي درآوردند. بنابراين بايد گفت يك دليل براي اتفاقات امروز، بي كفايتي و سوء مديريت ارتش بوده است.
اما عامل ديگري نيز وجود دارد و آن، خودكامگي و رفتار مغاير دموكراسي ارتش است. مشاهده ي اين وضعيت خون مردم را به جوش آورده است و اكنون ارتش در نظر مردم مشغول براندازي و گمراه كردن انقلاب است.
انقلابي كه قرار بود براي رسيدن به آزادي، حكومت غيرنظاميان، عدالت، دموكراسي و محاكمه ي حاكمان باشد. شحاته در پاسخ به اين پرسش كه آيا ارتش مصمم است جايگاه و موقعيت خود را در كشور حفظ كند و همچون شصت سال گذشته، به حكومت خود ادامه دهد؟ گفت..
فكر مي كنم شوراي عالي نيروهاي مسلح به همراه محمد طنطاوي در صدر، عزم خود را بر آن گذاشته اند كه حكومت و كنترل خود را بر كشور حفظ كنند، اما به نظرم افرادي نيز وجود دارند كه در رده هاي پايين تر حكومتي، متوجه نياز بوجود آمده براي تغيير شده و به اين نتيجه رسيده اند كه مصر به واقع نيازمند دموكراسي است.