ایران- امريكا بعد از نزديك به دو دهه از نخستين لشكركشياش به شاخ آفريقا و سومالي كه منجر به كشته شدن 43 نظامي اين كشور شد، يكبار ديگر پا به سومالي گذاشته است، اما اينبار عمليات نظامي آن آرام و بيصدا و دور از چشم رسانهها پيش ميرود.
19 اكتبر منابع موثق فاش كردند هواپيماهاي بدون سرنشين امريكا در همكاري با ارتش كنيا كه ظاهراً به مقابله با گروه الشباب رفته، نقاطي در جنوب سومالي را هدف قرار دادهاند و راه را براي اجراي يك عمليات وسيع توسط پنتاگون هموار كردهاند. طرح اوليه هجوم به سومالي در آخرين روزهاي وزارت رابرت گيتس بر پنتاگون تدوين شد. براي اجراي اين طرح، امريكاييها از همان مستمسكي بهره گرفتهاند كه در يمن و پاكستان استفاده ميكنند، يعني: خطر القاعده.
چندي پيش نيز مؤسسه گلوبال ريسرچ گزارشي منتشر كرد حاكي از اين كه واحدهاي عملياتي و كماندويي فرانسوي نيز به امريكاييها پيوستهاند. هرچند فرانسه به طور رسمي چنين گزارشهايي را رد كرد. اما اغلب ناظران تأييد كردند كه فرانسه و امريكا همانند صحنه جنگ ليبي جنگي پنهان را در شاخ آفريقا آغاز كرده اند. سرانجام نيز روز 27 اكتبر واشنگتن پست به نقل از منابع ارتش امريكا فاش ساخت كه هواپيماهاي بدون سرنشين امريكا براي مبارزه با القاعده عملياتي وسيع در شرق آفريقا شروع كردهاند. اين گزارش پايگاه امريكا براي اين حملات را اربامينچ در جنوب اتيوپي معرفي كرد. جايي كه در نزديكي پايگاههاي امريكا در جيبوتي و جزيره سيشل در اقيانوس هند قرار دارد.
اين گزارش حتي يادآور شد كه پروژه آماده سازي فرودگاههاي شاخ آفريقا براي پرواز پرندههاي سازمان سيا اوايل سال جاري ميلادي انجام شده است. با اين حال در غوغاي جنگ ليبي و تعقيب و گريز قذافي، رسانهها از حقيقت آنچه در سومالي ميگذرد غافل شدند و فقط به صورت گاه و بيگاه محافل خبري اطلاعات ناچيز عمليات امريكا در مورد ارتباط الشباب و القاعده را منعكس ميكنند. هر چند امريكا الشباب را در فهرست تروريسم قرار داده اما تحليلگران معتقدند اين گروه همانند شبكه حقاني در افغانستان و پاكستان فاقد توانايي و قدرت بالا است و نميتواند خطري منطقهاي محسوب شود. حتي شوراي روابط خارجي امريكا اذعان كرده كه اين گروه تنها متشكل از چند صد شبهنظامي تعليم ديده است كه ادعاهاي غرب درباره آموزش ديدن آن توسط القاعده نيز قابل اثبات نيست اما به هر حال آنچه كه محرز است، گروه الشباب، مستمسك يك لشكركشي جديد امريكا و فرانسه به شاخ آفريقا شده است و ريشهها و علل جنگ مثلث امريكا – فرانسه – كنيا در سومالي فراتر از الشباب است. انديشههاي ژئوپلتيكي جديدي را امريكا در اين نقطه آفريقا بويژه پس از انقلابهاي ليبي و تونس به نمايش گذاشته است.
بهزعم اغلب ناظران سومالي مبدأ و ايستگاه جديد امريكا براي توسعه پايگاههاي خود در قلب آفريقا است تا بتواند عملياتهاي جديد را در هر نقطه از آفريقا و يا كشورهاي نزديك به آن همچون يمن، ليبي و... انجام دهد. همانطور كه جان پيلگر، تحليلگر مسائل آفريقا ارزيابي كرده شمال و شاخ آفريقا بعد از سقوط چندنظام عربي شاهد تلاشهاي مدرن قدرتهاي غربي براي دستيابي به منابع غني آفريقا است، مناطقي كه بهزعم غرب در سالهاي اخير چين بيشترين بهرهها را از آنها مي برد. يورش هواپيماهاي بيسرنشين به شاخ در ارتباط مستقيم با عمليات ناتو در قلب ليبي است و همكاري مشترك امريكا و فرانسه در بمبارانهاي وسيع شمال آفريقا رايحه ناخوش سلطهجويي جديد در اين منطقه را به مشام ميرساند.