خبرگزاري مهر- بي ترديد جماعت اخوان المسلمين يكي از مهمترين و تاثيرگذارترين گروه ها وجريان هاي سياسي است كه مي تواند در سمت و سو دادن به آينده مصر بسيار تاثيرگذار باشد.
يكي از پرسش هايي كه هم اكنون در صحنه سياسي مصر در مورد فعاليت اين گروه بزرگ وريشه دار اسلامگرا وجود دارد چرايي عدم حضور در رويارويي هايي است كه بين ارتش مصر از يك سو وجوانان انقلابي مصري از سوي ديگر در ميدان التحرير وبقيه شهرهاي مصر به وقوع مي پيوندد.
جماعت اخوان المسلمين چند روز پيش در يكي از آخرين ويژه نامه هاي خود در رابطه با انتخابات در تحليلشان از اوضاع وشرايط چند ماه اخير مصر چنين نوشتند: قيام 25 ژانويه مصر را تاريخ همواره به ياد خواهد داشت، زيرا هر يك از گام هاي برداشته شده در اين قيام هرچند كه كوچك باشد يك معجزه محسوب مي شود، اين در حالي است كه برخي ديگر صرف وقوع قيام وسرنگوني مبارك را يك دستآورد نمي دانند.
در قسمت ديگري از آن هم مي خوانيم، با توجه به داده هاي موجود از انقلاب هر نوع چالش يا توقفي در روند تحولات به معناي از بين رفتن دستآوردهاي قيام ويا حداقل زمينه سازي براي دور زدن آن است بخصوص كه اين قيام دستآوردهاي بزرگي همراه داشت.
به اعتقاد بسياري از تحليلگران اگر اخوان المسلمين مصر را بزرگترين زيان ديده از ساختار دوران حسني مبارك بدانيم، اين جماعت بزرگترين برنده از سقوط اين رژيم هم هست؛ برنده اي كه با توجه به تجاربي كه از گذشته اندوخته است به هر شكل به دنبال حفظ نتايج ودستآوردهاي خويش است.
نظريه پردازان نزديك به اخوان المسلمين هم بر اين باورند كه خروج مبارك وخانواده اش از قدرت آنهم تنها بعد از 18 روز اعتراض گسترده مردمي، لغو قانون اساسي كشور وقول مساعد براي بازنگري در آن، اعلام انحلال حزب حاكم (گرچه به شكل نيم بند انجام گرفته) ومحاكمه مبارك وشخصيت هاي بارز رژيم سابق از مهمترين دستاوردهايي است كه قيام 25 ژوئن 2011 براي اين گروه به ارمغان آورده است.
در اين حال بايد آزادي بسياري از رهبران وكادرهاي اخوان از زندان هاي مصر، رسميت يافتن فعاليت هاي سياسي اين گروه اسلامگرا وفراهم شدن زمينه تشكيل حزب توسط آنها وپذيرش وجود جريان اسلامگرايي قدرتمند در كشور توسط سياستمداران وبازيگران بزرگ صحنه سياسي مصر، از ديگر دستآوردهاي بهارعربي در كشور فراعنه برشمرد.
همچنين نبايد فراموش كرد انحلال مجالس خلق وشورا كه اخوان المسلمين بزرگترين زيان ديده از تقلب در آن بود، انحلال سازمان امنيت كشور كه بزرگترين دشمن وسركوبگر اخوان المسلمين محسوب مي شد، اعلام نظارت مستقل قضايي بر اين انتخابات، تاكيد بر محدود شدن دوره رياست جمهوري حداكثر در دو دوره 4 ساله همه وهمه خواستگاه هايي است كه در صورت تحقق مي تواند اخوان المسلمين را به بالاترين مدارج سياسي كشور رهنمون سازد.
اما در مقابل برخي از تحليلگران نيز باتوجه به زير پا گذارده شدن تعهد دولت انتقالي بر عدم اعلام حالت فوق العاده، بازگشت بقاياي رژيم حسني مبارك به صحنه فعاليت هاي سياسي، صرف تغيير نام سازمان امنيت كشور به سازمان امنيت ملي وبسياري از موارد ديگر را به عنوان دلايل كافي براي لزوم حضور اخوان المسلمين در صحنه اعتراضات مي دانند وعدم اين حضور را بسيار سئوال برانگيز توصيف مي كنند.
با نگاهي عميق تر به تفسير وتحليل هاي موافقان ومخالفان، شاهد آن هستيم كه اخوان المسلمين با توجه به داشته ها وتجارب چندين وچند ساله خود از وضعيت حاكم بر مصر بازي دو سر بردي را آغاز كرده است.
رهبران كاركشته اخوان المسلمين كه هر يك از آنها چندين وچند بار طعم دستگيري، زندان وشكنجه را در دوره هاي مختلف زمامداري نظاميان از دوره جمال عبد الناصر گرفته تا سادات ومبارك چشيده اند، اينبار ديگر نمي خواهند بازنده بزرگ اين ميدان لقب بگيرند.
اينبار ساختار رهبري اخوان المسلمين با تشكيل حزبي از كادرهاي خود اما مستقل بدنه اصلي تلاش مي كند تا بازي را در چارچوب صحيح آن آغاز كند، همچنين سياست نگاه از بالا را در حوادث اخير برگزيده است تا بتواند ضمن حفظ منافع به دست آمده بزرگترين بهره را از پس لرزه هاي سقوط مبارك بدست آورد.
به تعبيري واضحتر امروز اخوان المسلمين با كنار نگه داشتن اعضا وكادرهاي خويش از صحنه اعتراضات، عملا مانع از سركوب وضربه خوردن بدنه هوادارانش در اين درگيري ها شدند.
به تعبير يكي از كارشناسان امور مصر اگر در نتيجه اين اعتراضات نظاميان موفق به سركوب جوانان شوند، اخوان المسلمين به عنوان طرفي كه از كمترين آسيب را از اين سركوب ها ديده مي تواند با قدرت بيشتري نسبت به گروه هاي ديگر در صحنه انتخابات وفعاليت هاي سياسي حضور خواهد يافت.
در مقابل در صورت شكست وكرنش نظاميان در مقابل خواست جوانان مصري، بازهم اخوان المسلمين به عنوان بزرگترين برنده خلاص شدن مردم مصر از دست نظاميان خواهد بود، بخصوص كه هيچ طرفي در مصر نمي تواند مبارزات چندين ساله اين گروه را به صرف عدم حضور در ميدان التحرير زير سئوال ببرد.