ایرنا- شبكه الجزيره قطر روز چهارشنبه اعلام كرد: رئيس جمهور سومالي خواستار لغو ممنوعيت واردات سلاح به اين كشور شد.
به گزارش ايرنا، 'شريف شيخ احمد' رئيس جمهور سومالي از سازمان ملل خواست ممنوعيتي كه بر واردات سلاح در اين كشور اعمال شده بود لغو كند. وي اين درخواست را در پايان كنفرانس مشورتي طرف هاي سياسي سومالي كه تحت نظارت سازمان ملل برگزار شده بود بيان كرد.
دولت سومالي با پشتيباني صلح بانان آفريقايي به خصوص نيروهاي كنيا و اتيوپي مدت هاست كه با گروه هاي مسلح مخالف دولت و در راس آنها جنبش الشباب المجاهدين در حال جنگ است. از اين رو، دولت سومالي براي ادامه اين نبردها نياز به سلاح و امكانات نظامي دارد.
بيش از 2 دهه است كه سلاح از صحنه سياسي و امنيتي سومالي خارج نشده و اين كشور همواره در حال نبرد زندگي را گذرانده است. رئيس جمهور سومالي در كنفرانس مشورتي گفت كه دولت سومالي بايد براي تامين امنيت به سلاح دسترسي داشته باشد. وي گفت: نبود سلاح فشار زيادي بر نيروهاي امنيتي وارد كرده و بايد در آينده پايگاه هاي امنيتي متعددي در سراسر كشور ايجاد و نيروهاي امنيتي هم در نقاط مختلف مستقر شوند. چند ماه پيش مقر رياست جمهوري سومالي در شهر موگاديشو در آستانه تصرف به دست مخالفان مسلح دولت بود.
شوراي امنيت سازمان ملل در سال 1991 و پس از فروپاشي دولت 'محمد زياد باره' و خشونت هاي گسترده در سومالي قطعنامه اي مبني بر ممنوعيت ورود سلاح به سومالي صادر كرد. برخي معتقدند اين قطعنامه هرگز به صورت واقعي اجرا نشده زيرا برخي شهرهاي سومالي بيشتر شبيه مكاني با حاكميت قانون جنگل با توسل به سلاح است. واقعيت داخل سومالي را مي توان چنين خلاصه كرد: درگيري هايي كه پاياني براي آن متصور نيست و يك نظام سياسي فلج كه قادر نيست گروه هاي مختلف مردم را بر محور يك ديدگاه مشترك گرد هم آورد و كشور را از گرداب خشونت خارج و به ساحل نجات هدايت كند. برخي تحليلگران مي گويند همان گونه كه شب از بين انگشتان دست فرو مي ريزد، سلاح هم به وفور وارد خاك سومالي مي شود به طوري كه سلاح را مي توان در دست كودكان كم سن و سال در گروه هاي مسلح مشاهده كرد.
جنبش الشباب چند ماه پيش مواضع خود در پايتخت سومالي را تخليه كرد اما اين جنبش هم اكنون كنترل مناطق زيادي از مركز و جنوب اين كشور را در اختيار دارد. گفته مي شود پيدا كردن يك تفنگ در سومالي بسيار آسان تر از دستيابي به يك كيسه برنج است زيرا گرسنگي، خشكسالي و قحطي ميليون ها نفر از مردم اين كشور و ساير كشورهاي آفريقايي را تهديد كرده و مي كند. انبوهي از گرسنگان جنوب كه به پايتخت آمده اند يك مشكل انساني و امنيتي براي دولت سومالي محسوب مي شود. نيروهاي كنيا و اتيوپي در حال حاضر در حال نبرد با اين جنبش هستند.
پديده دزدي دريايي در سواحل سومالي كه طي چند سال اخير به يك واقعيت غير قابل انكار و خطرناك براي دريانوردي جهاني تبديل شده، يكي ديگر از مصداق هاي وجود سلاح در سومالي است.