خبرگزاري فارس: سخنگوي اخوان المسلمون با اشاره به تلاشهايي براي مطرح كردن تركيه به عنوان الگويي براي مصر تاكيد كرد كه مصر، خود، الگوست و الگوي تركيه تاكنون در همبستگي اجتماعي ناموفق بوده است كه اين امر احتمال بروز فتنه داخلي را افزايش ميدهد اما در مصر اينگونه نيست.
به گزارش فارس، «عصام عريان» سخنگو و رئيس دفتر سياسي اخوان المسلمون مصر در گفتوگو با شبكه «بي بي سي» فارسي، اعلام كرد كه الگوي تركيه فاقد انسجام اجتماعي است و اخوان به دنبال اين نيست كه بتنهايي دولت جديد مصر را تشكيل بدهد.
عريان در پاسخ به اين سوال كه «آيا اخوان المسلمون به دنبال روي كار آوردن دولت اسلامي در مصر است؟» گفت: اخوان المسلمون و حزب آزادي و توسعه الآن به دنبال اين نيستند كه بتنهايي دولت تشكيل بدهند. مصر اكنون نيازمند دولت وحدت و توافق ملي است، دولتي كه توانمند باشد، چون حل مشكلات بزرگي كه نظام پيشين بر جاي گذاشت كار بسيار دشواري است و به همراهي همه نيروهاي سياسي نياز دارد تا كشور از اين تنگنا خارج شود. اين هم حداقل پنج سال طول ميكشد.
سخنگوي اخوان در پاسخ مطلب ديگري مبني بر اينكه «شرايط به گونهاي نيست كه بخواهيد به تنهايي دولت تشكيل بدهيد، اگر شرايط فراهم شد و خودتان به عنوان حزبي كه اكثريت آرا را به دست آورده بخواهيد دولتي تشكيل بدهيد، به عنوان جرياني اسلامگرا، چه الگويي از حكومت اسلامي عرضه مي كنيد؟» گفت: الگوي مصري.
عريان افزود: الگويي كه از زمان ورود اسلام به اين كشور وجود داشته و الگوي ممتازي است، الگويي كه فهم مصريهاي اعتدالگرا را از اسلام منعكس ميكند، الگويي كه از جامعه اي اهل تساهل و تسامح برخاسته كه در آن اقليتي از مسيحيان زندگي ميكنند، جامعهاي كه هم از فرهنگ اسلامي اثر پذيرفته و هم بر فرهنگ اسلامي اثر گذاشته است. همين نشان مي دهد كه نظام اسلامي، تكثرگرايي را در تفسير و تأويل دين و اجراي آن مي پذيرد و نشان دهنده قاعده مهم پذيرش افكار ديگران است، اين قاعده از اركان هر نظام دموكراتيكي است.
وي در ادامه الگوي تركيه را كه تلاش ميشود از كشورهاي غربي الگويي براي كشورهاي انقلابي معرفي بشود، داراي مشكلي جدي توصيف كرد و در پاسخ به اين سوال كه «تا چه حد تركيه براي شما الگوست؟» گفت: تركيه تاكنون در ايجاد همبستگي اجتماعي و مردمي ناكام بوده است.
عريان دو موفقيت نيز براي تركيه برشمرد و مستحكم كردن ريشه دموكراسي و موفقيت و پيشرفت اقتصادي را از جمله موفقيتهاي تركيه اعلام كرد.
وي الگوي تركيه را در مقايسه با مصر مستعد بروز فتنه دانست و تاكيد كرد: اما الگوي تركيه تا به حال در ايجاد انسجام و همبستگي اجتماعي ناكام بوده است، انسجام بين طبقات مختلف جامعه و بين ازمير و استانبول در غرب و دياربكر مثلاً در شرق. اينجاست كه امتياز مصر مشخص ميشود. در مصر همبستگي اجتماعي بسيار بالاست و احتمال بروز فتنه و نا آرامي در آن وجود ندارد تنها دو چالش مهم پيش روي ماست، يكي تحول دموكراتيك و ديگري خروج از بحران اقتصادي كه پس از انقلاب به وجود آمده است.