ایکنا- پيروزي اخوانالمسلمين در مصر را ميتوان گام بسيار مهمي براي انزواي اسرائيل در نظر گرفت تا به آن جا كه اين پيروزي، رژيم صهيونيستي را هماكنون در ميان آوار زلزله خاورميانه جاي داده است.
«زوگه آباته»، كارشناس اتيوپيايي مسائل خاورميانه و آفريقاشناس در گفتوگو با خبرگزاري قرآني ايران(ايكنا) در خصوص اوضاع رژيم صهيونيستي پس از انتخابات مصر ضمن بيان اين مطلب گفت: انتخابات مصر و حضور مردم پاي صندوقهاي رأي در مرحله نخست وزش نسيم آزاديهاي مدني در اين كشور بود. اين مشاركت مردمي بيسابقه را از دو منظر ميتوان مورد بررسي قرار داد؛ يكي خواسته مردم براي عقبشيني ارتش و ديگري تلاش خلق مصر براي هويتيابي در جهان بدون مبارك.
وي تصريح كرد: تحولات مصر و پيروزي اخوانالمسلمين در اين كشور زلزلهاي عظيم به شمار ميرود؛ زلزلهاي كه ستونهاي رژيم غاصب را به لرزه در آورده و قدرت ايفاي نقش از تلاويو را سلب ميكند. رهبريت جديد در مصر منجر به رويايي با اسرائيل خواهد شد كه اين مسئله كابوسهاي تلاويو را به حقيقت نزديكتر ميكند. همچنين بايد در نظر داشت كه 1.5 ميليون كودك در سال در مصر متولد ميشوند كه دشمنان بالقوه رژيم صهيونيستي خواهند بود.
وي در ادامه افزود: جمعيت 80 ميليوني مصر تحت شديدترين تبعيضها، با اتحاد آمريكا، اسرائيل و ارتش در سركار آوردن دولت انتقالي روبهرو بودند كه انقلاب مصر را به بيراهه هدايت ميكرد. نگراني از تكرار سرنوشت دوران مبارك، مردم مصر را به خيابانها آورد تا در روزهاي پيش از انتخابات به صحنه زد و خوردهاي خياباني مبدل شود.
آباته با اشاره به روابط مصر و رژيم صهيونيستي در زمان مبارك گفت: مصر به غير از همكاريهاي اقتصادي و استراتژيك براي تلاويو از جهت همگامي براي انزواي غزه و مردم فلسطين نقش مهمي را ايفا ميكرد كه با حضور اخوانالمسلمين در پارلمان و قانون اساسي جديد، اين مهم نيز با چالشهاي جدي روبهرو است؛ به گونهاي كه خاورميانه را با تحولات تازهاي روبهرو ميكند. تحولاتي كه به انزواي بيشتر اسرائيل منجر شده و از اين روي بايد انتظار واكنشهاي تندي را از سوي مقامات اسرائيل داشت.
وي در بخش ديگري از سخنانش با تأكيد بر روند پيروزيهاي اسلامگرايان در بخشهاي مختلفي از آفريقا، حضور نظامي ناتو در ليبي را فاقد مشروعيت دانست و نوعي دستاندازي در تحولات منطقه خاورميانه و آفريقا نام نهاد.
او در اين باره اظهار داشت: جنگ فرسايشي در ليبي، فرآيند انتقال قدرت و بحران در خلع سلاح نيروهاي مسلح از جمله مواردي است كه غرب بدون دقت و تنها براي انحراف افكار عمومي از چالشهايي كه با آنها روبهرو است؛ به آنها گام نهاد و اكنون مانند پروژه افغانستان شايد بيش از يك دهه زمان لازم باشد تا ليبي نفتخيز بتواند به دوران ثبات و امنيت بازگردد.
وي در بخش پاياني اين گفتوگو در خصوص آينده مناسبات مصر و اسرائيل چنين گفت: خيايان اسرائيل ـ مصر ديگر همانند گذشته نيست و تحولاتي كه به پيروزي نيروهاي سياسي مانند اخوانالمسلمين منجر شد؛ هويت خود را در مخالفت با تلاويو ميبيند و مردم نيز از اين نگرش حمايت ميكنند. دولت آينده مصر در دو جبهه بايد با قاطعيت فعاليت كند كه عبارت است از مبارزه با فقر و مقابله با نقش رژيم صهيونيستي در خاورميانه.
زوگه آباته، كارشناس مسائل خاورميانه و آفريقاشناس، اهل اتيوپي است كه يهوديهاي كشورش براي اسكان اجباري به مناطق مرزي اراضي اشغالي فرستاده ميشوند و به نوعي سپر انساني در حدود جغرافيايي اسرائيل هستند. آباته يك فعال صلح است و رهبري يك گروه حامي مردمسالاري را نيز بر عهده دارد. او ماه گذشته در كنفرانس آزاديهاي مدني در نروژ با موضوع «مردمسالاري پس از بهار عربي» سخنراني كرد.