سیاست ما / گزارش های رسانه ها حاکی از پیشتازی اسلام گراها اعم از اخوانی ها و سلفی ها در نخستین مرحله از انتخابات مجلس نمایندگان مصر است . البته پیروزی اخوانی ها با توجه به سابقه فعالیت این جنبش در مصر و نقشی که در انقلاب این کشور ایفا کرد، یا مراوداتی که با شورای عالی نظامی دارد، چندان هم غیر منتظره نبود، اما اینکه سلفی ها که در پوشش حزب نور در این انتخابات شرکت کرده اند در جایگاه دوم قرار گرفته اند، قابل توجه و تامل است و نکات مهمی را درباره چشم انداز ساختار سیاسی این کشور بیان می کند.
از جمله اینکه نشان می دهد، عربستان در فرصت کم توانسته است، سلفی ها را با تزریق میلیاردها دلار پول سازماندهی کند وآنها را به مجلس بفرستد. در حقیقت عربستان تجاربی را که درعراق کسب کرده بود، در مصر به کار گرفت و توانست موفقیتی نیز بدست آورد.این کشور ابتدا در عراق سیاست حذفی را در دستور کار خود قرار داده بود و در این راستا با اعزام گروههای تروریستی القاعده به عراق و پشتیبانی مالی و تسلیحاتی از آنها کوشید از پاگیری نظام سیاسی جدید جلوگیری کند، اما این سیاست نه تنها عربستان را به هدف و مقصود خود نرساند، بلکه امریکا را نیز به دردسر انداخت و تعارضاتی را بین این کشور و عراق ایجاد کرد .
به همین علت با وجود این که عربستان به هیچ وجه موافق سقوط مبارک و پیروزی انقلاب مردم مصر نبود و حتی تلاش های بسیاری برای جلوگیری از محاکمه وی کرد، اما در عین حال کوشید با تجربه ای که از تحولات عراق بدست آورده بود، به تدریج خود را با تحولات جدید وفق دهد و راهکاری برای آن پیدا کند که این راهکار چیزی نبود جز مشارکت دادن عوامل خود در قدرت . البته نقش و مدیریت امریکا را نمی توان در سوق دادن عربستان به اتخاذ چنین رویکردی نادیده گرفت .در یک بررسی کلی دست کم دو هدف آمریکا را از نشان دادن چراغ سبز برای ورود سلفی ها به قدرت و سیاست در نظر گرفت.
نخست اینکه ورود سلفی ها در اینده می تواند به اهرمی برای مهار اخوانی ها تبدیل شود و از یکه تازی آنها جلوگیری کند. دوم اینکه ورود سلفی ها به قدرت راهی برای جدا کردن آنها از القاعده است و این تجربه، هم در عراق و هم در کویت تا حدودی نتیجه داده است .
براین اساس در جمع بندی نهایی می توان گفت، هر چند راه درازی برای نتایج نهایی انتخابات پارلمانی مصر باقی مانده است ( زیرا این کشور اولا در نقطه شروع دالان انتخابات قرار دارد و ثانیا نظام انتخاباتی که برای این مرحله تنظیم شده طوری است که بتوان آنرا مهندسی کرد)، اما به هر حال از گذشته دور هم گفته اند که ” مشت نمونه خروار” و “گذشته چراغ راه آینده است “و بر همین اساس می توان گفت که با نتایج اولیه انتخابات مصر تا حدودی جهت و شمای کلی نتایج نهایی نیز تاحدودی مشخص شده است که البته نمی توان نقش تفاهم و بده و بستان های پشت پرده بین بازیگران بین المللی و منطقه ای را نیز در این باره نادیده گرفت .