گروه بينالملل: پيروزی اخوانالمسلمين در مصر را میتوان گام بسيار مهمی برای انزوای اسرائيل در نظر گرفت تا به آن جا كه اين پيروزی، رژيم صهيونيستی را هماكنون در ميان آوار زلزله خاورميانه جای داده است.
خبرگزاری قرآنی ایران - «زوگه آباته»، كارشناس اتيوپيايی مسائل خاورميانه و آفريقاشناس در گفتوگو با خبرگزاری قرآنی ايران(ايكنا) در خصوص اوضاع رژيم صهيونيستی پس از انتخابات مصر ضمن بيان اين مطلب گفت: انتخابات مصر و حضور مردم پای صندوقهای رأی در مرحله نخست وزش نسيم آزادیهای مدنی در اين كشور بود. اين مشاركت مردمی بیسابقه را از دو منظر میتوان مورد بررسی قرار داد؛ يكی خواسته مردم برای عقبشينی ارتش و ديگری تلاش خلق مصر برای هويتيابی در جهان بدون مبارك.
وی تصريح كرد: تحولات مصر و پيروزی اخوانالمسلمين در اين كشور زلزلهای عظيم به شمار میرود؛ زلزلهای كه ستونهای رژيم غاصب را به لرزه در آورده و قدرت ايفای نقش از تلاويو را سلب میكند. رهبريت جديد در مصر منجر به رويايی با اسرائيل خواهد شد كه اين مسئله كابوسهای تلاويو را به حقيقت نزديكتر میكند. همچنين بايد در نظر داشت كه 1.5 ميليون كودك در سال در مصر متولد میشوند كه دشمنان بالقوه رژيم صهيونيستی خواهند بود.
وی در ادامه افزود: جمعيت 80 ميليونی مصر تحت شديدترين تبعيضها، با اتحاد آمريكا، اسرائيل و ارتش در سركار آوردن دولت انتقالی روبهرو بودند كه انقلاب مصر را به بيراهه هدايت میكرد. نگرانی از تكرار سرنوشت دوران مبارك، مردم مصر را به خيابانها آورد تا در روزهای پيش از انتخابات به صحنه زد و خوردهای خيابانی مبدل شود.
آباته با اشاره به روابط مصر و رژيم صهيونيستی در زمان مبارك گفت: مصر به غير از همكاریهای اقتصادی و استراتژيك برای تلاويو از جهت همگامی برای انزوای غزه و مردم فلسطين نقش مهمی را ايفا میكرد كه با حضور اخوانالمسلمين در پارلمان و قانون اساسی جديد، اين مهم نيز با چالشهای جدی روبهرو است؛ به گونهای كه خاورميانه را با تحولات تازهای روبهرو میكند. تحولاتی كه به انزوای بيشتر اسرائيل منجر شده و از اين روی بايد انتظار واكنشهای تندی را از سوی مقامات اسرائيل داشت.
وی در بخش ديگری از سخنانش با تأكيد بر روند پيروزیهای اسلامگرايان در بخشهای مختلفی از آفريقا، حضور نظامی ناتو در ليبی را فاقد مشروعيت دانست و نوعی دستاندازی در تحولات منطقه خاورميانه و آفريقا نام نهاد.
او در اين باره اظهار داشت: جنگ فرسايشی در ليبی، فرآيند انتقال قدرت و بحران در خلع سلاح نيروهای مسلح از جمله مواردی است كه غرب بدون دقت و تنها برای انحراف افكار عمومی از چالشهايی كه با آنها روبهرو است؛ به آنها گام نهاد و اكنون مانند پروژه افغانستان شايد بيش از يك دهه زمان لازم باشد تا ليبی نفتخيز بتواند به دوران ثبات و امنيت بازگردد.
وی در بخش پايانی اين گفتوگو در خصوص آينده مناسبات مصر و اسرائيل چنين گفت: خيايان اسرائيل ـ مصر ديگر همانند گذشته نيست و تحولاتی كه به پيروزی نيروهای سياسی مانند اخوانالمسلمين منجر شد؛ هويت خود را در مخالفت با تلاويو میبيند و مردم نيز از اين نگرش حمايت میكنند. دولت آينده مصر در دو جبهه بايد با قاطعيت فعاليت كند كه عبارت است از مبارزه با فقر و مقابله با نقش رژيم صهيونيستی در خاورميانه.
زوگه آباته، كارشناس مسائل خاورميانه و آفريقاشناس، اهل اتيوپی است كه يهودیهای كشورش برای اسكان اجباری به مناطق مرزی اراضی اشغالی فرستاده میشوند و به نوعی سپر انسانی در حدود جغرافيايی اسرائيل هستند. آباته يك فعال صلح است و رهبری يك گروه حامی مردمسالاری را نيز بر عهده دارد. او ماه گذشته در كنفرانس آزادیهای مدنی در نروژ با موضوع «مردمسالاری پس از بهار عربی» سخنرانی كرد.