واحد مركزي خبر- روزنامه البيان نوشت آمريكا بايد در روابط خود با مصر بعد از انقلاب تجديد نظر و تغييرات اين كشور را درك كند.
روزنامه البيان چاپ امارات در نسخه اينترنتي امروز خود در مقاله اي به قلم اميل امين با اشاره به آنچه بين مقامات آمريكا و مصر در زمان امضاي كمپ ديويد گذشت، نوشت..
آن زمان ژنرال ترنر، رييس دستگاه اطلاعات مركزي آمريكا در پايان دهه هفتاد، به مسئول مصري كه كنارش نشسته بود، گفت: آمريكا تمام تلاش خود را خواهد كرد تا بارديگر مصر را از دست ندهد.
اما بايد پرسيد روابط دو طرف امروز به كدام سمت مي رود آيا قطع خواهد شد يا ادامه خواهد يافت؟ قبل از سفر لئون پانتا، وزير دفاع آمريكا به قاهره، شكاف بين واشنگتن و قاهره به حدي رسيد كه ويكتوريا نولند، سخنگوي وزارت خارجه آمريكا، صراحتا شوراي نظامي مصر را به برانگيختن احساسات ضدآمريكايي متهم كرد.
هرچند سفر پانتا به قاهره و ديدار وي با طنطاوي، براي آرام كردن اوضاع بين دوطرف، مفيد بود، اما جدل ها در كنگره آمريكا در خصوص كمك هاي نظامي به مصر، بحران را به خانه اول بازگردانده است.
به خصوص بعد از اينكه سخنان شديد اللحن نمايندگان مجلس نمايندگان و سناي آمريكا، خطاب به اوباما، افزايش يافت.
آنها از رييس جمهور آمريكا خواسته بودند تا براي كمك ها نظامي به مصر شرطهاي معيني بگذارد و تهديد كرده بودند اگر اوباما به اين درخواست آنها پاسخ مثبت ندهد، كمك ها را قطع خواهند كرد.
در پيش نويس بودجه جديد آمريكا، براي سال دو هزار و دوازده، در بند موارد خاص وزارت خارجه و عمليات خارجي، شروطي جديد وضع شده است كه بايد فراهم شود تا مصر بتواند مبلغ يك ميليارد و سيصد ميليون دلار كمك هاي آمريكا را در سال آينده دريافت كند، كمك هايي كه در درجه اول براي محافظت از مرزها، مبارزه با فعاليت هاي تروريستي در صحراي سينا، محكوم كردن حمله به مسيحيان مصر و تضمين براي پايبندي به تحول دمكراتيك در مصر، اختصاص دارد.
بايد پرسيد كه آيا واشنگتن امروز و بعد از گذشت سه دهه از كمپ ديويد همچنان بر تصميم گيرندگان صحنه سياسي مصر نفوذ دارد؟ آيا كمك به مصر با وجود مردمي كه تلاش مي كنند به هر نحو ممكن كرامت خود را حفظ كنند، فايده اي دارد؟ نتايج نظرسنجي اخير موسسه گالوپ نشان مي دهد كه هفتاد و پنج درصد از مردم مصر با قبول كمك هاي اقتصادي آمريكا مخالف و معتقدند كه آمريكا بيشتر از آنكه بدهد، مي گيرد.
رابرت ساتلوف، مدير اجرايي موسسه واشنگتن كه به داشتن گرايش هاي راست معروف است، مي گويد: آمريكا از هيچ گونه نفوذ اقتصادي بر دولت مصر برخوردار نيست.
اختلاف ها بين قاهره و واشنگتن و بين دولت و كنگره آمريكا اساسا، كمك هاي آمريكا به مصر را به حال تعليق درآورده است.
به نظر ميآيد، آمريكا بايد سياست هاي قدرت طلبانه خود را تغيير دهد و در پيامي صريح به مردم مصر بگويد كه صادقانه به توسعه مصر و مردم اين كشور، تقويت روابط دوجانبه بر پايه حفظ كرامت و امضاي توافقنامه تجارت آزاد، تمايل دارد.
مسئله اي كه واشنگتن از آن به عنوان اهرم فشاري در روابط خود با رژيم سابق مصر استفاده كرد اما نتوانست آن را حفظ كند.
واشنگتن ديگر آن واشنگتن دهه هفتاد نيست و مردم مصر نيز ديگر مردم قبل از انقلاب بيست و پنج ژانويه نيستند و ساكنان كاخ سفيد و نمايندگان كنگره بايد اين مسئله را درك كنند قبل از آن كه آرزوهاي ترنر بر باد رود.