خبرگزاري فارس- يكي از معارضان با سابقه رژيم قذافي با تشريح اولويتهاي جديد دولت ليبي از تلاش طرابلس براي بازگرداندن خانواده ديكتاتور سابق به كشور به منظور محاكمه آنها خبر داد و تاكيد كرد كه آينده درخشاني فرا روي ملت ليبي ميبينيم.
"ادريس اديش" از معارضان رژيم معمر قذافي كه سالهاست در تبعيد به سر ميبرد، در گفتوگو با خبرنگار بينالملل فارس كابينه جديد اين كشور را متعادل توصيف كرد و با بيان اينكه سمتها به طور عادلانه بين تمامي مناطق ليبي تقسيم شده است افزود: بعضي از مناطق احساس مي كنند كه در اين سهميه بندي مسؤوليتها به آنها ظلم شده است. اما تنها ظلمي كه تمامي ملت ليبي بر آن اتفاق نظر دارند كه نبايستي اتفاق بيفتد اين است كه دولت جديد نبايستي دولت تقسيم بنديهاي فرقهاي و گروهي باشد.
وي با بيان اينكه مشكلات و چالشهاي زيادي بر سر راه اين دولت وجود دارند، افزود: يكي از اين چالشها كه نبايد از آن غفلت شود مدت زمان 8 ماههاي كه براي حل معضلات مشخص تعيين شده است؛ معتقدم كه بايستي واقع بين بوده و مسائل و مشكلات را اولويت بندي كنيم تا بتوانيم در اين مدت امور واگذار شده به اين دولت را حل و فصل كنيم.
مشروح اين گفتوگو از نظر كاربران ميگذرد:
با تشكر از وقتي كه در اختيار ما گذاشتيد، در ابتدا لطفا ارزيابي خودتان را در خصوص عملكرد حكومت جديد ليبي بيان بفرمائيد؟
به اعتقاد اينجانب ابراز نظر درباره دولت جديد ليبي بسيار زود هنگام است.چرا كه كابينه اخيرا تشكيل شده و نمي توان در اين مدت كوتاه ارزيابي دقيقي از آن ارائه داد ولي آنچه كه معلوم كابينه بسيار متعادل به نظر ميآيد اين دولت دولتي تكنوكرات، شخصيتهاي علمي برجستهاي را در خود جاي داده و با وجود اينكه اكثر اسامي اعضاي اين دولت براي عموم مردم ليبي ناشناخته هستند ولي دولت جديد تشكيل يافته از جريانهاي سياسي مختلف و از بين گروههاي مختلف ملت ليبي به شمار ميروند. معتقد هستم كه سمتها به طور عادلانه بين تمامي مناطق ليبي تقسيم شده است گر چه بعضي از مناطق احساس مي كنند كه در اين سهميه بندي مسؤوليتها به آنها ظلم شده است . اما تنها ظلمي كه تمامي ملت ليبي بر آن اتفاق نظر دارند كه نبايستي اتفاق بيفتد اين است كه دولت جديد نبايستي دولت تقسيم بنديهاي فرقهاي و گروهي باشد بلكه بايستي بر شخصيتهاي علمي و نيروهاي خبره و كارشناس علمي تمركز داشته باشد.
به اعتقاد حضرتعالي كه از فعالان سياسي و از مخالفان كهنه كار رژيم قذافي به شمار ميرويد، چه چالشها و موانعي بر سر راه اين دولت وجود دارند؟
حقيقت امر اين كه مشكلات و چالشهاي زيادي بر سر راه اين دولت وجود دارند يكي از اين چالشها كه نبايد از آن غفلت شود مدت زمان 8 ماههاي كه براي حل معضلات مشخص تعيين شده است؛ معتقدم كه بايستي واقع بين بوده و مسائل و مشكلات را اولويت بندي كنيم تا بتوانيم در اين مدت امور واگذار شده به اين دولت را حل و فصل كنيم. به اعتقاد بنده اولويت اول موضوع امنيت است وبايستي هر چه سريعتر راهكارهايي براي كاهش يا كنترل سلاحهاي سنگيني كه دست انقلابيون و مردم افتاده است انديشيده شود و لزوم سازماندهي انقلابيون در زير مجموعههاي امنيتي عمومي يا ارتش ملي است. اين موضوع به نظر ميآيد كه اولويت اول دولت جديد باشد.
همگان ميدانند كه كشورهاي غربي اموال هنگفتي از اموال مردم را بلوكه كردهاند .و معتقدم كه بازگرداندن اين اموال از خارج دومين اولويت كابينه آقاي الكيب است زيرا اين كشور بحران زده در شرايط فعلي كه به سازندگي نياز مبرم دارد نياز شديدي به اين اموال دارد.
معتقدم كه پس از رسيدگي به پرونده مجرمان و جنايتكاران بايد اولويت بعدي را به موضوع آشتي ملي بدهيم زيرا جنگي كه نظام قذافي در طول ساليان دراز عليه ملت ليبي به راه انداخت، دشمني و تقسيم بنديهاي زيادي را در ليبي بوجود آورده است البته ملت ليبي مسلمان و يكدل هستند و درگيريهاي قومي و قبيلهاي در آن به چشم نميخورد. ولي با اين حساب ما نيازمند فعاليت اصحاب عقل و ديانت و وطن ﭙرستان هستيم و اين نكته را هم ذك ركنم كه چنين فعاليتهايي در ليبي آغاز شدهاند.در طي هفتههاي گذشته كميتههايي موسوم به كميتههاي آشتي ملي تشكيل شده و قرار نشستهايي از جمله در شهر الزاويه برگزار كنند. قرار است تعداد زيادي از شيوخ، علماء و انديشمندان از مناطق شرقي در اين اجلاس حضور خواهند داشت و اميدواريم كه نتائج خوبي را در طي هفتهها و ماههاي آينده از اين اجلاس مشاهده كنيم.
خواسته شما در خصوص برخورد با افراد دستگير شده نظام قذافي چيست وتعامل شما با اينها چگونه خواهد بود؟
همان طور كه شما ميگوييد تعدادي از اعضاي نظام سابق دستگير شده اند ولي درجه جرم اين اشخاص متفاوت است. بعضي از اين اشخاص، در طول ساليان طولاني و طي دهه نود خونريزيهاي وسيعي را عليه ملت ليبي مرتكب شدهاند. بعضي از آنها از ابتداي مرحله حكومت 42 ساله قذافي مرتكب اين جنايتها شدهاند و بعضي از آنها بعد از گذشت سالهاي اندكي از روي كار آمدن قذافيبا وي همراه شدند. فرزند قذافي، سيف الاسلام در طول دهه نود مرتكب خونريزيهاي زيادي در حق ملت ليبيگرديد و از آغاز انقلاب 17 فوريه دست به اعمال كشتار وسيعي در قبال ملت ليبي زدند كه محاكمه همه آنها براي ملت ليبي به موضوع بسيار مهمي تبديل شده است كه عدالت روند قانوني خود را طي خواهد كرد.
يكي از افرادي كه به دست انقلابيون افتاده سيف الاسلام قذافي است. ما فقط جنايات اين فرد در دوره انقلاب 17 فورية را ملاحظه نميكنيم بلكه بازخواست وي در مورد تمامي جرائم و خونريزيهائي كه مرتكب شده را خواستاريم. او از زمان ظهورش در حيات سياسي ليبي از دهه نود مرتكب جنايتهاي بيشماري شده است. همان طور كه قبلا نيز اعلام كردهايم ملت ليبي خواستار محاكمه اين جنايتكار در داخل كشور هستند و البته همان طور كه نيز اعلام كردهايم سيف قذافي مانند ساير متهمان ديگر حق داشتن وكيل را دارد.
از سيف الاسلام كه بگذريم مايل هستيم كه نظرتان را درباره برخي ديگر از اعضاي فراري خانواده قذافي مانند همسرش و بعضي از ﭙسران و دخترش كه در نيجر و الجزائر به سر مي برند را بپرسيم.
حكومت ليبي از هفته ها قبل تلاشهائي را به منظور بازگرداندن آنان به ليبي آغاز كرده و درخواستهايي را به كشورهاي همسايه به ويژه كشور برادر الجزائر و كشور نيجر كه برخي از اعضاي خانواده قذافي در آنجا به سر ميبرند تقديم كرده است. در اين جا تاكيد مي كنيم كه مطالبه بازگرداندن اين افراد به دليل وابستگي آنها به خانواده قذافي نيست بلكه به دليل آن جنايتهاي است كه آنان عليه ملت ليبي مرتكب شده اند. از نظر مردم ليبي اين افراد قاتل بوده و بايستي به صورت عادلانه محاكمه شودند. براي نمونه مي توانم بگويم كه الساعدي فرزند قذافي با دستان خود جنايات قتل زيادي را مرتكب شده است. الساعدي مسؤول يك تيپ ارتش بود كه يك گردان آن به اسم الساعدي نامگذاري شده بود افراد تحت فرماندهي وي جنايتهاي بزرگي را در حق ملت ليبي در منطقه مصراته و الزاويه و سائر مناطق ليبي مرتكب شدهاند. دستان شخص الساعدي قذافي از زمان دهه نود به خون ملت ليبي آغشته هستند ملت ليبي حتي از دست جنايتهاي دختر قذافي هم در امان نبوده است.
همه اعضاي خانواده قذافي داراي درجات نظامي بالائي بودند و فرماندهان گردانهاي قذافي بودند. اگر هم كسي از افراد خانواده وي مستقيما مرتكب قتل نشده ملياردها دلار از اموال ملت ليبي را سرقت كردهاند. بنابراين دولت ليبي از كشورهاي همسايه مي خواهد كه با عدالت با اين موضوع برخورد كرده و نسبت به روابط آينده اين كشورها با ليبي اهميت قائل شوند. ما تاكيد مي كنيم كه اين اشخاص در ليبي محاكمه عادلانه و شفافي خواهند داشت و تمامي شرايط عدالت براي آنها مهيا خواهد بود و در صورتي كه مايل باشند، وكلاي دفاع از داخل و از خارج ليبي براي آنها مهيا ميشود و امنيت صد در صدي آنها تضمين ميشود. اگر آنها خواهان حضور ناظران بينالمللي و تامين امنيتشان از سوي آنها باشند ، حكومت ليبي با درخواست آنها موافقت ميكند.
در صورتي كه كشورهاي همجوار مانند الجزائر و نيجر حاضر به همكاري با دولت جديد ليبي نشوند در آن صورت نحوه واكنش طرابلس به چه صورت خواهد بود؟
اين اشخاص زماني كه به نيجر و الجزائر رفتند به همراه خود ملياردها دلار از اموال مردم را با خود منتقل كردند . حقيقت امر اين كه بين نظام قذافي بويژه شخص قذافي و سائر افراد خانوادهاش و بين اين كشورها روابط مشكوك و غلطي برقرار بود. ما خواهان بازگشائي صفحه جديدي از روابط با اين كشورها هستيم و مي خواهيم به اين كشورها بگوييم كه موضع شما و ﭙناه دادن شما به خانواده قذافي و نوع تعامل شما با اين موضوع، بر آينده روابطتان با كشور ليبي تاثير خواهد گذاشت.
در اين جا خاطر نشان مي كنم كه كشور دوست و عزيز مصر كه به حكم مسلمان بودن و عرب بودن، اهميت فراواني براي روابط با آن قائل هستيم بويژه آنكه ملت مصر موضع شرافتمندانهاي در قبال انقلاب ليبي داشت ولي متاسفانه موضع حكومت مصر اندكي با موضع ملت متفاوت است و هم اكنون مصر به ﭘناهگاه تعداد زيادي از مسؤولين بلند ﭙايه نظام قذافي تبديل شده است . اين افراد نه تنها دست به سرقت ميلياردها دلار از اموال ملت ليبي زدهاند بلكه جنايتهاي فراواني را عليه مردم ليبي مرتكب شدهاند .اميدواريم كه حاكمان مصر در رابطه با تحويل اين افراد فاسد و جنايتكار و محاكمه آنها در ليبي همكاري لازم را به عمل آورند.
و اما سئوال آخر اينكه پيش بيني و ارزيابي هاي شما از آينده ليبي چيست و به نظر شما اوضاع به چه سمت و سوئي پيش ميرود؟
تمامي امكانات لازم براي ليبي جديد مهيا خواهد شد تا اين كشور به كشوري مثال زدني و نمونه در تمامي زمينهها تبديل شود. ما در مدينه فاضله زندگي نميكنيم ولي ليبي در محدوده جغرافيائي وسيعي قرار گرفته است و داراي جمعيت كم و منايع خدادي بالايي است. تمامي ملت ليبي مسلمان بوده و ثروت فراوان اين كشور و نزديكياش به منطقه اروپا و وجود ظرفيتهاي گردشگري منحصر به فرد اين كشور رادر جايگاهي ويژه قرار مي دهد. بنابراين ما آينده را بسيار روشن ميبينيم.
قذافي در طول 42 سال حكومتش بر ليبي تمامي زيرساختهاي اين كشور را به نابودي كشاند و ما ملت ليبي هم اكنون در برابر چالش بزرگي قرار گرفتهايم و آن بازسازي مجدد ليبي و شروع از نقطه صفر است. من بر كلمه شروع از نقطه صفر تاكيد دارم چرا كه قذافي هيچ نهاد و زير ساختي براي ما به جا نگذاشت و همه كشور ار در حقيقت ويران كرد. بنابراين در همين بر لزوم آغاز سازندگي بويژه در بخشهاي آموزشي و بهداشتي، فرهنگي، انديشه و نهادهاي سياسي تاكيد ميكنيم. كارهاي زيادي را در ﭙيش رو داريم و اين يك چالش دشواري براي ما خواهد بود ولي اميد زيادي داريم كه اين ملت بزرگ كه با انقلاب شگفت انگيزش توانست نگرش جهان را نسبت به خود تغيير دهد و توانست خود را از ديكتاتور عصر معمر قذافي نجات همين مردم توان آن را دارد كه معجزه ديگري رابيافريند و اين كشور جديد را از نو بنا كند و من مي كويم كه تمامي امكانات براي اين ملت مهيا است . امكانات بشري عظيمي را در اختيار دارد. عناصر بشري آموزش ديده فراواني در تمامي مناطق ليبي و حتي خارج از آن ﭙراكنده شدهاند كه وقت آن رسيده كه براي بازسازي كشور همه توان خود را به كار بگيرند.