خبرگزاري فارس- منصف المرزوقي اگر چه عموما از انديشههاي سوسياليستي ميانهرو تبعيت ميكند اما با جريانهاي اسلامي روابط خوبي دارد؛ او همواره رهبران عرب را به باد انتقاد ميگيرد و معتقد است، به جاي آنكه از در دوستي با ايران درآيند، سياستهاي باب ميل اسرائيل را اتخاذ ميكنند.
به گزارش فارس، "منصف المرزوقي"، از روشنفكران جهان عربي است كه در بسياري از مقالات خود به دفاع از پرونده هستهاي ايران نيز پرداخته و از منتقدان زيادهخواهيهاي اسرائيل در منطقه عليه فلسطينيان، اعراب و ايران است.
* بيوگرافي
منصف المرزوقي متولد 7 ژوئن 1945 در "قرمباليه"، شهر كوچكي در جنوب تونس است.
وي فارغ التحصيل رشته پزشكي است و در رشته اعصاب تخصص دارد و در كنار پزشكي فعاليتهاي گستردهاي در حوزههاي حقوقي، سياسي و فلسفه داشته است.
المرزوقي در يك خانواده با چهار برادر و 7 خواهر بزرگ شده است. در سال 1961 پس از خروج پدرش از تونس به همراه او از كشور خارج شد و در شهر ساحلي "طنجه" در شمال مغرب سكني گزيد. پس از آن به فرانسه رفت و در آنجا ازدواج كرد و صاحب دو فرزند دختر به نامهاي مريم و ناديه شد.
المرزوقي 15 سال در فرانسه بسربرد. در اين كشور در دانشگاه استراسبورگ در رشته روانشناسي تحصيل كرد و توانست در رشته پزشكي تخصص بگيرد.
در سال 1970 به مناسبت شركت در مسابقه جهاني يكصدمين سال تولد "ماهاتما گاندي"، برنده مسابقه شد و به مدت يك ماه ميهمان دولت هند شد و توانست اين كشور را از شمال تا جنوب به هزينه دولت هند سفر كند.
در سال 1975 به چين رفت و در تيم پزشكي كمكرساني به مردم چين به درمان رايگان مردم اين كشور پرداخت. در سال 1979 به رغم پافشاري نزديكانش براي ماندن در فرانسه به تونس بازگشت و در دانشگاه تونس به تدريس رشته اعصاب پرداخت. او همچنين يكي از اعضاي كميته ملي جامعه پزشكي تونس بود كه تا قبل از انحلال در آن فعاليت ميكرد.
* كانديدايي براي انتخابات رياست جمهوري
در مارس 1994 خود را براي انتخابات رياست جمهوري تونس نامزد كرد كه به قيمت زنداني شدنش تمام شد. پس از بازداشت چهار ماه را در سلول انفرادي گذراند تا اين كه با فشار جامعه جهاني و طومارهاي امضا شده فعالان حقوق بشر و چهرههاي مطرح جهان و مداخله شخص "نلسون ماندلا"، رئيس جمهوري افريقاي جنوبي از زندان آزاد شد. ولي در دوران آزادي نيز چندان آسوده نبود، در طول اين مدت از كار منع و انتشار هرگونه اثري از او ممنوع شد و تمامي آثارش از بازار جمعآوري شدند. بارها به ميز محاكمه آمد و تا مدتي نيز ممنوع السفر بود.
* تاسيس مجلس ملي براي آزاديها
در 10 دسامبر 1997 به همراه جمعي از دوستانش "مجلس ملي براي آزاديها" را به مناسبت سالروز اعلام بيانيه حقوق بشر تاسيس كرد و در سال 1998 نيز به عنوان نخستين رئيس كميته عربي حقوق بشر انتخاب شد كه تا سال 2000 در اين سمت فعاليت ميكرد. در سال 2001 به فرانسه مهاجرت كرد و در دانشگاه پاريس به تدريس پرداخت.
* دعوت به مقاومت مسالمتآميز در سال 2006
در 14 اكتبر 2006 با شركت در يك برنامه تحليلي درباره اوضاع تونس در شبكه الجزيره حاضر شد و از مردم كشورش خواست با حفظ چارچوبهاي مقاومت مسالمتآميز، عليه حكومت بن علي دست به تحركات اعتراضي بزنند تا حقوق بشر رعايت شود و آزادي به كشورشان بازگردد.
در 21 اكتبر اعلام كرد كه مردم تونس تجمعهاي اعتراضآميز خود را ادامه دهند و خود نيز در اين روز بدون كسب اجازه از حكومت خودكامه تونس به كشور باز ميگردد، ولي شدت فشارها به اندازهاي بود كه نتوانست تصميم خود را عملي كند و در فرانسه باقي ماند.
* برنده جايزه مغرب عربي در رشته پزشكي
مرزوقي در سال 1982 برنده جايزه مغرب عربي در رشته پزشكي براي پژوهشهاي متعددش در زمينه بيماري اعصاب كودكان شد. در سال 1989 براي نوشتن كتاب "دريچهاي به پزشكي مدرن" برنده جايزه كنفرانس پزشكي عربي شد. از او نزديك به 20 اثر در زمينههاي پزشكي، انديشه سياسي و ادبيات منتشر شده كه چهار اثر از اين تعداد به زبان فرانسه ترجمه و منتشر شدهاند.
رياست سازمان حقوق بشر تونس از سال 1989 تا 1994 و شبكه آفريقا براي حقوق كودك از سال 2000 تا 2003 از ديگر فعاليتهاي او است.
* بازگشت به تونس
مرزوقي در 18 ژانويه 2011 به تونس بازگشت. در 23 اكتبر سال جاري ميلادي در انتخابات شركت كرد و توانست به همراه حزبش 29 كرسي به دست آورد كه پس از حزب النهضه به رهبري راشد الغنوشي، دومين حزب پيروز انتخابات تونس محسوب ميشود.
* ديدگاههاي سياسي المرزوقي
او با جريانهاي اسلامي معتدل روابط خوبي دارد اگر چه عموما از انديشههاي سوسياليستي ميانه تبعيت ميكند. معتقد به نظام سكولار است ولي از انديشههاي اسلامي به عنوان آئين عموم مسلمانان حمايت قاطع ميكند. همچنين خود را يك فرد كاملا دموكرات و دموكراسيخواه معرفي ميكند.
المرزوقي همواره رهبران عرب را به باد انتقاد ميگيرد، چون معتقد است، در برابر بسياري از قضاياي منطقهاي بيتفاوت هستند و تفاوت دوست و دشمن را تشخيص نميدهند و به جاي آنكه از در دوستي با ايران درآيند، سياستهاي باب ميل اسرائيل را اتخاذ ميكنند.
المرزوقي در دوران استبداد "زين العابدين بن علي" از منتقدان سر سخت او بود. با شبكه خبري الجزيره همكاري ميكرد و چه در تبعيد و چه در داخل تونس عليه بن علي فعاليتهاي گستردهاي داشت.